veszélyes hulladék
#Zöldövezet

Veszélyes hulladékok között élünk. Te hová dobod?

2016.01.08.
3 perces olvasási idő

Sajnos nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a használt elemek, a patronok, festékek, a megunt, régi elektronikai készülékek károsan hatnak környezetünkre, amennyiben ellenőrizetlen körülmények között kerülnek a természetbe. Íme, néhány hasznos tanács.

A fenntartható fejlődés egyik alappillére a hulladékká vált veszélyes anyagok újrahasználása, újrahasznosítása, a környezet terhelésének csökkentése. Te is nagyon sokat tehetsz, ha egy kicsit tudatosabb vagy.

A megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, azaz olyan termékeket kell vásárolni, amelyek kímélik a környezetet, nincsenek túlcsomagolva, nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, ha megoldható, javíthatóak, újrahasznosíthatóak - hangsúlyozza Tömöri László, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület vezetője.

Használt elemek, akkumulátorok

A használt elemek és akkumulátorok mérgező nehézfémeket tartalmaznak: kadmium, nikkel, lítium. Ezek miatt számítanak veszélyes hulladéknak. Az elemek szemétbe kerülése esetén borításuk megsérül, a benne lévő nehézfémek károsíthatják a levegő, a talaj és a vizek minőségét.

A kommunális hulladékkal együtt az égetőkbe kerülve szennyezi a levegőt, illetve a hulladéklerakókban a talajvizet.

Hová kerül?

A használt elemeket és a lemerült ólom-sav akkukat az erre szolgáló edényekbe kell dobni, ilyen tárolókat találsz a bevásárló központokban, a műszaki és élelmiszer áruházak többségében.

Az ólomakkukat saválló konténerben gyűjtik, majd ólomkohóba kerülnek, és elsősorban új akkumulátorok gyártásánál használják fel újra. A kénsavat vegyi úton semlegesítik, a keletkező sókat az üvegiparban és a mosószergyártásnál használják fel, a műanyagot pedig granulálják, majd gépjárműalkatrészeket, akkumulátorházat gyártanak belőle – olvasható a „Hulladékból termék” oldalon.

A leghatékonyabb tehát, ha tölthető elemet, akkumulátort vásárolsz, amely drágább, de hosszabb távon jobban megéri, és hasznosítása is sokrétű.

Tintapatronok

Egyre több cég használ utántöltött festékkazettákat és tintapatronokat nyomtatóiban, egyrészt olcsóbb az utántöltés, másrészt nem keletkezik idő előtt hulladék. Érdeklődj a hozzád legközelebbb lévő üzletben, mit tehetsz. Sok helyen hirdetnek utántöltést.

E-hulladék

Elektronikai hulladékA legnagyobb probléma, hogy rövidtávon gondolkodunk, haladunk a korral, időnként új telefont, lejátszót, mindenféle kütyüt vásárolunk. De, hogy mi is legyen a régivel, nem is gondolunk bele.

A lakossági elektromos és elektronikai hulladék leginkább

  • nagyméretű háztartási berendezésekből (mosógép, hűtőszekrény, ventillátor),
  • kisméretű készülékekből (porszívó, konyhai robotgép, kávéfőző),
  • IT és telekommunikációs berendezésekből (számítógép, nyomtató, fax, mobiltelefon),
  • szórakoztató elektronikai készülékekből (TV, hifi torony, DVD) származik.

A begyűjtött elektromos és elektronikai berendezések jelentős része kisebb javítások árán ismét használhatóvá tehető, visszakerül a lakossághoz. Vannak hasznos másodnyersanyagok is az e-hulladékban. Ilyenek a vasfémek, réz, kábel, nyáklemez, arany, ezüst. Ezekből a másodnyersanyagokból sokkal kisebb energiaráfordítás révén lehet ismét értékes termékeket nyerni, mintha ugyanezt ércek feldolgozásával tennénk – tájékoztat a „Hulladékból termék” oldal.

A világban komoly problémát jelent az e-hulladékok kezelése, illegálisan úgy szabadulnak meg tőlük, hogy a fejlődő országban szakszerűtlen körülmények között bontják és nyerik vissza a nyersanyagokat, sokszor fiatalkorúak dolgoztatásával.

Használt étolaj, zsiradék

A többszöri sütés folyamán az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további használatra.

  • A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.
  • A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását.
  • A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg, tehát nem oda való.

A háztartásokban keletkező használt sütőolaj leadható a városi hulladékudvarokban vagy lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciónapokon is, ezeket általában önkormányzatok, környezetvédő szervezetek rendezik, illetve a MOL-benzinkutaknál található veszélyes hulladékgyűjtő konténerekbe is elhelyezhető.

Az olajtisztítás-szűrés technológiával előállított tisztított növényi olajokat minőségi vizsgálatok után ipari és takarmányozási céllal értékesítik, illetve felhasználásukkal ipari és takarmányozási terméket állítanak elő.

Ki segíthet?

Amennyiben megtaláltad a számodra legközelebb fekvő gyűjtőudvart, hívd fel, és kérdezd meg őket, hogy pontosan mit vesznek át, mikor, milyen körülmények között, milyen kötelezettséged van?

Ha mégis tanácstalan vagy, mert azt sem tudod, hová menj, keress rá a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatára. Ők segítenek majd megtalálni a megoldást.

(KamaszPanasz - T.A. újságíró)