nasa
#Zöldövezet

Világvége: mit mond a NASA?

2012.12.18.
2 perces olvasási idő

A NASA kutatói eloszlatják a világvége körüli félelmeket. A maja apokalipszis pusztán rémhír – erről próbálják meggyőzni a kutatók a riadt fiatalokat és az öngyilkos-hajlamú tinédzsereket, akik valóban attól tartanak, hogy december 21-én eljön a végítélet napja.

Ezek a félelmek a maja naptár félreértelmezésén alapszanak. December 21-én, a téli napforduló napján, a maja naptár „Nagy köre” véget ér, az ún. 13. baktunhoz érkezik (egy baktun 400 évet jelent), a maják pedig csak a 12. baktun végéig határozták meg időszámításukat. Habár a maja-kutatók abban egyetértenek, hogy a maják nem tekintették ezt a napot apokaliptikusnak, elterjedt a rémhír, hogy egy kozmikus esemény elpusztítja a földi életet ezen a bizonyos napon.

Rémhírek a maja apokalipszisről

FöldA NASA hivatalos honlapján cáfolja a maja apokalipszissel kapcsolatos tévhiteket, mint például azt a pletykát, hogy december 21-én egy vörös bolygó csapódik a Földbe, elpusztítva az életet. Valójában, bármilyen égi test akarna is a Földnek csapódni az elkövetkező 3 hétben, azt már most látni lehetne az égen. Mivel ilyet nem látunk, ez az elmélet nem állja meg a helyét.

Valós következmények

Sajnos, ennek a tévhitnek vannak valós következményei is. A NASA szakértői arról számolnak be, hogy rengeteg levelet és e-mailt kapnak aggódó polgároktól, többnyire fiataloktól. Sok fiatal nem tud enni, vagy túl ideges ahhoz, hogy el tudjon aludni. Sokan számolnak be öngyilkos hajlamokról is. Míg sokak számára ez az egész egy vicc, vagy egy rejtély, mások számára ez valódi félelmet jelent. A NASA szakértői főleg a befolyásolható gyerekek és kamaszok miatt aggódnak, akiket a leginkább megijesztenek az interneten terjedő rémhírek.

Nem mindenki várja azonban a világvégét azok közül, akik különleges napnak tekitik a 2012. december 21-ét. A New Age („új kor”) filozófia hívei az egyetemes béke és a lelki átalakulás napját várják ettől a naptól.

Mítoszok és félreértések

A NASA tudósai egy egyórás műsorban válaszolták meg a leggyakoribb kérdéseket, és cáfoltak meg számos elméletet, a világvégétől kezdve a Nibiru vörösbolygón át a gyilkos napsugarakig.

Az igaz ugyan, hogy jelenleg a Nap ciklusának egy aktív szakaszában van, és erősebb sugarai befolyásolhatják az elektronikai és navigációs készülékek működését is a Földön. Ám ilyen esetekben a Napot figyelő műholdak figyelmeztetéseket adnak le, melyekről értesülve a szakértők kivédhetik az elektromágneses ingadozásokat.

A NASA tudósai azt is közölték, hogy semmilyen földközeli égitest nem fenyeget becsapódással december 21-én.

Más tévhiteket is eloszlattak, mint például, hogy a Föld mágnesessége hirtelen meg fog fordulni, vagy hogy a bolygó 30000 fényév sebességgel beleszáll a Tejútrendszer közepén egy fekete lyukba. (A fényév az a távolság, amit a fény megtesz egy év alatt, vagyis körülbelül 10 trillió kilométer.) A népszerű teóriát pedig, miszerint a Földön teljes sötétség lesz december 23. és 25. között, a tudósok csak fejcsóválással fogadták.

Végtére is, a Föld sorsát illetően jobban tennénk, ha inkább a lassan bekövetkező klímaváltozás miatt aggódnánk, sem mint holmi kozmikus katasztrófa miatt. A Föld számára a legnagyobb veszélyt ugyanis 2012-ben és a jövőben is maga az ember jelenti.

(KamaszPanasz - B. K., forrás: Huffpost)