pszichológia

2013.10.26.
Kedves Doktornő!
Nekem igazából olyan kérdésem lenne, hogy mennyire nehéz a pszichológia szak? Milyen tárgyakat kell "megnyomni", amik szükségesek? Illetve, hogy nem megterhelő lelkileg, hogy minden nap mások panaszát kell hallgatni? Vagy, hogy úgymond hazaviszi a munkát.. Nagyon érdekel ez a szak!:)
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a pszichológia kérdésre

Kedves Levélíró!

A felvételivel kapcsolatban, illetve, hogy milyen tárgyakat kell "megnyomni", sajnos nem tudok segíteni, nem tudom, hogy aktuálisan mik a követelmények. Szerintem kérj segítséget az osztályfőnöködtől vagy hívd fel a kiszemelt egyetem tanulmányi osztályát!

Lelkileg azt gondolom, nem megterhelőbb, mint bármely más szellemi munka. Vannak különböző technikák, melyek segítségével el lehet kerülni a túlzott bevonódást és az is fontos, hogy a pszichológus jól ismerje a saját határait, szükségleteit, hogy egyensúlyban tudja tartani magát. "Tiszta" fejjel, érzelmi bevonódás nélkül a segítség is hatékonyabb, valamint az sem árt, ha a pszichológus hosszabb távon is tud működni. Ezért is fontos, hogy a keretek stabilak legyenek, például el legyen választva a munka a magánélettől. Mások panaszait egyszerűen csak passzív félként hallgatni, szerintem is nagyon megterhelő. Szerencsére azonban a pszichológusi tevékenység ennál sokkal aktívabb dolog. Inkább a lehetőségek keresése kerül előtérbe, hogy bevatkozzunk annak érdekében, hogy a kliens tisztábban lássa a saját helyzetét. Lényegében arról van szó, hogy inkább az ő energiáit segítünk mozgósítani ahelyett, hogy a sajátjainkat adnánk oda. Egy-egy előrelépés pedig a kliensnek is és a pszichológusnak is újabb lendületet adhat!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor