omega
#Testi problémák

Jobban olvastak azok a tinik, akik Omega-3-at és Omega 6-ot szedtek

2021.09.30.
1 perces olvasási idő

Az tény, hogy az Omega-3 zsírsavakban gazdag halolajat és egyéb kiegészítőket már korábban is ajánlották a terhes nőknek a magzat fejlődésének támogatására. Most azonban az is kiderült, hogy azok a kamaszok, akik Omega 3-at és Omega 6-ot szedtek, jobban tudnak olvasni társaiknál.

Erre a következtetésre jutottak a Sahlgrenska Akadémia kutatói a göteborgi egyetemről. A kísérletben 154, 3. osztályos, 9 és 10 év közötti iskolás vett részt. A kiskamaszok számítógépes teszteket (ún. Logos teszt) töltöttek ki, amely különféle módokon mérte olvasási készségeiket, beleértve az olvasás sebességét, a szókincsüket és az “ostoba” (blabla) szövegek kiejtését.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották be. Az egyik csoportjuk 3 hónapig Omega-3 és Omega-6-ot tartalmazó kapszulákat kapott, a másik csoport hasonló kapszulákat, amelyek azonban csak placebót (pálmaolajat) tartalmazott. Sem a kísérletben résztvevők, sem szülők, sem pedig a kutatók a vizsgálat befejezéséig nem tudták, hogy kik kaptak zsírsavat és kik kaptak placebót. Három hónap elteltével mindenki valódi Omega-3/6 kapszulákat kapott.

Ez volt a világon az első ilyen jellegű teszt

"Már az első három hónap elteltével is láttuk, hogy az olvasási készségeik javultak a zsírsavak hozzáadásával, összehasonlítva azokkal, akik placebót kaptak. Ez különösen kiemelkedő volt annak a képességnek a fejlesztésében, hogy a kiskamasz képes egy “ostoba” szót hangosan felolvasni és helyesen kiejteni (fonológiai dekódolás), és képes gyorsan elolvasni egy sor betűt (vizuális elemzési idő) " - mondta Mats Johnson az egyetem Gillberg Neuropszichiátriai Központjának főorvosa és kutatója.

A vizsgálatba egyetlen ADHD-vel diagnosztizált tinit sem vontak be (az ADHD a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, Attention Deficit Hyperactivity Disorder), de a szüleik segítségével a kutatók azonosítani tudták azokat, akiknél létezik egy enyhébb figyelemzavar. Ezek a résztvevők még jobb eredményeket értek el több tesztben, beleértve a gyorsabb olvasást már az első három hónapos zsírsav-kiegészítés után is.

"Modern étrendünk viszonylag kevés Omega-3-at tartalmaz, amelyről eddig azt hitték, hogy negatív hatással van a tanulásra, írástudásra és a figyelem megtartására" -mondta Mats Johnson. Pedig az agy sejtmembránjai nagyrészt többszörösen telítetlen zsírokból állnak és már vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a zsírsavak fontosak az idegsejtek közötti jelátvitelben és az agyi jelzőrendszerek szabályozásában.

Tanulmányunk arra enged következtetni, hogy a kiskamaszok igenis részesülhetnek Omega-3-at és Omega-6-ot tartalmazó étrend-kiegészítőkben. De ez volt a világon az első ilyen jellegű teszt. A kezdeti eredményeket további tanulmányokban is meg kell ismételni – tette hozzá.

(KamaszPanasz - Sz.M., fordító, medicalxpress.com)