vásárlás
#Zöldövezet

Vásárlási útmutató

2022.07.12.
3 perces olvasási idő

Néha mindannyiunkban felébred a vágy, hogy megújuljunk, és ennek legszembetűnőbb példája, mikor a ruhásszekrényünket újragondoljuk. A tavalyi trendek letűnőben, az újak viszont új helyet igényelnek, ám lakásunk bővítése nem mindig oldható meg a puszta divathóbortjaink kiszolgálása érdekében… Néhány hasznos tipp segíthet, hogy okosan oldjuk meg a megújulásunkat, és a vadonatúj ruhásszekrény se az idegeinket, se a pénztárcánkat ne tépázza meg.

Tájékozódjunk!

Ahhoz, hogy képben legyünk, rá kell szánni pár órát (napot, hetet), hogy felmérjük az aktuális divatirányzatokat. Ennek szerencsére számos módja van. Legegyszerűbb, ha lesétálunk a sarki újságoshoz és begyűjtjük az összes aktuális divatmagazint, amely megfelel ízlésünknek. Most ne gondoljunk az intellektusra, válasszunk olyan újságokat, amelyek fotókkal és trendelőzetesekkel tarkítottak. Az irodalmi tartalmat néhány nívósabb magazin hasábjain könnyűszerrel fellelhetjük, de ne érezzük lealacsonyítónak a csupa-kép-változatokat. Vizuális hatásokra van szükségünk, amelyek eredőjeként megérthetjük a divatszelek irányát, erejét és számos más árnyalatát is.

Ne hagyjuk ki az internet nyújtotta kitűnő lehetőségeket sem. A legtöbb márka, üzlethálózat saját honlapot működtet, általában ezekről a webhelyekről online is rendelhetünk. Számos esetben a frissen regisztrált vásárlók jelentős kedvezményeket kaphatnak, később pedig hírlevélben értesítenek minket a legújabb akciókról, ajánlatokról. A visszaküldés legtöbbször ingyenes, ha a méret esetleg nem lenne jó, de pénzvisszafizetést ne várjunk. Az internetes vásárlás leginkább azoknak ajánlott, akik teljesen biztosak abban, hogy az adott márka mely mérete illik rájuk tökéletesen, bár a szabásból adódó eltérésekkel ez esetben is számolni kell.

Menjünk ki az utcára, telepedjünk le egy napsütötte padra, és lessük meg, az emberek mit hordanak. Nem szégyen ez (feltéve, ha nem kezdünk el szemérmetlenül, definitíven bámulni), számos világhírű divatblogger kezdte így pályafutását. Az intuíció a lényeg, és nem utolsósorban hús-vér személyeken láthatjuk a kiszemelt ruhadarabokat, amelyek természetesen mind a modelleken, mind a kirakati bábukon sokkal másképpen mutatnak, mint az utcán dolgukra siető embereken.

Járjuk körbe az üzleteket, így szemtől-szemben találhatjuk magunkat az aktuális kínálattal, amelyből a legkönnyebben válogathatunk. Ami megtetszik, próbáljuk fel, majd döntsünk. De ha biztosra akarunk menni, tegyünk még egy kört (vagy többet), és otthon egy pohár kakaó/bor/ásványvíz mellett rendezzük gondolatainkat, hogy egy későbbi időpontban visszatérjünk a megfelelő fizetőeszközzel.

Térképezzük fel meglévő készleteinket!

Ne kezdjünk ruhatárfelújításba vagy reformálásba anélkül, hogy ne lennénk tisztában azzal, milyen darabok találhatók a szekrényünkben. Ha van három fekete csőfarmerünk, ne vegyünk egy negyediket csak azért, mert az a divat. Ugyanígy ne erőszakoljuk meg személyiségünket: vegyük figyelembe, hogy melyek kedvenc ruhánk, amelyekben jól éreztük magunkat eddig is. Ha eddig sötét színeket viseltünk szívesebben, ne cseréljük le ruhatárunkat csupa világos pasztellszínű darabra: ezeket akkor sem fogjuk szívesen felvenni, ha a fekete, mint divatszín eltűnt a szezon palettájáról.

Készítsünk listát!

A gardróbunk feltérképezése és a kínálat átböngészése után fejben alakítsuk ki azt a listát, amely útmutatóul szolgál majd bevásárló körutunk megtervezéséhez. Hacsak az előzetes üzletportyánk során nem merítettük le máris hitelkeretünket, így mehetünk a legbiztosabbra azon tekintetben, hogy mire van szükségünk, és mi az, amire nincs – még akkor sem, ha történetesen az a divathóbortok netovábbja az aktuális szezonban. Ez az egyik legbiztosabb módja a költséghatékonyságnak, illetve nagy segítséget jelent, hogy elkerüljük a fölösleges, végül soha nem hordott ruhadarabok felhalmozását.

Kényelmesen induljunk útnak!

Végső bevásárlótúránknál tartsuk szem előtt a kényelmet. A grab baget (vagyis azt a fajta táskát, amit fülénél fogva kell cipelni) hagyjuk otthon, még akkor is, ha csak kis méretű. Előbb-utóbb több szatyorral fogunk bíbelődni, nem túl kényelmes még egy kistáskát is magunkkal hurcolni, a reklámtáskákba beledobni pedig sikkesnek nem nevezhető… A legjobb, ha nem viszünk magunkkal táskát: kulcs a zsebbe, telefon/pénz/bankkártyák szintén, és már indulhat is a mulatság.

Nézzük meg jól, mit veszünk!

Szuperdivatos holmikért ne fizessünk ki nagy összegeket. A legújabb, legextravagánsabb holmik nagy eséllyel az egy szezonosok gyűjtőjében végzik majd, és foghatjuk a fejünket életünk egyik legszégyenteljesebb vásárlási impulzusának terméke fölött. Nagyobb összegeket csak olyan, örökké divatos darabokba érdemes fektetni, mint a kis fekete ruha, a teveszőr gyapjúkabát, vagy a kasmírpulóver, selyemblúz stb. Ezeket évek múltán is kedvvel viseljük majd, csakúgy, mint koronánkat, melyre a költekezés okos királynője címet vésethetjük.

(KamaszPanasz)