fém
#Zöldövezet

A fémhulladék szelektív gyűjtése

2010.11.24.
2 perces olvasási idő

A legjellemzőbb, fémből készült csomagolástípusok: italos alumíniumdobozok, alumínium csomagolófóliák, vas és alumínium konzervdobozok, üvegek záróelemei és kupakok.

Vas

Földünk egyik legelterjedtebb féme. A külső földkéreg átlagosan 4,7% vasat tartalmaz. Vasgyártáshoz elsősorban azokat az érceket használják, amelyek érctartalma 40% vagy ezen érték felett van. A vasgyártás gyökerei az őskorig nyúlnak vissza, a vas a fegyvergyártás fontos alapanyagaként egészen az újkorig jelentős pályát futott be.

Nyersvas: 3-4% széntartalmú vas, a nagyolvasztó terméke. Rideg, nehezen alakítható. Közbenső termékként az acélgyártás és öntöttvasgyártás alapanyaga.

Öntöttvas: nyersvasból nyerik finomítás és ötvözés útján. Gyakori ötvözője a szilícium, a nikkel és a króm. A nyersvasnál erősebb, szilárdabb de ugyancsak nehezen alakítható anyag.

Acél: legfeljebb 2% szenet és egyéb ötvöző anyagot tartalmaz (szilícium,nikkel, kobalt, stb.). A nyersvasaktól és öntöttvasaktól elsősorban az különbözteti meg, hogy hőmérséklettől függően jól alakítható, magas hőmérsékleten jobban. Az összes felhasznált fém (vas és más fém) közel 90%-a acél.

Alumínium

Az alumínium az oxigén és a szilícium után a földkéreg legelterjedtebb eleme, amelyet nagy mennyiségben bauxitból lehet előállítani. A bauxitból először timföldet (alumínium-oxid) készítenek, majd elektrolízissel nyers alumíniumot állítanak elő belőle. Napjainkra az alumínium a legnagyobb ipari jelentőségû könnyűfémmé vált. Az alumínium jól vezeti az elektromosságot és tömör oxidrétegének a savakkal szembeni ellenálló képessége is magas fokú. Jó alakíthatósága és tartóssága miatt csomagolóanyagként számtalan helyen, formában és nagymennyiségben találkozhatunk vele.

A fémek gyűjtése

aludobozok gyűjtése

Ugyan a fémek más hulladékból történő kiemelésére léteznek megoldások (pl.: mágneses szétválasztás), mégis fontos, hogy a gyűjtés során odafigyeljünk, hogy melyik fémet vihetjük a gyüjtőszigetre, és melyiket kell hulladékudvarba szállítani: a nagy méretű fémhulladékot (lomot), a festékkel ill. egyéb mérgező anyaggal szennyezett fémdobozokat a hulladékudvarban lehet leadni. Kiemelt fontossággal bírnak a csomagolási hulladékokon belül magas arányt képviselő alumínium dobozok, mivel kiválóan, szinte 100%- ban hasznosíthatók. Az alumínium dobozokat lehetőleg préseljük össze, mert így jelentősen csökken a hulladék térfogata.

A fémhulladék hasznosítása

Az üres konzervdobozokat és egyéb acéllemez-csomagolóeszközöket nagy nyomás alatt eredeti térfogatuk töredékére, bálákba sajtolják össze, ezután pedig az acélműbe küldik beolvasztásra. A fémhulladékokat az acélgyártás során hozzáadott alapanyagként használják, ezáltal értékes nyersanyagokat takarítva meg.

A fémhulladékok hasznosításával nem csak nyersanyagot takarítunk meg, de jelentős mennyiségű energiát is. (1 tonna acél ércből történő előállításához majdnem 13-szor annyi energiára van szükség, mintha ugyanezt a mennyiséget másodlagos nyersanyagból gyártották volna.) A használt alumínium csomagolásokból újraolvasztás után különböző alumíniumtermékek készülnek, pl. kerékpár-, autó- és motoralkatrészek, karácsonyfatalp, vagy akár a londoni metró szellőztető lapátja is.

londoni ventilátor

Apcon készül a londoni metró ventilátor lapátja.(újra aludobozból)

Tudtad-e?

  • ... a háztartási vagy más néven kommunális hulladékok 2-3 tömegszázalékát a fém csomagolóanyagok alkotják?
  • ... 670 alumínium üdítős doboz anyagából akár egy kerékpár is készülhet?
  • ... 19000 konzerves doboz anyaga szükséges egy autó előállításához?

(Forrás: szelektiv.hu)