D-vitamin
#Testi problémák

A legfontosabb vitamin, amire szükséged lehet

2014.11.11.
3 perces olvasási idő

Harcolhatsz a mellrákkal, szívbetegséggel, súlyfelesleggel és még mi mindennel - a D vitamin segítségével. Minden fontos dolog, amit tudni érdemes erről a csodálatos vitaminról.

Valószínű már tudod, hogy a D vitamin segíthet az erős fogak, csontok felépítésében, de el sem tudod képzelni, hogy mi mást tehet a tested nagy részéért. A D vitamin karban tart, javítja a kedved, véd a náthával szemben, drasztikusan csökkenti a rák kockázatát és még több.

Megelőzhető lenne évi 150.000 rákos megbetegedés, ha csak növelni tudnánk a D vitamin optimális szintjét az emberek szervezetében, állapította meg egy kutatóorvos Amerikában. Talán nem véletlen, hogy az újságok hasábjai tele vannak a tejivást népszerűsítő reklámkampányokkal.

Ezek nagyszerű hírek, nem igaz?

Igen, egy nagy probléma kivételével: Egy kétségbeejtő jelentés szerint a nőknek több, mint harmada nem visz be elég D vitamint a szervezetébe az egészséges csontok érdekében és több, mint 75%-uk hiányában van a magasabb mennyiségű vitaminnak, ami a betegségekkel szembeni harchoz kellene.
A napi egy pohár tej, okos ötlet a nagyobb mennyiségű D vitamin beviteléhez.

De a legjelentősebb energiaforrás a napfény, és itt van a baj.
A testünk D vitamint termel az ultraibolya sugarak segítségével, de amint egyre ravaszabbak lettünk a fenyegető bőrrákkal szemben -a naptól távol maradva és megafaktoros naptejekkel felfegyverkezve- a D vitamin szintünk ez által lezuhant. Szerencsére léteznek biztonságos módjai a beviteled növelésének, míg a D vitamin összes előnyvitaminét élvezheted.

Kisebb a rák kockázata

Alapjában véve a D vitamin csökkenti a mell, vastagbél, prosztata és a petefészekrák kockázatát. A tudósok úgy hiszik a D vitamin segít szabályozni a géneket, úgy, hogy megóvják az egészséges sejteket és csökkentik a rákos sejtek növekedését. Jóformán testünk összes sejtjében találhatóak D vitamin receptorok és, hogy „tápláljuk” őket, egy megfelelő mennyiségben kell tartalmazni azt a vérnek. Ez nem csak attól függ mennyi időt töltesz a szabadban vagy, hogy mit eszel, de attól is, hogy hol élsz.

Az északabbra élő emberek például, kevesebb UVB sugarat szívnak magukba novembertől márciusig, ami azt jelenti, hogy jellemzőbb rájuk az alacsony D vitamin szint, és magasabb náluk a rák kockázata is. A tanulmányok kétszer annyi halálos végkifejletű vastagbélrákot ,és 50%-kal több mellrákot diagnosztizáltak a távoli északot és a naposabb délt összehasonlítva.

A téli plusz kilók kivédése

A hideg időjárás most nagyon távolinak tűnhet, de a lakásban töltött több idő és a kevesebb napsütéses óra csökkenheti a nőknél a D vitamin termelését. A kutatók úgy gondolják van magyarázata annak, hogy miért szed fel néhány nő plusz kilókat, amikor leesik a hőmérő higanyszála: Az alacsony D vitamin szint megemelheti a leptin szintjét, ami egy étvágy-szabályozó hormon. Ha ez történik az agyad nem küldi a jelet, amikor tele vagy, és abba kellene hagynod az evést. A túlsúlyos nők különösen veszélyeztetve vannak, mert a súlyfelesleg fölszívhatja a D vitamint, a test számára elérhetetlenné téve azt.

Garancia az egészséges szívnek

A D vitaminról úgy hiszik segíti az alacsonyabb vérnyomást és szabályozza azokat a hormonokat, amik érintkeznek a vérerekkel és a szívizmokkal. A felmérések szerint a magasabb D vitamin szintű embereknek 50%-kal kisebb a kockázata a szívbetegségekre.

A magasabb D vitamin szintű emberek, az alacsonyabbakhoz hasonlításával a Harvardi tudósok arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy 62%-ban az alacsony D vitamin szintű embereknél felmerül a stroke és szívinfarktus kockázata. - Azt is észrevettük, hogy a kardiovaszkuláris betegségekben szenvedők halálozási száma nagyobb a téli hónapokban, amikor általában a D vitamin szint a legalacsonyabb - állapította meg egy kutatóorvos.

Mondj búcsút a szezonális rosszkedvnek

Az alacsony D vitamin szint kapcsolódhat még egy másik téli „betegséghez”: A szezonális érzelmi zavar (SAD), a depresszió egyik formája az északi országokban sokkal gyakoribb. A kutatók úgy vélik a D vitamin segít szinten tartani az agyban levő „boldogsághormonokat”, a szerotonint, ami fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában. Ez a tápanyag, úgy tűnik egész életre szóló pozitívumokkal bír az agy egészsége érdekében, a csecsemő fejlődésének serkentésétől kezdve a felnőttek szellemi frissességének megőrzésén át, öreg korukban is.

Növeld a védelmet a megfázással és influenzával szemben

A kutatások azt mutatják, hogy a megfázások és influenzák rosszabbak, ha a D vitamin szint csökken és ez az északon élőknél fokozottabban érvényesül, ahol a D vitamin szint általában alacsonyabb. Akkor dobjuk sutba a C vitamint és vegyük elő a „napsugár vitamint” a közönséges megfázás gyógyszereként? Szakértők még nem tettek ilyen kijelentéseket, de ott az a vonzó bizonyíték, hogyha magasan tartod a D vitamin szintedet az elvághatja az esélyeit, hogy felszedj valami bacillust, amivel az egész családot végigfertőzöd.

Egy újabb felmérésnél, ahol nőket vizsgáltak, akik meghatározott mennyiségű D vitamint szedtek naponta, kisebb eséllyel lettek influenzások, kevesebb volt náluk a megfázások száma is, és akik ennél az adagnál is többet vittek be szervezetükbe még kevesebb tünetet mutattak. Nem csoda, hogy néhány tudós antibiotikum-vitaminnak nevezi a D vitamint.

Az autoimmun betegségek megelőzése

A D vitamin védelmezően hat a génekre, amik növelik az olyan betegségek kockázatát, min a Sclerosis Multiplex (idegrendszeri károsodást okoz a betegség, bénulással is járhat). Néhány tanulmány szerint azonban a D vitamin sok más autoimmun betegség megelőzésében is segíthet, beleértve a reumás ízületi gyulladást, az 1-es típusú cukorbetegséget, és a Crohn betegséget (a vastag és vékonybél gyulladásos betegsége). Még az egészséges emberekben is, az alacsony D vitamin szint fokozott gyulladáshoz vezethet, ami az immunrendszer negatív visszajelzése.

Csontok megerősítése

Régi hírnek tűnhet a D vitamin és a kalcium szerepe az egészséges csontoknál, de ez nem kevésbé fontos, különösen a nőknél. A gyenge csontokból adódó csontritkulás és törések a nők felénél felbukkannak, és a kalciumban gazdag ételek fogyasztása nem jelent túl sokat, ha nem fogyasztasz elég D vitamint. A vitamin segít a testednek a kalcium és foszfor felszívásában, ezek az ásványi anyagok fokozzák a csontok erősségét.

Egy friss felmérés szerint a kalcium beviteltől eltekintve, azok a nők ,akik megfelelő mennyiségű D vitamint juttattak a szervezetükbe a csonttörések kockázatát 20%-kal csökkentették.

(Sz.L.)

Kapcsolódó címkék

csont