Arfa Karim Randhawa
#Betegségek

Meghalt a tinédzser programozózseni

2012.01.19.
2 perces olvasási idő

A kamaszlány, aki kilencévesen lett a Microsoft cég mindenkori legfiatalabb elismert IT-szakembere, egy epilepsziás rohamot követően életét vesztette. Még csak 16 esztendős volt.

Az ifjú számítógépes zseni, Arfa Karim Randhawa, aki Pakisztán Faisalabad nevű városában élt, egy epilepsziás rohamot követő komplikáció miatt múlt szombaton elhunyt. A lány a Microsoft Certified Professional cím birtokosa volt, amelyet csak azok a tapasztalt szakemberek kaphatnak meg, akik teljesítik a cég szigorú feltételeit. A cím kiérdemlésével egyetemben egy meghívás is várt Karimra a cég redmondi főhadiszállásra, Washingtonba, mégpedig Bill Gates által.

Karim mindössze kilenc éves volt, amikor Gates-szel és más Microsoft vezetőkkel találkozott Redmondban. A fiatal lány számítástechnika és programozás terén nyújtott tudása és képességei elkápráztatták az informatikai szakembereket. Ez hihetetlen teljesítmény, pláne ilyen fiatal korban.Arfa Karim Randhawa

Amikor a tini kórházba került, Gates azonnal felajánlotta segítségét a család számára, valamint, hogy állja a lány kórházi kezelésének költségeit. Sőt, vállalta volna a lány Amerikába való szállítását és ottani kezelését is, de ezt Karim orvosai nem ajánlották a lány súlyos állapotára hivatkozva. Karim apjának nyilatkozata szerint a családtagok megdöbbenve és értetlenül állnak a halálesettel szemben. Óriási a veszteség a család és a számítástechnikai világ számára is.

A gyászszertartást követően földi maradványait szülőfalujában, Ram Dewali-ban helyezték örök nyugalomra. A temetésen nemcsak a családtagok, barátok, iskolatársak, hanem a helyi elöljárók és politikusok is részt vettek, valamint kifejezték részvétüket és támogatásukat a gyászoló család felé.

A jelentések szerint Karim December 22-én kómába esett egy epilepsziás rohamot követően, mely szívleállást okozott nála, valamint torkában belső vérzés miatt kritikus állapotba került. Ezt követően a lahore-i kórház intenzív osztályára került, és folyamatos gépi lélegeztetés mellett próbálták megmenteni az orvosok az életét, de hiába.

Karim apja megköszönte a Microsoft cég és a munkatársak közreműködését, a lánya iránti elkötelezett segítségnyújtást és támogatást. Csemetéje egy olyan lángelme volt, akire mindenki felfigyelt, és akit mindenki szeretett. A fiatal lány büszkévé tette országát, Pakisztánt az egész világ előtt, megcsillogtatva kiemelkedő rátermettségét és képességeit.

Karim 2005-ben elnyerte a Fatimah Jinnah aranymedált a tudomány és technológia terén elért eredményeiért, amit az akkori miniszterelnök nyújtott át neki, valamint szintén abban az évben átvehette a büszkeség és teljesítmény elismerésért járó elnöki kitüntetést is.

Majd 2006-ban meghívást kapott a Microsoft részéről a Barcelonában tartott Számítástechnikai Fejlesztők Konferenciájára. A több mint ötezer meghívott szakember közül ő volt az egyetlen pakisztáni származású, ami nem kis büszkeségre adhatott okot a számára.

A tervek szerint emlékművet szándékoznak emelni neki, illetve számos IT-intézmény és társaság felveszi elnevezésébe Karim nevét a lány tehetségének elismerése jeléül.

(N. L., dailymail.co.uk)

Kapcsolódó címkék

agy