állattartás
#Zöldövezet

Innen tudhatod, hogy kutyusodnak több fehérjére van szüksége

2023.11.21.
3 perces olvasási idő

A fehérje fontos részét képezi a kutyák étrendjének. Biztosítja az izmok és szövetek növekedését, valamint hozzájárul a kutyád izmainak regenerálódásához a megerőltető testmozgás után. Ha olcsó kutyaeledellel eteted a kutyádat, jó esély van arra, hogy túl sok szénhidrátot eszik, és nem kapja meg a megfelelő mennyiségű állati fehérjét.

A húsipari melléktermékek rendkívül táplálóak a kutyáknak mindaddig, amíg nem tartalmaznak nem ehető anyagokat. Akár drága kutyaeledelt vásárolsz, akár úgy döntesz, hogy te főzöl a kedvencednek, azok a kutyák, akik elegendő fehérjét kapnak, általában boldog, egészséges állatok.

Nézzük, milyen jelek utalnak arra, hogy nem elegendő fehérjét kap a kutyád:

1. A kutyád túlsúlyos

Azok a kutyák, akik túlsúlyosak, azok nem mozognak eleget, vagy túl sok szénhidrátot esznek. Néha a kettő kombinációja a probléma. Ezeknek a kutyáknak több fehérjére van szükségük, mert a protein a vesén keresztül ürül, és így nem raktározódik le zsírként.

Az extra kalóriák, amelyek szénhidrátból származnak, nem a vesén keresztül választódnak ki, hanem zsírrá alakulnak a kutyád testén. Ha a kutyád túlsúlyos, növeld a napi fehérje mennyiségét, és vidd el egy nagy sétára.

2. A kutyád korpás

Ha a kutyád szőre tele van fehér darabkákkal, akkor ez biztos jele annak, hogy a kedvencednek több fehérjére van szüksége. Ha nem optimálisan eszik, akkor a korpásodás gyorsan kialakul. Pont, mint az embereknél, ha a kutyád nem eszik kiegyensúlyozottan, akkor az a bőrén is megmutatkozik.

Ha a kutyádon megjelennek a korpásodás tünetei, növeld a fehérje mennyiségét, mielőtt gyógyszeres sampont kellene használni. Ezek a samponok használnak ugyan, de gyakran kell őket használni, és általában csak a problémát fedik el.

3. Gyakran vakarózik

A helytelen táplálkozás másik bőrre kifejtett hatásának jele a gyakori vakarózás. A kutyák ekcémásak lehetnek, és kiütések jelenhetnek meg rajtuk, ha olyan ételt esznek, amely nem egészséges a számukra.

Előfordulhat, hogy a kutyád allergiás lesz az olcsó kutyaeledelben található töltőanyagra, amitől kiszárad a bőre, és viszketni kezd. A magas szénhidrát- és alacsony fehérjebevitel nemcsak az embernél jelent problémát, hanem a kutyáknál is.

Ha a kutyád gyakran vakarózik, először ellenőrizd le, hogy bolhás-e, és ha nem találtál egyet sem, akkor nincs más hátra, mint az étrendjén változtatni.

4. A bundája sprőd és érdes

A sprőd és durva szőrzet az egyik legelső jele a tápanyaghiánynak, amit a házi kedvenc tartók észrevesznek.

A kutyádnak szüksége van fehérjére, hogy egészséges bundát növesszen, és ha az étrendje fehérjeszegény, akkor a bundája fénytelen, sprőd és érdes lesz. Ahhoz, hogy javítsd a kutyád bundáját, nézz utána, hogy az eledele elég vitamint tartalmaz-e, és ha nem, cseréld le a kutyaeledelt egy drágább márkára.

Próbálhatsz otthon is főzni a kedvencednek, de használj állati fehérjét, zöldséget és barna rizst. Keress olyan recepteket, amiket könnyű elkészíteni, és kerüld a nehéz olajakat.

5. Alacsony az energiaszintje

Ha a kutyádnál szokatlan levertséget tapasztalsz, akkor ez annak lehet a jele, hogy nem kap elegendőFehérje a kutyáknak mennyiségű vagy megfelelő tápanyagokat. Megfelelő mennyiségű állati fehérjére, szénhidrátra és zsírra van szüksége.

Ha túl sok zsírt és szénhidrátot kap, akkor a kutyád nem lesz képes futni, vagy egy nagyot sétálni. Adj neki több fehérjét, és látni fogod, hogy több energiája lesz.

Nem azonnali lesz a változás, de néhány napon belül észre kellene venned a változást. Ha néhány napon belül nem hoz javulást a jobb táplálkozás, kérd ki egy állatorvos tanácsát.

6. Könyörög a maradékért

Azok a kutyák, akik nem esznek elegendő fehérjét, gyakran sóvárognak a konyhai maradék után. Azok a kisállatok, akik sóvárognak a maradékért, fehérjére pályáznak, és megpróbálják valamilyen módon megszerezni azt.

Ez a sóvárgás nem mindig a fehérje hiányra utal, ugyanis egyes kutyáknál ez már kölyökkorukban elkezdő rossz szokás. Győződj meg róla, hogy elég fehérjével eteted, és ne a saját tányérodról dobáld az ételt neki.

7. Gyakori fertőzések

Ha a kutyádnak gondja van a fertőzések elleni harccal, vagy ismételten ugyanazzal a fertőzéssel küzd, akkor valószínűleg az étrend a tettes. A megfelelő táplálkozás hiánya miatt a kutyád immunrendszere sérül.

Ha a kutyád megkapott minden védőoltást, de továbbra is gyakran kap el különböző fertőzéseket, akkor a kutyaeledel jelentheti a probléma forrását. A gyakran beteg kutyáknak érdemes magas minőségű kutyaeledelt adni, hogy látható legyen, hogy az megváltoztatja-e az általános egészségét.

8. Töredezett körmök

Pont, mint a töredezett hajvégek: ha a kutyádnak töredeznek a körmei, az erős jele annak, hogy az étrendjéből hiányzik a fehérje. A körmöknek szüksége van a fehérjére, hogy nőjenek és erősödjenek. Az egészséges körmök annak a jelei, hogy elegendő fehérjét eszik a kutyusod. Rendszeresen ellenőrizd a kutyád körmeit, és ha azok töredezettek, akkor az étrend lehet a probléma.

Próbálj meg vitamin kiegészítőket adni neki, hogy lásd, hozzájárul-e a kutyád egészséges körmeihez.

9. Depressziósnak tűnik

A kutyák is lehetnek depressziósak. A téli hónapokban a gyenge fényviszonyok, a hideg, sötét időjárás a kutyákat is ugyanúgy érinti, mint az embereket.Ha jó idő van, de a kutyád nem akar játszani, próbáld meg megváltoztatni az ételét, hogy lesz-e javulás. A megfelelő étrendtől és a mozgástól a kutyád újra elemében lesz.

10. Nem eszi meg az ételét

Ha a kutyád egyszerűen nem eszi meg az ételét, az biztos jele annak, hogy meg kell változtatnod az étrendjét. A kutyák nem válogatósak. Ha épp új ételt próbálsz ki, és a kutyád nem hajlandó megenni, akkor az étel valószínűleg egészségtelen és nem kéne azzal etetned az kisállatodat. Találd meg a megfelelő, magas állati fehérjével ellátott márkát, és meglátod, hogy meg fogja enni.

(KamaszPanasz - S.C., dognotebook.com)