műtét
#Betegségek

Előkészületek a műtétre

2013.05.28.
3 perces olvasási idő

Egy műtét könnyen megviselhet testileg és lelkileg egyaránt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek minimalizálják az operáció kellemetlen szempontjait, és olyan nyugodttá, felkészültté tesznek, amennyire csak lehetséges.

Ha készülsz a műtétre, a legjobb dolog amit most tehetsz magadért az az, hogy kinyomtatod az alábbi tippeket, amelyek segítenek a műtétre való felkészülésben. Ezeket ragaszd a hűtőre és amikor a javaslatok mindegyikét végrehajtod pipáld ki a listát. A legjobb, ha hagysz magadnak elég időt, de ne aggódj, ha nem sikerült befejezned mindet, mert még a legkisebb energiabefektetés is busásan megtérülhet!

Az alábbi lista e legfontosabb területekre összpontosít: előkészíti az elméd, a tested, a szeretteid, a környezeted és a műtét utáni ütemterved.

1. Az elméd előkészítése

- Vegyél egy noteszt és írd le az összes kérdésed az állapotodról és a műtétedről. Vidd ezt a jegyzetfüzeted az orvosoddal megbeszélt találkozóra. Írd le azokat a dolgokat, amikre emlékezni akarsz és azokat, amiket még azok után sem értesz, hogy az orvos elmagyarázta.műtét felkészülés

- Nézz utána az olyan dolgoknak, amiket nem értesz. Csak megbízható weboldalakat használj! Ne fórumok, üzenőfalak vagy személyes weboldalak információ alapján tájékozódj, mindegy, milyen csábítóak – ezek mind csak félrevezetnek.

- Használj vezetett hasonlatokat az elméd felkészítésére. Minden műtét előtti napon keress egy nyugodt testhelyzetet, vegyél több mély levegőt, és képzeld el az eseményeket, amelyek történni fognak egészen az operáció előtti óráktól a sikeresen befejezett műtét utáni felkelésig. Képzeld el magad, amint nyugodtan és pozitívan állsz. Tudd, hogy a műtét napján nyugodtnak és pozitívnak kell lenned, mert már újra és újra elképzelted ezt a történést.

2. A tested felkészítése

- A dohányzás komolyan ronthatja a gyógyulást és nagyobb veszélyt jelent az általános érzéstelenítés alatt. Mindegy, hogy csinálod, de muszáj abbahagynod a cigizést a műtét előtt. Hat dohányzásmentes hét ideális, de még egy hét is jobb a semminél.

- Dolgozz az orvosoddal, mert a kapott egészségügyi feltételek alatt lehetséges a legjobb ellenőrzés. Ez különösen fontos a cukorbetegségnél, a kóros elhízásnál, a COPD-nél és a gyulladásos állapotoknál.

- Távolítsd el az étrendedből „értéktelen” ételeket, a szódavizet és az üdítőitalokat. Helyettük töltsd fel gyümölcsökkel és zöldségekkel. Egyél minél több kiváló minőségű fehérjét tartalmazó ételeket: csirkét, halat, pulykát, bölényt, tofut.

- Naponta 500 mg C-vitamint és 20-40 mg cinket vigyél be a szervezetedbe. Mindkét étrendkiegészítő javítja a sebgyógyulást és erősíti az immunrendszert. Kezdj el cinket szedni, és ha kell, réz szedésével egészítsd azt ki. Feltétlenül közöld az orvosoddal, hogy étrendkiegészítőket szedsz (egyes antibiotikumok lassabban szívódnak fel a cinkkel való együttes alkalmazás esetén).

- Kezdj el mozogni. Ne erőltesd meg magad, de mindenképpen mozogj. Lehet, hogy a műtét után ágyhoz kötött leszel, de meglepően gyorsan erőtlenné válhatsz.

- Gondosan kövesd az operáció előtti utasításokat. Lehet, hogy bizonyos gyógyszerek szedését fel kell függesztened egy héttel a műtét előtt. Az utolsó dolog amiért elhalaszthatják a műtétedet, az az, hogy reggel véletlenül megittad a szokásos kávédat.

3. A szeretteid felkészítése

- Mesélj a műtét részleteiről és a kórházi tartózkodási helyedről, hogy a közeli családtagok meg tudjanak látogatni, vagy gondoskodni tudjanak rólad. Tudniuk kell, mit várhatnak, ahogy neked is. Ha a benned lévő csövek, és a látható varratok miatt korlátozott leszel a mozgásban, segíthet, ha megosztod velük ezt az információt, és a helyzeted kevésbé lesz ijesztő vagy aggasztó.

- Győződj meg róla, hogy a rokonaid megértették-e az ellátásoddal kapcsolatos kívánságaid, beleértve az életed végéig tartó gondoskodást is. Súlyos szövődmények léphetnek fel a műtét közben és után is, ha nem leszel képes hangot adni igényeidnek.

4. A környezeted előkészítése

- Előre tudd, van esély rá, hogy át kell rendezned a lakásod vagy az irodád környezetének helyét és helyzetét, hogy a dolgok sokkal kényelmesebbek legyenek számodra.

- Takarítsd ki a házad a műtét előtt! Egy megnyugtató, barátságos és biztonságos helyre akarsz majd hazajönni.

- Csomagolj magadnak néhány olyan dolgot, ami meghittebbé teheti a kórházi szobát, például a takaródat vagy, akár a kedvenc illóolajodat.

5. A műtét utáni programod előkészítése

- Mielőtt átesel a műtéten, listázd azokat a dolgokat, amiket a közeljövőben el tudsz végezni. Tartalmazhatja kórházi tartózkodásod feltételezett idejét, mikortól engedik meg hogy, újra munkába állj, hogy vezess, hogy nehéz dolgokat emelj. Tudd, hogy mikor várható a műtétet követő kontroll-vizsgálat.

- Gondolj a műtét utáni ici-pici részletekre is. Lesz élelmiszer a spájzodban vagy valaki beszerzi ezeket, vagy akár meg is főzi neked? Szükséged lesz segítségre a személyes ellátásodat illetően? Kell, hogy valaki fuvarozzon, amíg te kábító hatású fájdalomcsillapító gyógyszert szedsz (ezek alkalmazása idején vezetni tilos!)? Szükséges, hogy valaki megsétáltassa a kutyád vagy kitisztítsa az alomtálcát?

A műtétre való teljes felkészülés lehetséges. Kezdd el ma, de tartsd észben, hogy ezek a tanácsok nem helyettesíthetik az orvosod tanácsait.

(S. D., helium.com)