nyaralás
#Zöldövezet

Legyen a nyaralás is zöldebb

2023.06.20.
1 perces olvasási idő

Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, a káros napsugarak ellen. Arról nem igazán esik szó, hogy tudjuk megvédeni a környezetünket a nyaralás alatt.

Az emberek többsége egy-egy tengerparti üdülőhelyet választ úticélul a pihenés gyanánt. A nyaralás alatt sem szabadna megfeledkezni arról, hogy nem csak otthon kell környezettudatosnak lenni, de a nyaralás alatt is. A tengeri hulladékok 80%-a szárazföldi tevékenységből származik, aminek mindössze 15%-a marad a víz felszínén.

10 millió tonna hulladék évente a tengerekben, elképesztően magas szám

A leggyakoribb hulladékfajta, amit a nyaralók maguk után hagynak a vízben vagy a vízparton az a műanyag hulladék. Műanyag palackok, műanyag zacskók, halászhálók és egyéb nyaraláshoz tartozó műanyag kellék. A műanyag hulladékok legnagyobb problémája, hogy a szerves anyagokkal ellentétben nem bomlanak le. A napfény, a sós víz és a hullámok darabokra szedi őket egy idő után, és összesodorják őket nagyobb foltokba. A legnagyobb szemét folt a Csendes-óceánon található a maga 3,5 millió tonna szemét nagyságával.

Legyen a nyaralás is zöldebb

A víz szennyezettsége mellett komoly fenyegetést jelent a tengeri élőlények számára, akik elfogyasztják ezeket a műanyag hulladékokat, amit nem tudnak megemészteni, és elpusztulnak tőle. A másik veszélyforrás az állatok tekintetében, hogy könnyen beleakadnak ezekbe a műanyag hulladékokba, ami szintén a pusztulásukhoz vezethet. A tengeri hulladék 15%-a marad a víztestben és 70%-uk pedig a tengerfenéken telepszik le, derül ki az UNEP kimutatásából. Az Algalita kimutatása szerint a bálna és delfin fajok 40%-a, míg a tengeri teknősök és tengeri madárfajok 36%-a fogyasztott már tengeri hulladékot.

A megelőzés a szárazföldön kezdődik, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió 2016-os „Nem nehéz…” kampánya, aminek a főcélja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mindenkinek egyéni felelősség a környezetvédelem.

Tippek! Mit tudunk tenni a környezetért a nyaralás alatt?

  1. Nyaraláskor is gyűjtsd szelektíven a hulladékot!
  2. Vigyél magaddal kevesebb, egyszer használatos csomagoló anyagot!
  3. Lehetőleg olyan nyaraló kellékeket vásárolj, amiket többször is tudsz majd használni, de ha már nincs is rá szükséged szelektív módon dobd ki!
  4. A pihenés alatt is figyelj oda arra, hogy ne maradjanak bedugva feleslegesen a töltők, elektromos eszközök.

„A Föld létezik néhány milliárd éve és még fog is. De az emberek nem lesznek rajta, ha tönkreteszik a környezetüket és nem lesz tiszta víz és levegő. Nekem ezért nem nagy áldozat 50 plusz lépést tenni a szelektív kukáig vagy előre gondolkodni” – mondta Geszti Péter, a Médiaunió elnökségi tagja.

(Médiaunió)

Kapcsolódó címkék

utazás