étolaj
#Zöldövezet

Veszélyes hulladékok a háztartásban: étolaj és zsír

2016.03.29.
1 perces olvasási idő

Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni. A veszélyes hulladékok a kijelölt hulladékudvarokban leadhatók. Évente legalább egy alkalommal az önkormányzatok is szerveznek gyűjtőakciót. Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre ezeket az anyagokat!

Ilyenek példűául a sütéshez-főzéshez már nem használható növényi olajok, zsiradékok, amik a fáradt olajhoz hasonlóan elsősorban azért veszélyesek, mert az élő szervezeteket elzárják az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek bennük. A közétkeztetést ellátó szervezeteknél, a nagy szállodákban és éttermekben szelektíven gyűjtik ezt a hulladékot, melynek megfelelő módon történő feldolgozásával elkerülhető a környezet szennyezése. Hasznosítása főképp tüzelőanyagként történik, bár akár üzemanyaggá is alakítható. Biológiailag is jól bontható.

Festékek, tinták, ragasztók és gyanták, oldószerek

A felületkezelési munkák hulladékai elsősorban a ház vagy lakás körüli javítási, karbantartási munkák során keletkeznek (festék, mázolóanyag, lakk, ragasztó, kitt hígítók, oldószerek maradékai, ragasztóanyag-, kitt- és gyantamaradékok, faanyagvédő szerek maradékai). A megmaradt vegyszereket általában nem dobjuk ki azonnal, hanem további felhasználásra félretesszük.

A cikk a szele ktiv.hu oldalon folytatódik.