haj
#Testi problémák

Természetes hajnövesztő módszerek

2022.04.19.
4 perces olvasási idő

Rengeteg természetes hajápolási szer létezik, amiket akár te magad is elkészíthetsz a saját konyhádban is megtalálható olajokból, fűszerekből és akár gyümölcsökből is!

A hiányzó összetevőket elsősorban élelmiszerboltokban és drogériákban veheted meg. Ha valamire még szükséged lenne, nézz szét szépségszalonokban és bioboltokban is, sőt, akár az Internet segítségét is igénybe veheted. Ezen praktikák előnye verhetetlen: olcsóbbak, természetesebbek, könnyen elkészíthetőek, nincsenek mellékhatásaik, nem tartalmaznak kőolaj-származékokat és szintetikus anyagokat, vegyszereket.

Hagymalé

Ez talán a legrégebbi házi praktika a hajnövesztésre. A hagymalében ugyanis nagyon sok kén van, ami a kollagén szövetek termelődését segíti elő, ezzel kedvezve a haj növekedésének.

Recept

A vöröshagymát vágd fel kis darabokra, nyomkodd ki a levét, majd kend a fejbőrre és hagyd rajta megszáradni. Ez körülbelül 15 percig fog tartani. Végül minimális mennyiségű samponnal mosd le.Ha a hagyma illata miatt aggódnál, akkor a kezelést pénteken végezd el, így mire újra közösségbe kell menned hétfőn, a jellegzetes hagyma-illat is elillan.

Fokhagyma

A fokhagymá tis sokan használják a hajhullás kezelésére. Felpörgeti az új hajszálak regenerálódását és stimulálja a fejbőr vérkeringését.

Recept

Forralj fel olíva- vagy kókuszolajban egy-két zúzott fokhagymagerezdet és vidd fel a hajtövekre. Alkalmazd heti három alkalommal.Figyelj a mennyiségekre - a túl sok fokhagyma egy idő után irritálhatja a fejbőrt. Tudod: itt is érvényesül a kevesebb több elve.

Almaecet

Az almaecet amellett, hogy nagyon gyengéden tisztítja a fejbőrt, egyúttal visszaállítja a haj egészséges pH-értékét, ami pozitívan hat annak növekedésére.

Recept

Dörzsöld be a hajad almaecettel hajmosás után és egészséges és fénylővé válik tőle.

Henna pakolás

A henna a legjobb természetes kondicionálók egyike, ami az igencsak megviselt, száraz hajszálakból lágy és fényes hajkoronát varázsol. Emellett egészséges színt is ad a hajnak. Elősegíti az új hajszálak növekedését, erősíti a meglévő hajszálak gyökereit.

Recept

Keverj össze egy csésze száraz hennaport ½ csésze joghurttal és kend a hajad teljes felületére. Hagyd teljesen megszáradni, majd kevés samponnal mosd le.

Zöld tea

A zöld tea az antioxidánsok kincsebányája, amelyek segítenek megelőzni a hajhullást és a haj növekedését is gyorsítják.

Recept

Kend a zöld teából készült normál főzetet a fejbőrödre és hagyd száradni egy órán át, majd mosd le hideg vízzel.

Kókuszolaj és citromlé

Természetes hajnövesztő módszerekAmellett, hogy megszabadít a korpától és segíti a hajnövekedést, a készítmény természetes módon teszi világosabbá a hajat. A kókuszolaj évszázadok óta a legjobb természetes hajkondicionáló. Rendkívül gazdag fehérjékben és káliumban, így egészségesen tartja a fejbőrt, gyógyítja a sérült hajszálakat. Alkalmas a töredezettség és a hajhullás kezelésére is.

Recept

Keverj össze 1 adag citromlét és 2 adag kókuszolajt, majd masszírozd bele a fejbőrbe. Hagyd magadon legalább 4 óra hosszáig (vagy akár éjszakára is), ezután öblítsd ki langyos vízzel.

A keveréket maximum heti 1 alkalommal használd.

Kókusztej

A kókusztej is nagyon gazdag fehérjékben, emellett rengeteg vasat, káliumot és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ezáltal hatékonyan csökkenti a hajhullást és a töredezést.

Recept

Nyerd ki egy kókusz tejét és kend be vele a fejbőrödet és a sérült hajszálakat. Hagyd a hajadon éjszakára, majd másnap mosd le hideg vízzel.

Illóolajos recept

Az illóolajok fantasztikusan hatnak a hajszálakra: nemcsak erősebbé teszik őket, de a hajnövekedést is serkentik.

Recept

Keverj össze 2 csepp kakukkfű-, 3 csepp rozmaring-, 2 csepp cédrus-, kb. 30 g szőlőmag- és egy evőkanál jojoba olajt egy palackban. Így tárolni lehet majd a keveréket későbbi alkalmakhoz. Minden este masszírozd a hajadba a készítményt, aztán langyos vízzel és samponnal öblítsd ki másnap reggel.

Zsíros hajnál hetente 2-3 alkalom, egyébként mindennapi használat ajánlott.

Burgonyalé

Nem sokan ismerik a burgonya hajnövesztő képességeit, emiatt ezt a receptet akár tikosnak is nevezhetnénk.

Recept

A felhasználási mód végtelenül egyszerű: kend a burgonyalevet a fejbőrödre, és hagyd száradni 15 percig. Ez a módszer a hajhullástól szenvedőknek is nagy segítség lehet, és még arcpakolásnak sem utolsó.

Citrom és olívaolaj

Az alábbi szuperkönnyű hajpakolás felveszi a küzdelmet a korpásodás ellen: hidratálja a fejbőrödet és megszabadítja a fürtjeidet a korpától. Az olívaolaj kozmetikai hatásait mindenki ismeri, gyakori összetevő arcpakolásokban, maszkokban, bőrradírokban, testolajokban, hajápolókban. Az új hajszálak növekedésének stimulálásával hat.

Recept

Keverj össze 2 evőkanál friss citromlevet, 2 evőkanál olívaolajt és 2 evőkanál vizet, aztán dolgozd bele a masszát a nedves fejbőrbe! Csavard bele a hajadat egy meleg, vizes törölközőbe, és hagyd hatni a keveréket 20 percre – később öblítsd ki és mosd meg a hajadat.

Egy héten egyszer masszírozd a hajadba a készítményt.

Tojásos pakolás

A hajhullás kezelésére a tojást már ősidők óta használják. Magas fehérjetartalma elősegíti az új hajszálak növekedését.

Recept

Adj egy teáskanál olívaolajat és mézet egy tojásfehérjéhez, majd alaposan keverd össze. Kend fel a hajadra és hagyd száradni 20 percig. Ezt követően hideg vízzel és samponnal mosd le. A pakolás nem csak a hajra alkalmazható: a bőröd is hálás lesz érte.

Kókuszolaj és avokádó

A kókuszolaj és az avokádó keveréke fényt ad a száraz hajnak, megszabadít a korpától és megóvja a hajat a naptól, ami akárcsak a bőrödnek, a hajadnak is ártalmas lehet.

Recept

Kb. 10 másodpercig melegítsd fel kissé a kókuszolajt (de ne a mikrohullámú sütőben!), majd 1 evőkanálnyit masszírozd a hajba a hajgyökerektől a hajvégekig. Miközben ezt hagyod állni, vágj fel egy avokádót és készítsd el pürés állagúra. Ezután az avokádót kend rá a hajvégekre. 10-15 perc után öblítsd ki a hajadat langyos vízzel és samponnal.

A legjobb eredményért heti egyszer érdemes alkalmazni a kezelést.

Görögszéna

A görögszéna széles körben alkalmazott hajápoló növény, mert gyorsítja a haj növekedését és védi a természetes színét.

Recept

Keverj össze egy teáskanál görögszéna krémet két teáskanál kókusztejjel, kend a hajadra, hagyd rajta 30 percig, majd samponnal mosd le.

Mandulaolaj

A sok zsírsav miatt, amit tartalmaz, a mandulaolaj hatékonyan erősíti és egyben selymesebbé is teszi a hajadat.

Recept

1 evőkanál mandulaolajt – hajhossz és hajvastagság alapján lehet több vagy kevesebb is a mennyiség - masszírozz bele a fejbőrödtől kezdve a hajszálak végéig. Kb. 15 percig hagyd állni a készítményt, majd öblítsd le langyos vízzel és mosd meg a hajad.

A felhasználás rendszeressége a hajad típusától függ: alkalmazd a készítményt hetente, vagy kétszer egy héten, ha száraz vagy megviselt a hajad.

Banánpakolás

A banán kitűnő a házi hajpakolásokhoz: tele van A-, E- és C-vitaminokkal. Ahelyett, hogy megennéd a kalóriákban gazdag gyümölcsöt, inkább kend a hajadra! Így minden előnyét élvezheted a banánnak, ha hosszú, egészséges és gyorsan növő hajat akarsz!

Recept

Válassz ki egy érett, puha banánt, alaposan pürésítsd össze, és vidd fel a hajadra, majd tegyél fel egy zuhanysapkát! A tápanyagok akkor hatnak igazán, ha a fejedre raksz egy forró törülközőt vagy ha eltávolítod a sapkát 20 perc leteltével és a hajszárítóval kicsit megszárítod a keveréket a hajadon. Ezután mosd meg, és jó alaposan öblítsd ki a hajad! Olívaolajt, mandulaolajt vagy egy evőkanál hajbalzsamot is adhatsz a készítményhez.

Ehhez a heti egy használat a legmegfelelőbb.

Hajnövesztő ételek

A haj növekedésének stimulálásához, valamint a hajhullás megelőzéséhez fontos a megfelelő étkezés:

  • Kerüld a gyorséttermi és a feldolgozott ételeket, a szénsavas italok fogyasztását, a dohányzást és az alkoholfogyasztást.
  • Fogyassz sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsöt és zöldséget.
  • Válassz teljes kiőrlésű gabonákat, szénhidrát-, fehérje- és omega-3 zsírsav-tartalmú ételeket, mert az ezekben található fitonutriensek a haj növekedését kedvezően befolyásolják.

A-, B-vitaminkomplex, C-vitamin és az E-vitaminban gazdag ételek fogyasztása is ajánlott. Az E-vitamin például a fejbőrben lévő hajszálerek működésének serkentésével javítja a vérkeringést és növeszti a hajat.

(KamaszPanasz - B.Cs.)

Kapcsolódó címkék

bőrhaj