sperma
#Betegségek

Kevés sperma - Mire utalhat

2010.08.19.
1 perces olvasási idő

Alapvetően különbséget kell tenni aközött, hogy a sperma vagy a spermium kevés-e.

A kevés spermát, azaz ondót hypospermiának nevezzük, és szemmel látható a jelenség általában. A kevés spermiumszám latin neve oligospermia, ez a hímivarsejtek alacsony számát jelenti, a sperma mikroszkópos vizsgálatakor állapítható meg. A kamaszokat ez utóbbi annyira nem érinti, mert általában a férfi meddőség kivizsgálásakor van szükség ilyen vizsgálatra, de jó, ha tudod, hogy ilyen is előfordulhat.

A hypospermia (más néven parvosemia) akkor fordul elő, ha a sperma mennyisége kevesebb, mint 2 ml.

Spermiumok és megtermékenyítés

A kevés sperma oka lehet az, hogy retrográd ejakulációról van szó, ilyenkor a sperma a húgyhólyagba ürül. A befelé történő magömlés oka a hólyagnyak záróizmainak nem megfelelő működése. Oka lehet: urológiai műtétek, egyéb kismedencei vagy gerincműtétek, a magas vérnyomás kezelésére szolgáló néhány gyógyszer, fejlődési rendellenességek vagy a cukorbetegek neuropáthiája. A betegség komoly pszichés problémák forrása lehet. Mielőbb fordulj urológushoz, ha ilyet tapasztalsz.

Kevés spermát okozhatnak az ondóhólyag és az ondóvezeték elváltozásai, amikor a sperma elfolyásának akadálya alakul ki. Lehetnek még hormonális okai, illetve fertőzések is kiválthatják. Az, ha kevés a sperma, spermaanalízis elvégzését teszi szükségessé, mert akár férfi meddőséghez is vezethetnek a háttérben meghúzódó okok. A kezelés a kiváltó oknak megfelelően történik.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)

Kapcsolódó címkék

here