Főoldal / BETEGSÉGEK / Meghalt a tinédzser programozózseni
  2012-01-19

Meghalt a tinédzser programozózseni

A kamaszlány, aki kilencévesen lett a Microsoft cég mindenkori legfiatalabb elismert IT-szakembere, egy epilepsziás rohamot követően életét vesztette. Még csak 16 esztendős volt.

- hirdetések -

Az ifjú számítógépes zseni, Arfa Karim Randhawa, aki Pakisztán Faisalabad nevű városában élt, egy epilepsziás rohamot követő komplikáció miatt múlt szombaton elhunyt. A lány a Microsoft Certified Professional cím birtokosa volt, amelyet csak azok a tapasztalt szakemberek kaphatnak meg, akik teljesítik a cég szigorú feltételeit. A cím kiérdemlésével egyetemben egy meghívás is várt Karimra a cég redmondi főhadiszállásra, Washingtonba, mégpedig Bill Gates által.

Karim mindössze kilenc éves volt, amikor Gates-szel és más Microsoft vezetőkkel találkozott Redmondban. A fiatal lány számítástechnika és programozás terén nyújtott tudása és képességei elkápráztatták az informatikai szakembereket. Ez hihetetlen teljesítmény, pláne ilyen fiatal korban.Arfa Karim Randhawa

Amikor a tini kórházba került, Gates azonnal felajánlotta segítségét a család számára, valamint, hogy állja a lány kórházi kezelésének költségeit. Sőt, vállalta volna a lány Amerikába való szállítását és ottani kezelését is, de ezt Karim orvosai nem ajánlották a lány súlyos állapotára hivatkozva. Karim apjának nyilatkozata szerint a családtagok megdöbbenve és értetlenül állnak a halálesettel szemben. Óriási a veszteség a család és a számítástechnikai világ számára is.

A gyászszertartást követően földi maradványait szülőfalujában, Ram Dewali-ban helyezték örök nyugalomra. A temetésen nemcsak a családtagok, barátok, iskolatársak, hanem a helyi elöljárók és politikusok is részt vettek, valamint kifejezték részvétüket és támogatásukat a gyászoló család felé.

A jelentések szerint Karim December 22-én kómába esett egy epilepsziás rohamot követően, mely szívleállást okozott nála, valamint torkában belső vérzés miatt kritikus állapotba került. Ezt követően a lahore-i kórház intenzív osztályára került, és folyamatos gépi lélegeztetés mellett próbálták megmenteni az orvosok az életét, de hiába.  

Karim apja megköszönte a Microsoft cég és a munkatársak közreműködését, a lánya iránti elkötelezett segítségnyújtást és támogatást. Csemetéje egy olyan lángelme volt, akire mindenki felfigyelt, és akit mindenki szeretett. A fiatal lány büszkévé tette országát, Pakisztánt az egész világ előtt, megcsillogtatva kiemelkedő rátermettségét és képességeit.

Karim 2005-ben elnyerte a Fatimah Jinnah aranymedált a tudomány és technológia terén elért eredményeiért, amit az akkori miniszterelnök nyújtott át neki, valamint szintén abban az évben átvehette a büszkeség és teljesítmény elismerésért járó elnöki kitüntetést is.

Majd 2006-ban meghívást kapott a Microsoft részéről a Barcelonában tartott Számítástechnikai Fejlesztők Konferenciájára. A több mint ötezer meghívott szakember közül ő volt az egyetlen pakisztáni származású, ami nem kis büszkeségre adhatott okot a számára.

A tervek szerint emlékművet szándékoznak emelni neki, illetve számos IT-intézmény és társaság felveszi elnevezésébe Karim nevét a lány tehetségének elismerése jeléül.

(N. L., dailymail.co.uk)

  Kapcsolódó cikkek