depresszió
#Betegségek

Elvárások a depresszió kezelése során

2011.04.16.
3 perces olvasási idő

Habár lejártak a depresszió elleni kezeléseid, mégis ezt a cikket olvasod. Ez azt jelenti, hogy újra fontolóra vetted a depresszió elleni küzdelmet, és ez jó dolog.

Az emberek számtalan okból kifolyólag adhatják fel a kezelést. Talán nem használt, nem lehetett elviselni a mellékhatásokat, vagy csak jobban érezted magad és úgy döntöttél, saját kezűleg is megbirkózol innentől a problémával. Ezek érthető indokok, de ha még mutatkoznak rajtad a tünetek, akkor nem árt második esélyt adni a terápiának. Ha nem használt valamelyik gyógyszer vagy eljárás, akad még számos, ami közül válogathatsz.

Ne elégedj meg azzal, ha csak kicsit jobban érzed magad! A megfelelő terápia segítségével ismét régi önmagad lehetsz. Csak együtt kell dolgoznod a kezelésedet végző személlyel, legyen az orvos vagy terapeuta.

Mikor hagyhatom abba a kezelést?

A terápiás kezelés korai megszakítása, vagy gyógyszerek elhagyása az orvos tudta nélkül csak felerősíthetik annak lehetőségét, hogy a depresszió újból kialakulhat és akár súlyosabb is lehet. Sajnos a visszaesés gyakori jelenség, azon emberek 60%-a, akik már egyszer szenvedtek depresszióban, hajlamosak visszaesni. Ráadásul a kétszeresen visszaesők közül 70% harmadszorra is elbukik.

Nagyon jól tudhatod, hogy milyen rossz is tud lenni a depresszió. A kezeléshez való ragaszkodás a legjobb mód arra, hogy elkerüld az ismétlést vagy, hogy időben megelőzd a bajt egy visszaeső szakasz kezdetekor.

Ez nem azt jelenti, hogy örök életeden át kezelésre fogsz szorulni, csak addig, amíg a kezelésedért felelős személy úgy nem dönt, hogy már biztonságos leállni. A korai kiugrás csak előrevetíthet egy rosszabb állapotot, amiből igen nehéz lesz kimászni.

Stressz és más kiváltó okok kezelése

A visszaesést megelőzendően, először a kiváltó okokat kezeld. Mivel a depressziót kiváltó faktorok jellemzően egyénenként eltérőek, így nehéz lesz általánosítani, de íme, néhány jellemző ok:

· Stressz. A depresszió következményeként nehezebbé válik megbirkózni a stresszel, mind az otthoni és munkahelyi környezetben.

· Nagyfokú változások. Váratlan betegség vagy veszteség komoly visszaesést okozhat, de igaz ez a pozitív oldalról is, költözés, új munkahely jó is lehet.

· Káros szenvedély. Az alkoholfogyasztás vagy kábítószerezés nem megoldás a problémára, csak súlyosbítja azt.

· Évfordulók, szezonális változások. Sokan lesznek depressziósak télen vagy rossz, fájdalmas emlékek évfordulójakor.

Abbahagytam a kezelést, mert…

Számos oka lehet annak, hogy valaki abbahagyja a depresszió elleni kúrát.

· Jobban éreztem magam. Ez ugyan jó dolog, de ne feledd, valószínűleg a kezelés az oka, de ha most abbahagyod, lehet később rosszabb lesz.

· Nem bírtam elviselni a gyógyszeres kezelés mellékhatásait. Mindig az első időszak a legnehezebb, ha azon túl vagy, akkor könnyebb lesz. Próbálj ki más adagot vagy másfajta gyógyszereket, de csak orvosi felügyelettel.

· Nem engedhettem meg magamnak a kezelés költségeit. Azért van több lehetőséged, kérj egy egyszerűbb és olcsóbb általános antidepresszánst vagy nézz utána a támogatott gyógyszereknek, kezeléseknek.

· Nem használt a kezelés. Sokan nem javulnak az első kezelés során, de jók az esélyek a javulásra, ha további kezeléseken vesznek részt.

Kezelési lehetőségek

Ha már kezeltek depresszióval, akkor néhány dolog ismerős lehet a számodra.

Az orvosod javasolhatja az antidepresszáns kezelést vagy terápia ismétlését, de más feltételekkel vagy megközelítéssel. Több módszer kombinálása jobb eredményre vezet, mint az egyes részek külön-külön történő alkalmazása. Az életmódbeli változások jó hatással lehetnek a gyógyulási folyamatokra, stressz kerülése, pihentető alvás és az aktív életvitel elősegítheti a biztosabb javulást.

Ne add fel, ha az első kezelés nem segített, a második vagy harmadik több eséllyel kecsegtet. Találd meg a számodra megfelelő módszert!

Gyógyszerek

Valószínűleg már találkoztál valamilyen antidepresszánsfélével. Ne aggódj, ha valamelyik nem használna, biztosan lesz olyan, ami igen. Más gyógyszerekkel ellentétben hatásuk csak lassan alakul ki, akár hetek-hónapok múlva jelentkezhet a javulás. Legtöbbször azonban az emberek egyharmada még idő előtt feladja, mielőtt megbizonyosodna arról, hogy tényleg nem hat a gyógyszer.

Ne add fel, adj időt a kezelésnek és önmagadnak is!

Más gyógyszeres megoldások

Ha nem működött a kezelés az első néhány alkalommal, az még nem ok a feladásra. Szóba jöhetnek olyan antidepresszánsok melyeknek ugyan jobb a hatásfoka, viszont lehetnek mellékhatásaik is, csak szigorú orvosi felügyelet mellet lehet alkalmazni ezeket. Némely esetben az egyes szerek kombinációja segít elérni a kívánt hatást.

Más esetben olyan gyógyszerek mellékhatásai segíthetik legyőzni a depressziót, amiket eredetileg teljesen másra fejlesztettek ki. Figyelj a mellékhatásokra (szédülés, émelygés, fejfájás, csökkent reakcióképesség), jelezd orvosod felé, ha gond van. Soha ne változtass gyógyszeres kezeléseden az orvosod beleegyezése nélkül!

Pszichoterápiás kezelés

A terápiás kezelés valószínűleg még a gyógyszeres kezelésnél is lassabban hat, de ugyanakkor hatása tovább fennáll. Az ismétlés itt se árthat, esetleg válts terapeutát. Fontos, hogy részletesen beszámolj a kezelést végző személynek, hogy mi volt jó és mi nem, így másfajta megközelítéssel jobb eredmény érhető el. A kiváltó okok felderítése sem elhanyagolandó. A terápia működhet egyénileg, de csoportban is, attól függ, mi jó a betegnek.

Más helyzet a támogató csoportok kialakítása során, ott terapeuta nélkül, a tagok egymás között osztják meg bajukat, tapasztalataikat, észrevételeiket, ötleteiket. A más emberekkel történő beszélgetés szintén jó hatással lehet a gyógyulási folyamatokra.

Mozgás

A legtöbb kezelés szakértőt igényel, de ne csüggedj. Van, amit saját magad is megtehetsz önmagadért. A megfelelő alvás és étrend is segíthet, valamint a stressz csökkentése. A napi rendszerességgel végzett mozgás segít, hogy jobban érezhesd magad, javítja az állóképességet, örömet okoz, célok kitűzése és elérése erősíti az önértékelést. Ne feledkezz meg a relaxációról sem (jóga, thai-chi, meditáció).

Élj a felépülésnek

Ne add fel, ha nem jön össze elsőre. Van esély a javulásra, de azt akarni kell. Próbálj ki más módszereket. Mindig lesz új lehetőség, csak keresni kell.

A következő lépések

Tájékozódj! A megfelelő információk birtokában a depresszióról és kezelési lehetőségeiről segíthet a saját talpra állásod során, gyorsabb és sikeres javulás érhető el, azáltal, ha felkészült vagy.

(M. T.)