napégés
#Testi problémák

Leégésből hólyagok - Mit kellene tennem?

2023.07.22.
1 perces olvasási idő

Körülbelül egy hete csúnyán leégett a hátam. Úgy tűnt, hogy meggyógyul, de ma hólyagokat észleltem rajta. A tetejük fehér és a belsejében lévő folyadék tiszta. Az egész hátam óriási, átlátszó hólyagból áll (vagy több száz apró hólyag). Próbáltam aloe gélt kenni rá. Mit kellene tennem?

Ismerős helyzet? Igen, a leégés gyakran hólyagokkal jelentkezik. Ez a jelenség azt jelzi, hogy a leégés súlyos. A hólyagok nem mindig jelennek meg azonnal. Előfordulhat, hogy órákkal vagy egy-két nappal a leégés után alakulnak ki.

Ha lázad, hidegrázásod, hányingered van, esetleg hányás is előfordul, vagy fájdalmad van, érdemes orvossal megnézetni magad.

Ha „csak” hólyagjaid vannak és nincs más probléma, az alábbiak szerint járj el:

Ne nyomd ki őket. A hólyagok gyógyulás közben védik az alatta lévő bőrt. Ha kinyomod, vakargatod, a bőr elfertőződhet.

Hűtsd le az égést. Használj hideg borogatást, vagy vegyél egy gyors zuhanyt vagy fürdőt hideg vízzel.

Ha az égés fájdalmas, vegyél be fájdalomcsillapítót. Az adagoláshoz kövesd a csomagoláson található utasításokat.

Nem árt hidratáló krémet vagy aloe gélt használni a hólyagokra. Kerüld azonban a vazelint vagy más hasonló termékeket, mert ezek megakadályozzák a hő vagy az izzadság kijutását.

Óvd bőröd a napsugárzástól, amíg az égési sérülésből gyógyulsz. A bőröd gyengébb, és a még több napsütés csak ront a helyzeten. Ha ki kell menned a napra, viselj hosszú, bő, de jól szellőző ruhát, hogy eltakard a hólyagokat, amíg el nem tűnnek. A hólyagok gyógyulása után használj fényvédő krémet.

Igyál sok vizet, hogy megelőzd a kiszáradást.

Nem csak pár napig lehet hatása

A leégés általában magától meggyógyul, de lehet hosszútávú következménye. Minden alkalommal, amikor hólyagosan leégsz, az károsítja a bőrsejteket, és növeli a bőrrák kialakulásának esélyét. Ez különösen igaz, ha gyerekként vagy tinédzserként történik. Tehát ígérd meg magadnak, hogy mostantól okos leszel. (És ha a leégés súlyos, fordulj orvoshoz.)

Amikor a szabadban tartózkodsz, viselj széles spektrumú fényvédőt (ami azt jelenti, hogy véd az UVA és UVB sugárzástól is), amely 30 vagy magasabb faktorszámú. Kend be magad gyakran, ha a tengerparton, a medencénél vagy, mert a vízzel lemoshatod a bőrödről.

Barnulásra vágysz? Önbarnítóval csalhatsz egy kicsit, de az így kapott barnaság nem véd meg az UVA és UVB sugaraktól. Tehát mindig viselj fényvédőt is!

(KamaszPanasz - kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

bőr