hosszú élet
#Betegségek

17 éves, de még csecsemő - Megrázó fotóval

2010.05.12.
1 perces olvasási idő

A tudósok remélik, hogy betekintést nyerhetnek az öregedés rejtelmeibe, illetve a hosszú élet titkához vezető rejtelmek megfejtésébe a 17 éves Brook Greenberg jóvoltából, aki bár életkoránál fogva akár autót is vezethetne, vagy hamarosan szavazhatna, még mindig csak 80 cm magas, és szellemileg is csak az egyéves gyerekek szintjén áll.

Gyerek testbenA lányt egészen a közelmúltig orvosi csodának tekintették, ám DNS-einek legutóbbi vizsgálatakor kiderült, hogy az öregedésért felelős génjei hibásak. A tudósok azt remélik, hogy a lány génjeinek vizsgálatával közelebb kerülhetnek az időskori betegségek megelőzéséhez, illetve az öregedési folyamatok megértéséhez.

Richard Walker, a Dél-Floridai Orvosi Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy Brook (a képen balodalt) esete egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a DNS révén a mutáns gént megtalálva laboratóriumi állatkísérletekkel megtudjuk, hogyan lehet az öregedési folyamatokat lelassítani.

Ilyen jellegű kutatások állnak a középpontjában egy konferenciának is, melyet a héten tartanak Londonban. Korábban már egy sor tudományos kísérlet bizonyította, hogy egyes gének állapotának megváltoztatásával több állat élettartama is jelentősen növelhető. A kutatások célja, hogy olyan új terápiás módszereket találjanak, melyek javítják az idősebbek életminőségét és meghosszabbítsák az emberi élet időtartamát.

Ugyanakkor egy közelmúltban készült tanulmány, mely a hosszú életű családok adatait vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy a genetikai tényezők mellett a metabolizmus és az életmód is fontos szerepet játszik. Természetesen további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, mi okozza ezeknél az embereknél, hogy kevésbé betegek, illetve a cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség is elkerüli őket. Valószínűleg van néhány kulcsfontosságú gén, mely az egészségért felelős. Ha sikerül megfejteni Brook állapotának okát, az segítene ezek működésének megértésében is.

Brook különben három nővérével él Baltimore külvárosában. Egy ideig normálisan fejlődött, kúszott, mosolygott, gügyögött, ám aztán a fejlődés megállt, súlyos betegségeken (agyvérzés, lézési nehézségek, fekélyek) esett át, a mai napig nem tanult meg beszélni, noha a saját kommunikációs képességeivel ki tudja fejezni gondolatait, és még mindig tejfogai vannak, bár teste egyes részei a valós életkorának felelnek meg.

Brook apja mindenben támogatja a kutatókat, abban bízva, hogy eredményeik majd segítenek Brook szervezetében is összehangolni az éveket.

(Forrás: Times Online)

Kapcsolódó címkék

agy