számítógép
#Betegségek

Az egér talán nem is olyan ártalmatlan?

2018.04.14.
1 perces olvasási idő

A számítógép áldás is és átok is egyben. Rengeteget hallunk a számítógép lehetőségeiről és arról, hogy mire tudjuk használni. Azonban a káros hatásairól sokkal kevesebb szó esik. Pedig sajnos van, nem is egy. A legártalmatlanabbnak tűnő részének az egérnek is. Lássuk, mit is okozhat helytelen használata.

Sokan, akik számítógép előtt ülnek, észreveszik, hogy fáj a hátuk, derekuk vagy a szemük. Azonban egyre többen fájlalják a kezüket is. Ennek oka a legtöbb esetben a helytelenül használt egér. A KamaszPanasz-nak dr. Ráthonyi Gábor ortopéd szakorvos beszélt az okokról.

A csuklófájdalomhoz vezető út

Általában az egér az oka a gyakori csuklófájdalmaknak. A helytelen tartás miatt az izmok begörcsölhetnek és fájdalmat okozhatnak. Ez a nőknél sokkal inkább kialakulhat, hiszen náluk gyengébbek a csukló környéki izmok.

A csuklófájdalmakon kívül azonban kialakulhat teniszkönyök is, amely a helytelen kéztartás miatt jelenik meg. De sajnos ínhüvelygyulladást és egyéb fájdalmas ízületi- és izombetegségeket is okozhat az egér azoknak, akik naphosszat helytelenül használják az eszközt - talán tudtukon kívül.

Mind az idegfájdalom, mind a gyulladás rendkívül kellemetlen, ezért sokkal egyszerűbb megelőzni, mint tartósan kezelni. Aki csak hobbiból gépezik, mindenképpen tegye kevesebbszer, akinek azonban ez munkaeszközzé válik, azoknak más tanács szükséges.

Érdemes többet költeni a technikai eszközökre, ugyanis a helyesen megválasztott egér, esetleg egy ergonómiai egéralátét (pl. csuklótámaszos típus) már fél sikernek számít. Ha írunk vagy egeret használunk célszerű karfás széket használnunk. De kaphatunk, félköríves asztalt mely alátámasztja az alkart. egér

Igaz, körülményes, de akár ki is iktatható az egér használata. A kurzor a billentyűzet oldalsó nyilaival is mozgatható. Lehet kapni lábbal és fejjel vezérelhető kurzorokat is, azonban ezek nyilván vicces kinézetük és magas áruk miatt kevesen használják.

Sajnos az átlagos géphasználóknál – például fiataloknál – is kialakulhatnak az ízületeket érintő betegségek. Célszerű többet költeni a gép apró kiegészítőire, ugyanis ezzel is sokat teszünk egészségünk megőrzéséért.

Megoldás a baj elkerülése érdekében

Ha azonban már fáj a csuklónk vagy ízületünk, nem elegendő a megelőzés. Gyógymódot kell keresni! Enyhébb esetben elég a pihentetés vagy a borogatás is. Erősebb fájdalom esetén azonban javallott gyulladáscsökkentő kenőcsök, fásli vagy csuklószorító alkalmazása.

Súlyosabb esetben szóba jöhet fizioterápia, nagy fájdalom esetén a testrész begipszelése. Ha ezek sem segítenek csak a műtét jelenthet megoldást. Ennek során meghosszabbítják az ínhüvelyt ez által lehetővé válik, hogy újra fájdalom nélkül tudjuk mozgatni kézfejünket.

(KamaszPanasz - Cs.B.)