sport
#Zöldövezet

Gyilkos golf

2009.05.06.
2 perces olvasási idő

A sport egészséges, ám belegondoltál már, mennyit árthat a környezetünknek? Gondolj csak az ütőkre, sisakokra, kesztyűkre, labdákra, sípcsontvédőkre, és egyéb műanyagból, szennyező anyagokból készült sportfelszerelésekre. Itt jó tippeket találsz arra, hogyan sportolhatsz környezetbarátan.

Csak az Egyesült Államokban évente 350 millió pár sportcipőt vásárolnak az emberek. Ez a 700 millió talp körülbelül 400 mérföldet tapos, mielőtt tönkremegy. Ezután az emberek a szemétbe hajítják, mint bármi mást. Persze a sport környezetpusztítása túlmegy a cipőkön. Gondolj csak a felszerelésekre! Jelentős részük nehezen lebomló, szennyező műanyagból készült. Ráadásul a tönkrement felszereléseket nem hasznosítják újra, a legtöbb garázsokban, padlásokon, szekrények alján hever, és nagyon ritkán használják.

Persze, ha az ember a kutyájával játszik, használhat régi teniszlabdákat…de mennyivel jobban néznek ki az újak?! Viszont ezeket az új labdákat (évi 30 millió!) műanyag dobozokban árusítják, amik nem tesznek jót a környezetünknek.

Pazarló vízhasználat

És még nem említettük, hogy a világon naponta körülbelül 60 millió műanyag üveget dobálunk el. Hiszen ha sportolunk, mindenképpen innunk kell! Esetleg a sport maga is vízigényes. A világ golf pályái naponta 11,25 milliárd liter vizet használnak el csak öntözésre! Ennyi vizet iszik meg 4,7 milliárd ember egy nap alatt – ez jóval több, mint a világ népességének a fele. Ez önmagában is döbbenetes adat, hát még ha belegondolsz, hogy 400 millió gyerek nélkülözi nap mint nap azt a folyadékmennyiséget, ami az élethez szükséges, és közülük naponta 4000 hal szomjan! 43 százalékuk nem ivóvizet iszik, így rengeteg fertőzésnek vannak kitéve.

De nem csak a golfról van szó, hiszen a síelők, úszók, vízilabdázók is a világ vízkészletét csapol

Gyilkos golf

ják, nem gondolva arra, hogy a források kiapadhatnak. Hogy segítsünk neked zölden sportolni, pár egyszerű lépést szeretnénk mutatni.

Az első lépések:

1. Bérelj sportfelszerelést, ha azt évente csak egyszer vagy kétszer használod! Így sok pénzt spórolhatsz, és a garázsotokat sem töltöd meg mindenféle sportfelszereléssel. Ezzel energiát spórolsz, illetve kevesebb szemetet termelsz. Szóval fontold meg, hogy ha évente egyszer mész síelni, akkor ott bérelsz felszerelést – nemcsa

k neked éri meg, hanem még a környezetet is védted!
2. Próbálj meg olyan sportcipőt, vagy túrabakancsot venni, aminek a talpa újrahasznosított gumiból van! Egyetlen ilyen cipővel annyi energiát spórolsz meg, ami 11 órán keresztül működtetné a TV-det. Ha minden tavaly eladott sportcipő talpának 25%-a újrahasznosított gumiból készült volna, akkor további 92 millió ilyen cipőt lehetne azzal az energiával gyártani.
3. Ha a szabadban sportolsz, próbálj meg nem szemetelni, és vedd fel a szemetet, amit látsz! Ha minden szabadban sportoló csak 1 darab szemetet szedne fel évente, akkor több, mint 1480 tonna szemetet lehetne összegyűjteni, vagyis az eldobott szemét nem az erdőkben, strandokon, folyókban, tavakban maradna, hanem helyesen a szemétbe kerülne.

Megéri, nem?

(GY.A. ; Forrás: green book)