szelektív gyűjtés
#Zöldövezet

Gyakran ismételt kérdések az újrahasznosításról

2015.02.26.
2 perces olvasási idő

Bizonytalan vagy az újrahasznosítással kapcsolatban? Szerezd meg a megfelelő tudást és válj környezettudatosabbá. Az alábbi 5 válasz segít eligazodni az újrahasznosítás világában.

1. Honnan tudhatom, melyik műanyag hasznosítható újra?

Biztosan észrevetted már, hogy néhány műanyag doboz vagy üveg alján megtalálható az újrahasznosítási szimbólum. A körkörös irányba mutató nyilak a világ minden táján az újrahasznosítás jelképei. A szimbólum közepén általában található egy szám is, ám ez sajnos nem az újrahasznosítás lehetséges módját mutatja, hanem a műanyag doboz gyantatartalmát jelzi. A helyi újrahasznosító vagy szelektívhulladék-begyűjtő szolgálat ugyan megmondhatja, hogy milyen számokat fogadnak el újrahasznosításra, de a dolog sajnos nem ennyire egyszerű.

Nem minden hulladékfeldolgozó fogad el bármilyen típusú műanyagot, vannak, amik például csak palackokat hasznosítanak újra (más tartályokat, például joghurtos poharakat nem). A palackokat ugyanis nem lehet széles szájú tartályokkal együtt újrahasznosítani, más technológia szükséges hozzá. Sok helyen ugyan elfogadják az összes HDPE (2-es számú) műanyagot, hogy elkerüljék a fogyasztók összezavarását, azonban végül a palackokat leszámítva mindent a szeméttelepre küldenek vagy elégetnek. Pontosabb információért érdeklődhetsz a helyi a szelektívhulladék-begyűjtőnél.

2. Milyen tiszták legyenek a tartályok, mielőtt kidobom őket a szelektívbe?

Az odaszáradt csokistej maradványok vagy vajkrém nyomok nem feltétlenül férnek bele az újrahasznosítási folyamatba, ezért célszerű langyos vízzel rögtön azután átöblíteni a dobozokat, miután kifogytak, így elkerülheted, hogy bármi rájuk száradjon. Így már bekerülhetnek a szelektív gyűjtőbe.

3. Le kell szedni a címkét a befőttes üvegekről és a konzervdobozokról?

Nem szükséges vizet és energiát pazarolni arra, hogy a makacs és ragadós címkékkel vesződj. Az újrahasznosítási folyamat során úgyis leégetik őket.

4. Ki kell lapítani a flakonokat és össze kell nyomni a konzervdobozokat?

Általában - már csak a szelektív gyűjtőkben elfoglalt helyük miatt is - érdemes kilapítani a műanyag üvegeket. A konzervek esetében azonban más a helyzet. Az újrahasznosítás során ugyanis a hulladék beérkezésekor először egy szelektáláson esnek át a különféle anyagú hulladékok. Egyes gépeknél az összelapított dolgok nem könnyítik meg, inkább lassítják az újrahasznosítási folyamatot. Ha kilapítod az alumínium konzerveket, újrahasznosításkor nem lehet őket megfelelő módon különválasztani a nehezebb anyagoktól. Az ilyen kiválasztás általában úgy működik, hogy egy levegőt fújó gép segítségével a könnyebb anyagokat (pl. palackok, konzervdobozok) a nehezebbek (pl. fém vagy üveg) fölé lebegtetik. A lapos konzervek letelepszenek a kupac aljára az üveg és a fém közé, így a szétválogatás sikertelen lesz és jelentős pluszmunkát igényel.

Hogy biztosra menj, tájékozódj: kérdezd meg a szelektívhulladék- begyűjtőt, hogy összelapítsd-e a konzervdobozokat és a flakonokat, mielőtt kidobod.

5. A műanyag zacskók újrahasznosíthatóak a műanyag tartályokkal együtt?

A hulladékfeldolgozó központokba kerülő műanyag zacskók mennyiségéből ítélve az emberek nem tudják, hogy valójában hová is való a műanyag zacskó: sima szemetesbe vagy a szelektív tárolókba. Ez az egyik legnagyobb probléma a hulladék feldolgozásánál, ugyanis nagyon gyakori, hogy a vegyes háztartási hulladék közé műanyag szatyrok vannak keverve.Ezeket pedig nagyon sok időbe telik kiválogatni onnan.

A műanyag zacskók gyűjtése a legegyszerűbb teljesen különálló módon a többi szeméttől, ugyanis ezeket a szelektív gyűjtőszigetre lehet vinni az összes többi műanyaggal együtt. Legyen ez a kis kitérő a szombati bevásárló körutad része, így sok felesleges munkától szabadítod meg a feldolgozókat, és egyel kevesebb környezetkárosító anyag kerülhet a levegőbe vagy a vízbe.
A kicsi, szendvics nagyságú zacskókat egyébként nem feltétlenül kell rögtön kidobni, biztonságosan lehet újra és újra használni. Elég meleg, szappanos vízzel kimosni, majd megszárítani őket.

Bónusz tipp: a műanyag szatyrok szelektív gyűjtőszigetre cipelése rávilágít arra, hogy milyen egyszerűen tarthatsz magadnál újrafelhasználható szövettáskát – így nem lesz szükséged műanyag zacskókra sem.

B.Zs.