mell
#Testi problémák

Miért fájnak a melleim?

2014.05.21.
2 perces olvasási idő

Mint minden más testrészünk, a mell is fájhat. Előfordult már veled, hogy ha a hasadra fordulsz, megnyomódnak és szúródnak a melleid? Esetleg ha zuhanyozol, és hozzáérsz, hirtelen belenyilall a fájdalom a melleidbe?

Ezek teljesen normális, ám sok lány aggódik a fájdalom miatt. Persze jobb félni, mint megijedni, de nem kell azonnal melldaganatra gyanakodni. A mellrák kockázata igen alacsony tinikorban, de ha aggódsz, felkereshetsz egy orvost. A KamaszPanasz összeszedte a mellfájdalom lehetséges okait.

Miért vannak a mellek?

Mellek önvizsgálataMinden emlősnek (ahogy azt a nevük is mutatja) van emlőjük, hiszen ezzel táplálják a kicsinyeiket. A nők mellében is találhatók tejtermelő mirigyek. A mellek fejlődése a pubertáskor elején indul meg, általában a menstruációt megelőző évben. Ez persze minden lánynál más lehet. Van, akinek már 11 éves korában nőni kezd, és van, akinek később kezd a melle fejlődni. A mell jórészt zsírból és egyéb kötőszövetből áll, ezek védik az idegeket és a kis vérereket, illetve a tejmirigyeket.

Mi okozhatja a fájdalmat?

Növekedés

A mellfájdalom egyik leggyakoribb oka nem más, mint a növekedés. Ilyenkor a szövetek nyúlnak, nőnek és ez hirtelen fájdalommal járhat. Aggodalomra semmi ok, ez a pubertáskor természetes velejárója.

Menstruáció

A menstruációs ciklus kezdetével a női szervezet hormonokat (ösztrogént és progeszteront) kezd el termelni. A hormonváltozás, a menstruáció fájdalmat okozhat: a legtöbb lány a menzesz előtti napokban vagy közben érzékeli a mellfeszülést, mellfájdalmat. Ez teljesen természetes, tehát nincs mitől félni.

Hormonváltozások

Hormonváltozások is okozhatnak fájdalmat, ilyen lehet a PMS (premenstruációs szindróma). Ilyenkor igazi hormonkoktél van a szervezetedben és ez a változás is okozhat fájdalmat. Tünete, hogy gyakran feszülnek a mellek, haspuffadást tapasztalhatsz. Erre a legjobb ellenszer a sport! Jógázz vagy sétálj egy nagyot, hidd el, enyhülni fognak a tünetek.

Nem megfelelő melltartó

Vigyázz és figyelj arra, hogy mindig a méretednek megfelelő melltartót válassz, ami nemcsak szép, hanem kényelmes is. Oldalunkon számos cikket találsz arról, hogyan kell a megfelelő melltartót kiválasztani.

Fáradtság

A fáradtság is járhat fájdalommal. Pihenj eleget, aludd ki magad! Fáradtan semmi értelme belekezdened a napba, hiszen így nem tudsz hatékonyan tanulni.

Mivel enyhíthetem a fájdalmat?

A fájdalomcsillapítók sokszor jó megoldásnak tűnnek, de ne szedd őket gyakran. Az egészséges életmód a kulcs! Egyél változatosan és egészségesen, fogyassz rengeteg folyadékot és ne feledd a mozgást. Szerezz be egy jó sportmelltartót és irány a futópálya, vagy egy pilates edzés.

A koffein, a cukor és a nagyon sós ételek elhagyása is enyhítheti a fájdalmat, ugyanúgy, mint a megfelelő vitaminok szedése. Szedj kalciumot és a PMS tüneteknek nyoma sem lesz.

Még mindig aggódom, mit tegyek?

Ha bármilyen változást tapasztalsz az melleidben, ne habozz felkeresni egy nőgyógyászt. Ha terhességre gyanakodsz, a legfontosabb, hogy megoszd a sejtésedet a szüleiddel. 18 éves kortól ajánlott éves rákszűrésre is járni, ezt semmiképpen se hagyd ki, hiszen ez feltétele az egészséged megőrzésének.

(Kamaszpanasz Gy. R. - teenshealth.org)