szépségápolás
#Testi problémák

A legnagyobb szépségápolási hibák

2023.12.19.
3 perces olvasási idő

Mindenki szép szeretne lenni. Így van ez már évezredek óta, természetes jelenség, hogy ezen áhított cél elérése érdekében sokféle módszert, eljárást, technikát, kenőcsöt, krémet kipróbáltak már a nők és a férfiak egyaránt.

Volt, ami bevált, és volt, ami nem. Nagyon nem. Olyannyira nem, hogy a végeredmény siralmas következményekről, károsodásokról tanúskodott. Azért, hogy te ne kerülhess ilyen kínos és méltatlan helyzetbe a külsőd tökéletesítése során, összegyűjtöttünk a legnagyobb szépségápolási hibákból néhányat. Olvass, és okulj belőle (tudod, a más kárán érdemesebb)!

Haj-baj

Túl forró a víz, amivel hajat mosol

Igen. Végtelen egyszerűnek látszik: beállsz a forró zuhany alá, és már mosod is a hajad. Forró vízzel. Ami azon nyomban tönkre is teszi a hajszálaidat - kiszáradnak, és töredezetté válnak, amin már csak az olló fog segíteni. A fejbőröd sem fog örülni a forrázásnak, hajlamosabb lesz a korpásodásra, viszketésre.

Hetente túl sokszor mosol hajat samponnal

Hozzáértők szerint nem kell minden egyes hajmosáshoz sampont használni, főként, ha hetente több alkalommal is hajat mosol. A szennyeződések eltávolításához elegendő a sima kézmeleg víz is. A sampon eltávolítja a hajszálak természetes védőrétegét, kiszárítva azokat. Ugyanez a helyzet az egyszeri, de nagy mennyiségű sampon használattal is.

Túl forró a levegő, amivel a hajadat szárítod

A helyzet a forró vízhez hasonló: a forró levegő károsítja a hajszálakat. Inkább kerüljön 10 perccel több időbe a művelet, de a hajad fényes és élettel teli maradjon.

Nem használsz balzsamot

Nem használsz balzsamot? Miért is? A hajvégeknek szükségük van a megfelelő hidratálására, és ápolásra. Ha nem gondoskodsz róluk, ne csodálkozz, ha töredeznek.

Vizesen fésülöd ki a hajad

Rossz ötlet! A haj vizesen a legsérülékenyebb, szinte merényletet követsz ellene, amikor nekiesel a fésűvel. Tessék szárazon rendszeresen fésülködni, mert azzal elkerülheted a gubancolódást!

Túl sok a hajzselé...

Ez sokszor a fiúknál jelent esztétikai problémát - a hajuk sziklaszilárdan áll, de a zselé vizes hatása sokkal inkább tűnik ápolatlannak, semmint vizesnek. A kevesebb, több elvét érdemes alkalmazni…

Bőr-baj

Mindent kipróbálsz, amiről csak hallasz

Szép dolog a kíváncsiság, és jó dolog, hogy van anyagi kereted rá, de nem muszáj minden újdonságot kipróbálni a kozmetikumok terén. Tonik, tisztító, hidratáló, szempillaspirál, szemceruza - már így is kész fegyverarzenál áll a rendelkezésedre, felesleges a termék halmozás. Na és veszélyes is, hiszen ki tudja, hogy nem vagy-e allergiás valamelyik új összetevőre.

Nem iszol, és nem alszol eleget

A szép, sima feszes bőr titka a hidratáltság, és a kipihentség. Ha nem fogyasztasz elegendő folyadékot, és hajnalokig fenn vagy, nem csoda ha testileg-lelkileg gyűrötten ébredsz. Tessék sok ásványvizet, vagy csapvizet inni, és irány aludni legkésőbb este 10-kor.

Nem nézed meg, mi van benne…

Most akciós, most olcsó, és sok van benne - de MI van benne? Hajlamosak vagyunk arra, hogy az orrunknál - és a pénztárcánknál - fogva vezessenek bennünket a reklámok. Ne hagyd, hogy a jól hangző igéretek megbabonázzanak! Olvasd el alaposan az adott kozmetikum összetevő listáját (néha nagyító is kell hozzá), és hagyd a boltban azokat, amelyek ásványi olajat, petróleumot, parabéneket, szulfátokat, Triclosant, BHA-E320 és BHT-E321-et, vagy szilikont tartalmaznak. (A káros anyagok listája ezzel még nem ért véget - tájékozódj előre, mit érdemes nagy ívben elkerülni).

Sminkben edzesz, illetve nem mosod le a sminkedet lefekvés előtt

Ugye nem ? Mert, ha mégis, akkor a pattanások kérlelhetetlenül meg fognak jelenni azokon a helyeken, ahol a smink eltömítette a pórusokat.

Lejárt szavatosságú termékeket használsz…

Miért ne? - gondolod, hiszen a kozmetikum nem élelmiszer, hogy megromoljon. Nem. Nem élelmiszer, de megromolhat, és adott esetben ekcémát, pattanásokat, bőrirritációt, kipirosodást, okozhat.

Ha kell, ha nem nyomogatod…

A pattanások megjelenése a kamaszkor velejárója, tart, amig tart el kell viselni, és megfelelő módon kell kezelni. Ez NEM azt jelenti, hogy esténként tíz körömmel kell az arcodnak nekiesni, majd bőr fertőtlenítés nélkül aludni menni növelve a bajt. Gyulladáscsökkentő vagy szárító hatású krémek használatával gyorsabb és látványosabb javulás érhető el.

Köröm-baj

Rágod a körmöd

Szorongsz valami miatt, vagy csak lusta vagy elővenni a körömollót? Bármi is az oka, hagyd abba! Hetente csak néhány percbe telik, és természetes formájú, egészséges körmöket tudsz varázsolni magadnak!

Sietsz körömvágás közben, és beszakad a körömágy

Első szabály: a körömvágással nem szabad rohanni, mert a sérülés garantált. Második szabály: ha megtörtént a baj, ne felejts el fertőtleníteni - ellenkező esetben csúnya, és fájdalmas gyulladás lesz a következmény.

Karmaid vannak és nem körmeid

Nem tudsz enni, nem tudsz fogni, még a ceruza is kiesik a kezedből, ráadásul úton-útfélen megkarmolod magad. Ma már nem divat a karom, jobb, ha te is elfelejted.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)