szépségápolás
#Testi problémák

Szépség- és testápolási tanácsok

2023.06.07.
2 perces olvasási idő

Első ránézésre látszik valakin, hogy ápolt vagy ápolatlan, törődik magával vagy sem. Óriási a különbség. Legfőképpen saját egészségünk és kedélyállapotunk miatt, máskülönben a megjelenésünkre való tekintettel érdemes időt szentelni szépségünk és testünk ápolására.

A reklám hatalmas piac. Az egyéni vállalkozóktól a multikig mind rettenetes összegeket költenek termékeik reklámozására. Nem vitás, megtérül. Hiszen a reklám információ, vagyis a legújabb termékekről informál, s ezek alapján vásárolnak sokan. De elhihetjük ezeket az információkat? Elhihetjük, hogy x krémtől valóban olyan csodás lesz a bőrünk, mint ahogyan azt a tévében látjuk? Ha éppen megfelel a bőrtípusunknak, akkor meglehet. Ellenkező esetben viszont csalódnunk kell. Józsáné Vári Eleonóra szaktanácsadó szerint a bőrápolást megelőzően szükséges egy bőrkonzultáció. A szakember megállapítja a bőr szerkezetét, az állapotát s hogy milyen összetételű krém a legoptimálisabb. Ennek tudatában az alábbi lépéseket követve teljesen megújulhat a bőrünk.

  • Reggel fontos a megfelelő arctisztító és tonik használata – mondja Nóra. Egyrészt megtisztul a bőrünk a szennyeződésektől, másrészt a tonik felfrissít, hidratál, visszaállítja a PH-értéket, s előkészíti a bőrt a krém felszívódásához. Ha krémes, vagy olajos arctisztítóval tisztítjuk arcunkat, akkor azt még érdemes szappannal is lemosni, s ezután feltenni a tonikot.
  • Arcápoló krémek kiválasztásánál, figyelembe kell venni az előzőleg felmért bőr állapotát. Ez mindenkinél más, lehet vízhiányos, tág pórusú, foltos, zsíros…stb. Látványos eredményt csak úgy érhetünk el, ha a bőrtípusnak megfelelően a szakember által ajánlott arcápolókat használjuk.
  • Ajánlatos mindenkinek hetente egyszer radírozás után otthon is végezhető feltöltő-, hidratáló- vagy mélytisztító pakolást alkalmazni. Szabályozza a bőr működését, hiszen a leradírozott elhalt hámsejtek alatt a bőr szépen elkezd regenerálódni, megújulni.
  • Esténként szintén nagyon fontos, hogy az egész nap lerakódott portól és a sminktől megtisztítsuk arcunkat. Ha szükséges éjszakai krémet is vigyünk fel.

A nyár beköszöntével egyre több testrészünk bukkan elő a ruha alól, ezért itt az ideje, hogy ezen felületek ápolásával is foglalkozzunk

  • A nylon harisnya, a hideg és a meleg is stresszként éri bőrünket, szárítja azt. Éppen ezért az egész test időnkénti átradírozása jótékonyan hat. Üde és látványosan frissebb lesz a bőr. Testradír után könnyebben felszívódik a testápoló is, illetve a barnulás – de a kopás is – egyenletesebb lesz akár barnító krémmel, akár a nap sugaraival barnítjuk magunkat.
  • Nagyon fontos a napvédelemre figyelnünk, a gyerekeket különösen óvjuk!
  • Narancsbőr esetén segíthet a hideg-meleg váltózuhany, mivel a vérkeringést fokozza. Ezután a drogériákban is kapható narancsbőr elleni krémet masszírozzuk be a bőrbe. Sokan edzés előtt is bekenik kényes testrészeiket s fóliával betekerve mozognak, hogy a keletkezett hő hatására még intenzívebb legyen a felszívódás, a vérkeringés fokozás.
  • A kéz és a láb is igényli a törődést, hiszen egész nap használjuk őket rendesen. A paraffinos és szilikonos kéz- és lábápolók úgy nyújtanak védelmet, hogy közben nem lesz ragacsos a bőr.
  • A körmök lakkozásához előbb alkoholos lemosóval tisztítsuk meg a felületet, majd ezután lakkozzuk. Hogy tartósabb legyen a lakk, kenjük át körömerősítővel is.

Az orvosok szokták mondani, hogy a bőrünk látható belgyógyászat. Minden bőrprobléma jelzés a szervezettől, tehát azon kívül, hogy ápoljuk bőrünket érdemes az egész szervezetet is ápolni helyes táplálkozással, megfelelő folyadékfogyasztással, és mozgással. Mert a valódi, természetes szépség mégis csak az lenne, ha tiszta forrásvízzel mosakodhatnánk reggelente, s ugyanazt érnénk el, mint a krémek hatására.

(KamaszPanasz - D.R.)

Kapcsolódó címkék

bőr