korpás fejbőr
#Testi problémák

Bulémia és hajhullás

2014.03.31.
1 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! 5 hónapig voltam bulémiás és ma van pont egy hónapja, hogy felhagytam vele. Sajnos a hajam időközben szörnyen elvékonyodott, és kétségbe vagyok esve, hogy hogyan kaphatnám vissza a régi, erős szálú és ragyogó hajamat. Rendesen étkezem, rengeteg fehérjét eszem és biotint szedek, viszont néha azt látom, hogy egyre rosszabb a helyzet vagy egyáltalán nem is javul. Meddig kell várnom, hogy lássam az eredményt?

Kedves olvasó!

Remélhetőleg megkapsz ezentúl is minden szükséges támogatást az egészséges étkezés fenntartásához. A bulimia következtében kialakuló pszichológiai szorongás sok élettani probléma előfordulását okozza, ezek közül a hajhullás az egyik. A jó hír az, hogy a hajhullás csak ideiglenes, a rossz hír viszont az, hogy eltarthat egy ideig (ahogy te is tapasztaltad), hogy a haj visszanyerje régi állapotát. Általában 6 és 12 hónap közötti időtartamot vesz igénybe a folyamat, és utána kezd el újra rendesen nőni a haj.

A hajhullás okai

A bulimia olyan étkezési rendellenesség, amelynek legfőbb ismertetőjegyei a nagy evés-ivás (vagyis nagy mennyiségű étel fogyasztását jelenti egyszerre) és a kiürítés (ami a megemésztett ételtől való megszabadulás, akár önhánytatás, hashajtószedés vagy mértéktelen edzés által). A bulimiában szenvedők több tápanyagból nem visznek be elegendő mennyiséget, valamint a vérkeringés is gyengébbé válhat, és dehidratálttá is válhatnak. Ezen tényezők közül mindegyik önmagában is okozhat hajhullást, hát még, ha mindegyik jelen van. Ehhez jön még a pszichológiai stressz, ami szintén károsítja a hajat.

A haj a keratin nevű fehérjéből áll, ami alkotóeleme a körömnek és bőrnek is. Amikor a szervezeted hiányt szenved fehérjéből és különböző fontos vitaminokból, a hajnövekedés az első dolog, ami leáll, mert a test az alapvető szervek működését előbbre helyezi a hajnál. Emiatt a hajnövekedés megszakad. Három alapvető szakasza van a hajnövekedésnek. Az első a hajhagyma létrejötte, a második a kinövés és a harmadik a kihullás. A tápanyaghiány és gyomorproblémák lerövidíthetik az első két szakaszt és korai hajhulláshoz vezethetnek. A hajhullás tehát azért alakul ki, mert a napi átlagos 50-100 hajszálnál több hullik ki, és ezzel nem áll összhangban az új termelődése. A dehidratáltság szárazzá és törékennyé teszi a hajat. A gyenge keringés miatt pedig kevesebb vér jut el a fejbőrbe, ami miatt még kevesebb tápanyaghoz jut a haj. Ez a magyarázat arra, hogy miért tart olyan sokáig a haj regenerálódása.

(Forrás: goaskalice)