vér
#Betegségek

Vegyszerek a véredben!

2009.10.01.
1 perces olvasási idő

Több mint 48 mérgező, a mindennapok során gyakran használt vegyi anyagot mutattak ki öt környezetvédelmi aktivista nő vérében és vizeletében – derült ki a környezetvédelemért és humán egészségügyért felelős amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport tanulmányából.

A vizsgálat során elsősorban azokat a termékeket célozták meg, amelyeket a háztartásokban a mindennapok során használunk.


A vegyszereket gyártó társaságoknak, mielőtt termékük kikerül a piacra, igazolniuk kellene, hogy azok biztonságosak.

A Környezetvédelmi Munkacsoport vizsgálata két évig tartott. A kutatók a munkacsoport aktivistáinak vérét és vizeletét vizsgálta, s elemezte azok mérgezőanyag tartalmát.vér

Sonya Lunder, a munkacsoport senior elemzője úgy nyilatkozott: „Minden, a vizsgálaton átesett nő vérében és vizeletében találtak vegyi anyagokat, például illatanyagokat, BPA-t, perklorátot, teflont.”

Az égésgátló anyagok a bútorokban, a televíziókban és a számítógépekben találhatóak meg. Teflont használnak a teflonbevonatú edényekhez például. A BPA a műanyagok alkotója, a perklorát pedig a rakéta üzemanyag összetevője.

A vizsgált nők mindegyikénél kimutatható volt a 75 megfigyelt kémiai anyag legalább 60 %-a – derült ki a tanulmányból.

Minden nőnél legalább egy vegyszer magas arányban volt kimutatható.

A különböző háztartási vegyszerek egyre több betegséget válthatnak ki az emberekben, melyek már kis mennyiségben is meglehetősen ártalmasak lehetnek.

A tanulmány vezetője szerint az egyre több krónikus betegség hátterében a vegyszerek állhatnak.

(B.M.)