hűvös idő
#Testi problémák

7 tipp száraz bőrre

2015.03.02.
2 perces olvasási idő

A kiszáradt bőr okozta kellemetlenségek miatt szenvedsz? Nem te vagy az egyetlen. A csípős szél, a hideg idő, a központi fűtés és a forró zuhanyok mind elszívhatják a bőr életerejét és szárazzá tehetik azt. A fűtés kikapcsolása nem lehetőség, úgyhogy inkább építs ki megfelelő bőrápolási rutint, így sikerülhet visszaszorítani a bőrkiszáradást, és több időd juthat magadra.

1. Víz, lazac és dió

A téli-tavaszi időszakban könnyen előforulhat, hogy kiszárad a bőr, aminek egyik első tünete a fakó bőrszín. Ha a bőröd kifakult, minden bizonnyal sokat veszített hidratáltságából. Ha a tested dehidratált, az igazi szenvedés a bőrödnek. A dehidratált bőrsejtek lassabban pótlódnak, mint az egészségesek, ami a bőrsejtek felgyülemléséhez vezet és korlátozza a fényvisszaverődést.

A keringés is lelassul, amitől a halvány ráncok feltűnőbbé válnak. A legegyszerűbb megoldás, ha több vizet iszol, és elegendő omega-3 zsírsavat viszel be. A lazac és a dió is tele vannak ezzel a létfontosságú zsírsavval, ami növeli a tested, így a bőröd hidratáltságát.

2. Krém, nem csak az ajkaknak

Nem csak ajakbalzsam létezik. Az arcbalzsam nagyszerű találmány, ideális azoknak a nőknek, akik sokat ingáznak vagy sok időt töltenek a hidegben. A szépségápolási cégek nagy része készít legalább egyféle arcvédő balzsamot, és a drogériákban is gyakran van valamilyen olcsóbb változat. Ezek a krémek elszigetelik az arcot, megelőzik, hogy a hideg levegő és a csípős szél kiszárítsák a bőrt.

3. Arctisztítás

Mindenki tudja, hogy a hűvösebb hónapokban életmentő lehet egy arctisztító, de azt tudod, hogy melyik változat működik a legjobban? A tejes és krémes anyagok általában a zselés arctisztítóknál kevesebb olyan felületaktív anyagot tartalmaznak, amik kíméletlenek az arcbőrhöz, mert lehámlasztják a felső rétegét. A megfelelő arctisztító tej használatával biztosítod, hogy az arcbőrödnek a lehető legnagyobb esélye legyen a nedvesség megtartására és a hideggel szembeni védekezésre.

4. Tej

Kezdesz kicsit sápadtan festeni? Ha a bőröd lassan olyan repedezett, mint egy hüllőé, az bizonyosan azt mutatja, hogy alaposan meggyűlik a bajod a hideggel. Ez legnagyobb valószínűséggel a végtagjaidat is érinti, mert ott kevesebb olajmirigy van, mint a test többi részében, amitől ezek a részek szárazabbá és pikkelyesebbé válhatnak. Könnyen megoldhatod a problémát, ha hozzáadsz két csésze sovány tejet az esti meleg (de nem forró!) fürdődhöz. Áztasd magadat körülbelül 15 percig, majd szárítkozz meg. A legjobb eredményért alkalmazz fürdés után tejet tartalmazó testápolót.

bőrápolás

5. Használj napvédőt!

Noha magától értetődő, hogy a téli vagy tavaszi időszakban kevésbé intenzívek a nap sugarai, azért még ne szabadulj meg a napkrémedtől. A napsugarak ugyanúgy károsíthatják a bőrödet, mint nyáron, és sok ember még a téli hónapokban is le tud égni. Valójában a hó jobban visszatükrözi a fényt, mint a víz, ugyanis a hó a sugarak 80%-át, míg a víz és a homok kevesebb mint 20%-át verik vissza. Szóval tarts magas fényvédő faktorú napkrémeket a nyári hónapokra, de legyen télre is megfelelő védelmed. Egy legalább 15 faktoros, UVA és UVB ellen is védő napkrém tökéletes lesz a hideg hónapokra. Persze ne feledkezz meg a sapka és a sál nyújtotta védelemről se.

6. Gondoskodj megfelelően a hidratálásról!

Bár a legtöbben hozzászoktak ahhoz, hogy naponta egyszer hidratálnak, nem árthat gyakrabban csinálni. Sőt az az igazság, hogy télen határozottan megéri. Csinálj naponta gyengéd hámlasztást tej- vagy szalicilsav segítségével, valamint sűrű hidratálókrém használatával. Ezután szükség szerint alkalmazd újra a hidratálót.

Akár napi három alkalom is tökéletes lehet számodra, de az is lehet, hogy a bőrödnek három óránként frissítésre van szükségre. Csináld úgy, ahogy a legjobban beválik, és a bőröd ragyogni fog. Ha nem rajongsz a sűrű krémekért, használj inkább ásványi olajat vagy glicerint, de ezeket gyakrabban kell használnod, hogy ugyanazt a hatást érd el.

7. Keress segítséget!

Ha már kipróbáltad az összes fenti segítséget, és már vagy két hete semmi változást nem tapasztalsz, vagy a bőröd csak rosszabbá válik, ideje, hogy speciális segítséget keress. Egy bőrgyógyász erősebb gyógykezeléseket is előírhat, hogy megpuhítsa a száraz bőrödet, valamint a bőrödnek megfelelő életvitelt rendelhet el.

A drogériákban és a szépségápolási részlegeken olyan személyzetet találsz, akik segítenek a választásban, és az orvosod is szolgálhat pár tanáccsal olyan esetekben, mint az ekcéma. Meglátod, sokkal boldogabb leszel, amint ellenőrzés alá kerül a száraz bőröd.

Ha lerendezted a bőrödet, ideje hogy a hajadra koncentrálj! A fakó haj teljesen elronthatja a külsődet, úgyhogy használj hidratáló hajbalzsamot! A hideg a korpásodást is súlyosbíthatja, szóval jobb, ha a fejbőrödet és hajadat sem hagyod ki az ápolásból.

(KamaszPanasz - B.Zs.)