suli
#Zöldövezet

Környezetszennyező iskolák

2009.09.09.
2 perces olvasási idő

A téma meglehetősen aktuális, hiszen „nyakunkon az iskolakezdés”. Felmerülhet benned az a kérdés, hogy most akkor már az is baj, hogy iskolába jársz? Természetesen nem, azonban a diákoknak is kötelessége a környezet megóvása.

Milyen összefüggés van a suliba járás és a környezetszennyezés között?

Évente hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik az iskolák működéséből adódóan, mely nagy mértékben szennyezi a környezetet. Hogy milyen hulladékok? Rögtön kiderül.

Papír

A világon rengeteg diák van – legyen az általános iskolás, középiskolás, vagy akár egyetemista és főiskolás. Gondolj csak bele, ez a sok tanuló fiatal milyen sok papírlapot használ el évente. Az iskolai hulladék több mint fele papír: a füzetek, írólapok, rajzlapok, fénymásolópapírok, nem is beszélve a sok tesztről és dolgozatról. Mindenhol csak papír és papír. Jóllehet, ezek egy részét újrahasznosítják, azonban a papírok zöme a szemetesben landol. Képzeld csak el, milyen sok

fa pusztul el emiatt.

Étel

Egy általános iskola évente átlagosan 8-10 ezer kilogramm ételt dob ki a kukába. A legjobb megoldás az lenne, ha a diákok kevesebbet ennének, ugyanis manapság meglehetősen sok a túlsúlyos fiatal. 1970 óta megduplázódott az elhízottak aránya a 12 és 19 év közötti kamaszok esetében. A 6 és 11 éves túlsúlyos gyerekek aránya pedig megháromszorozódott azóta.

Az elhízás leggyakoribb oka, hogy a diákok túl sok gyorskaját esznek a suliban. Ez azonban nem csak rájuk hat negatívan, hanem a természetre is. A legtöbb diák például rendszeresen vásárol valamilyen édességet, rágcsálnivalót, vagy fél literes üdítőt az iskolában felállított automatából. Ez pedig egyre több és több csomagolást és sze

Környezetszennyező iskolák

metet jelent.

Fűtés, világítás

Nyilvánvalóan a diákoknak meg kell tanulniuk az eltérő szokásokat – gondolunk itt a tantermek fűtésére és megvilágítására. Az iskolák üzemeltetése rengeteg energiát emészt fel. Ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen lekapcsolva a villany, ha arra már nincs szükség, továbbá ne legyenek tárva-nyitva az ablakok, ha megy a fűtés.

Néhány hasznos tanács, amit még a környezetedért tehetsz, ha elkezdődik a suli

- Menj gyalog az iskolába! Nagyon sokan autóval járnak iskolába, mert „az olyan menő”. Sokkal menőbb, ha inkább az eszedet használod, s gondolsz a természetre. Járj inkább gyalog, vagy ha messze van az iskola, akkor valamilyen tömegközlekedési eszközzel. Így sokkal kevesebb károsanyag kerülne a levegőbe.

- A papír mindkét oldalát írd tele, vagy hasznosítsd újra azt! Amint már fentebb is említettük, a papír teszi ki az iskolai hulladék legnagyobb részét. Ezért fontos, hogy írd tele a papír mindkét oldalát!

- Vigyél a suliba „csomagolásmentes” kaját! Ideális megoldás lehet, ha mindig ugyanabban a műanyag ételhordó dobozban viszed a tízórait, s ugyanazt a műanyag flakont töltöd fel minden nap üdítővel. Ezáltal jelentősen csökkenne a csomagolásokból származó hulladék mennyisége.

Nemsokára itt a suli. Fogadd meg ezt a néhány jótanácsot, hogy az iskolád ne kerüljön fel a "természet feketelistájára"!

(B.M.)