munka
#Betegségek

A piszkos munkák szezonális allergiához vezethetnek

2012.08.14.
2 perces olvasási idő

Életünkben vannak olyan munkák és helyzetek, amikor, ha időszakosan is, de tapasztaljuk a pollenek kellemetlen hatásait. Az alábbi tippjeink segítségével csökkentheted az allergének okozta irritációt.

Munka a szabadban

Minden szabadban dolgozó munkavállaló ki van téve a pollenek hatásainak. Azok, akik fák és különböző növények, füvek közvetlen közelében dolgoznak, fokozottan érintettek. A nyári fűnyírás esetén az allergia rosszabbodhat. Viselj maszkot, kesztyűt, sapkát, és hosszú ujjú inget, ha ilyen munkát végzel. Utána zuhanyozz és öltözz át minél hamarabb, hogy korlátozd az allergének hatását.

Időjárás, munka és allergia

Amennyiben kerti munkát végzel, inkább késő délutánra halaszd, mert ilyenkor a pollen koncentrációja alacsonyabb. Ha feltétlen korábban kell dolgoznod, akkor viselj maszkot. A pollen kevésbé irritáló, ha az időjárás hideg vagy felhős. Naponta ellenőrizd a pollenszintet, hogy meg tudd határozni a levegőben terjedő allergének koncentrációját. Ez azért szükséges, hogy megállapítsd, kell-e külön óvintézkedéseket tenned.

Szépségszalonban és gyógyfürdőben munkát vállalók

Akár hiszed, akár nem, allergiát előidéző termékek és anyagok a szépségszalonokban és gyógyfürdőkben is vannak. Bár nem allergének, de a füst és a vegyi anyagok, a köröm- és szépségápolási termékek is irritálhatják az érzékeny orrmembránokat. Szellőztesd gyakran a munkaterületed! Ha kémiai alapú aeroszolos sprayt használsz, válaszd inkább a vizes bázisú pumpás változatot. Ha hajat festesz, jobb az előkevert hajfesték, a porfestéknél, ez utóbbi vízzel keverés során könnyen belélegezhető.

Takarítás

A házimunka során elkerülhetetlenül érintkezel pollennel, porral és penésszel a légkondicionálón, a kárpiton, a szőnyegen és a fürdőszobán keresztül. Tisztítás előtt ellenőrizd, hogy a helyiség jól szellőztethető-e. Viselj maszkot munka közben! Használj nedves ruhát a bútorok tisztítására. A porszívóba rakj egy HEPA elnevezésű szűrőt, vagy duplán szűrt táskákkal minimalizáld az irritációt.

Munka a kertben

A talajtakaró és a faforgács is szállítják magukkal a virágport és a gomba spórákat. Hogy megvédd magad az allergénektől, - miközben a kertben dolgozol - viselj maszkot, kesztyűt és hosszú ujjú inget. A virágkötők az allergia ellen hordjanak maszkot és kesztyűt, különösen munka közben, ha éppen nyíló virágokkal foglalkoznak.

Körülöttünk élő állatok

A lakásban Veled együtt élő szőrös kiskedvenced bundája is rejt polleneket, és port. A HEPA szűrő a porszívóban, a központi fűtésben, és a légkondicionáló rendszerben segíthet eltávolítani a levegőben lévő szennyeződéseket. De vannak allergének, melyek különböző felületeken leselkednek rád, mint a komódok, a szőnyegek, és az asztallapok. Ezért minden nap fel kell szedni a szőnyeget, és alaposan felmosni a padlót.

Az irodában

Az irodai dolgozók sem immunisak az allergénekre. A számítógépek, fénymásolók és más irodai berendezések vonzzák a port. Ezeket rendszeresen tisztítani kell, és karban kell tartani. Használj sűrített levegőt a számítógép billentyűzetének tisztításához, valamint a szellőzőkhöz is ezt használd. A pollen ragaszkodik a kevés bolyhú szőnyegekhez is. Porszívózz naponta jó minőségű HEPA szűrős porszívóval.

Allergiás kockázatok a régi épületekben

A régebbi épületekben több por és penész van, mint a modernekben. A megfelelő szellőzés különösen fontos. HEPA-szűrős légtisztítókat használj a fűtéshez, és a légkondicionáló rendszerekhez. Ha az épület felújították, akkor ksebb az esély az allergiára az épületen belül.

Allergének
Az allergia egy abnormális immunválasz, amikor a test a környezetben lévő ártalmas anyagok – például pollen – ellen próbál védekezni. Nagyon sok minden válthat ki allergiás reakciót, ami lehet enyhe fokú, de akár életveszélyes is. A leggyakoribb allergének

Vezetés és járművek

Vezetés, vagy utazás közben hatással lehetnek rád a szabadtéri allergének is. Amint beülsz a járműbe, indítsd el a légkondicionálót, vagy a fűtést. Zárt ablakokkal utazz, hogy elkerüld a pollen és egyéb irritáló anyagok belégzését. Tartsd a jármű belsejét a lehető legtisztábban! Töröld le a műszerfalat, és porszívózz gyakran.

Pincérek és vendéglátó személyzet

A passzív dohányzás is kiválthat allergiát. Még kifinomult szűrőberendezésekkel is lehetetlen, hogy a bárokban, kaszinókban, és más hasonló helyeken teljesen kitisztítsák a levegőt az irritáló tényezőktől, ez súlyosbíthatja az orrnyálkahártya gyulladását (rhinitis). Ha ilyen típusú környezetben kell dolgoznod, ellenőrizd a szoba szellőzését, és iktass be rendszeres szüneteket, melyekben friss levegőt szívhatsz.

(KamaszPanasz - S. A.)