menstruáció
#Testi problémák

Elhúzódó menstruáció megszüntetése

2021.05.24.
1 perces olvasási idő

A normális havi vérzés ideje egyénileg változik, de átlagosan 28-35 nap közötti. Vannak természetesen ennél rövidebb és hosszabb periódusok is, akár normálisan is.

Abban az esetben azonban, ha a vérzés jelentősen elhúzódik, vagy ismételten gondoz okoz, érdemes szakorvoshoz menni. „Házilag” nem megoldható ugyanis az elhúzódó menstruáció kezelése.

Bizonyos esetekben, mikor egyébként is kicsit elhúzódó, de még normális vérzések jellemzőek, rutascorbin szedése megpróbálható. Minden más esetben orvosi segítséget kell kérni, mivel a vérzés megszűntetése, illetve ismétlődésének elkerülése összetett feladat lehet.

Első körben a nőgyógyászati vizsgálat választ adhat a háttérben meghúzódó eltérésekre is

Gyulladás, fertőzés, de akár terhesség is kiválthat vérzés. Ezeket lehet kezelni, gondozni. Emellett gyakran hormonzavar, nyálkahártyaeltérés is okozhatja a panaszokat. Akár a hormonháztartás rendezése, a peteérés fenntartásával, akár fogamzásgátló adása segíthet a vérzés rendezésében, azonban ezt mindig a háttér kórok ismeretével kell megoldani.

Amennyiben nem nőgyógyászati ok magyarázza a vérzékenységet, vagy akár a hormoneltérést, érdemes belgyógyász, endokrinológus, esetleg hematológus szakember véleményét is kérni.

(Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus)