műtét
#Betegségek

Műtét előtt

2010.01.07.
3 perces olvasási idő

Biztosan láttál már olyan TV sorozatokat mint a Dr. House, vagy Vészhelyzet. Ezeket sokan szeretjük, viszont ha arra kerül a sor, hogy kés alá kell feküdjünk, még a gondolattól is ódzkodunk. Kevesebbet szeretnél stresszelni műtét előtt? Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mit kell tenned!

A műtéteknek két fajtája van: a kórházi betegsebészet, és az ambuláns sebészet. Az első verzió azt jelenti, hogy a műtét után meghatározott időre a kórházban kell maradnod, hogy az orvosok nyomon tudják követni a műtét utáni felépülésed. Az ambuláns sebészet annyit jelent, hogy a műtét után nem kell benn maradnod a kórházban, rögtön haza is mehetsz a műtét után.

Felvétel

Mikor megérkezel a kórházba, egy nővér, vagy más kórházi alkalmazott elkezdi az adminisztrációt, felveszik az adataidat, elkérik a kórtörténetedet, és más kérdéseket tesznek föl neked az allergiáidról..stb. Az ápolónők meghallgatják a szívverésed, megmérik a testhőmérsékleted, és megmérik a vérnyomásod. Ezeket a rutin feladatokat mindig elvégzik. Lehetséges az is hogy a műtét előtt egy röntgenvizsgálatot is elvégeznek rajtad.

Előkészületek a műtétre

Mielőtt a műtét elkezdődik, te és a családod találkozni fogtok az aneszteziológussal, aki az altatásért, és az érzéstelenítésért felelős. Az aneszteziológus felelős azért, hogy a műtét ne legyen fájdalmas számodra. Az anesztéziának, azaz a műtéti érzéstelenítésnek több fajtája van.

Legismertebb az általános anesztézia, ilyenkor az operáció alatt teljesen öntudatlanná válsz, és az aneszteziológus figyelemmel kíséri a műtétet, és biztosítja, hogy a megfelelő adagot kapd az érzéstelenítő szerekből.

A helyi anesztézia azt jelenti, hogy egy olyan érzéstelenítő injekciót kapsz, ami csak a testednek egy bizonyos felületét zsibbasztja el, ott ahol operálnak. Kisebb műtéteknél általában csak az anesztézia ezt a fajtáját alkalmazzák.

A műtét kezdetekor a kórházi személyzet megtisztítja, és szőrteleníti azt a helyet, ahol operálni fognak. Ilyenkor le kell venned minden ékszered, és ki kell venned a kontaktlencséidet, ha használsz. A műtét alatt egy sebészi köntöst fogsz viselni.

A műtét előtt az orvosok egy kicsi műanyag csövet köthetnek a karodba, amelyet az infúziós zacskóra kötnek. Ezen keresztül juttathatják be a szervezetedbe a az érzéstelenítő, és az altatószereket, valamint azokat az anyagokat, melyek szükségesek az operáció alatt.

A műtét

A műtét során az orvosok orvosi maszkot, műanyag szemüvegeket, sebészi köntösöket viselnek, melyek arra szolgálnak, hogy távol tartsák a baktériumokat, és megvédje őket és téged a fertőzésektől. A műtét során így a fertőzés veszélye nem áll fenn. Egyéb érzékelő eszközöket is csatlakoztathatnak rád, melyek azért vannak, hogy az orvosok nyomon tudják követni a tested reakcióit műtét közben.

A műtét során jelen lehetnek tanuló orvosok is, így hát ne lepődj meg, hogyha az orvosokon kívül mások is tartózkodnak a műtőben.

A műtét után a steril szobába fognak tolni, ahol pár órán keresztül az ápolók figyelemmel kísérik az állapotodat. Itt már a szülők is meglátogathatnak. Miután fölébredsz az altatásból, furcsán, zavarodottan érezheted magad. Ez természetes, ezek a tünetek rövidesen meg fognak szűnni. Miután már teljesen kiheverted az altató hatását, a nővérek egy átlagos kórházi szobába fognak szállítani. Itt az orvosok még mindig figyelik az állapotod, és az is lehet hogy az infúzióra kötnek.

Mivel tehetünk a stressz ellen műtét előtt és után?

Tegyél fel kérdéseket!
A sebész, az aneszteziológus és az ápolónők készségesen válaszolnak a műtéttel kapcsolatos kérdéseidre, például milyen érzés lesz műtét után, meddig tarthat a felépülés. Bármit megkérdezhetsz amitől tartasz. Ne félj sokat kérdezni – minél jobban informált vagy, annál kevésbé fogsz tartani a műtéttől.

Legyél tisztában az utasításokkal –hogyha nem vagy tisztában velük, kérdezz! Az orvos és a ápolók ellátnak tanácsokkal, hogy mit csinálj műtét előtt, vagy mit ne csinálj műtét után. Ezeket a tanácsokat mindig szigorúan tartsd be!

Csinálj egészséges dolgokat
A dohányzás nem jó ötlet sem a műtétek előtt, sem utána. Hogyha dohányzol, legalább erre az időre hagyj fel ezzel a szokásoddal, egyél inkább egészséges ételeket, és pihenj!

Relaxálj!
Ha állandóan ideges vagy, az nem tesz jót. Vegyél egy mély lélegzetet, és tereld másra a figyelmed!

Tervezz előre!
Hogyha hiányoznod kell az iskolából a műtét miatt, beszélj róla a tanáraidnak, és kérd el a tananyagot, hogy legyen időd bepótolni a lemaradást.

Mond el egy pár embernek!
Ha nem is szeretsz beszélni róla, nem muszáj, de mond el pár barátodnak, hogy hiányozni fogsz a suliból pár napra, így lehet, hogy látogatóid is lesznek. Emellett ők is megoszthatják veled a kórházi sztorijaikat.

Csomagold be néhány kedvenc könyved, cd-t!
Vidd el a kedvenc könyvedet, kedvenc lemezeidet, így gyorsabban telik a kórházban töltött idő.

(G.V.)