pattanás
#Testi problémák

Pattanások felnőttkorban: betegség és stressz is okozhatja

2013.09.24.
2 perces olvasási idő

A zavaró bőrhibák nem csak kamaszkorban jelentkezhetnek. A felnőttkori pattanások kezeléséről Peterman Krisztina szépség-terapeutát, a Dermatica kozmetikusát kérdeztük.

Kiváltó okok

A serdülőkori pattanások megjelenése főként az akkor bekövetkező hormonális folyamatok következménye. Az érintettek nagy Pattanások felnőttkorban is jelentkezhetnek.többségénél a szervezetben az idő tájt lezajló változások végén a bőrhibák is eltűnnek, de vannak, akiknél nem, vagy csak kis mértékben észlelhető javulás.

Esetükben a pattanások felnőttkorban is gondot okoznak, de az is előfordulhat, hogy sokáig problémamentes az illető, majd egyszer, látszólag minden ok nélkül ismét felbukkannak a zavaró bőrhibák. Felnőttkori megjelenésük többnyire stresszes helyzetekben jellemző, de okozhatja hormonális változás is, például menstruáció, vagy épp menopauza esetén. A fogamzásgátlók szedése is előidézheti a bőrproblémákat, de bizonyos betegségek, vagy gyógyszerek szedése is hozzájárulhat ismételt megjelenésükhöz.

Kivizsgálás és bőrápolás

A felnőttkorban jelentkező pattanások esetén – különösen, ha egyéb tünet is társul a bőrpanaszok mellé – érdemes komplex orvosi vizsgálatot is kérnünk, a bőrön jelentkező tünetek ugyanis szervi bajokra is utalhatnak – hívja fel a figyelmet Peterman Krisztina.

Emésztési problémák, vagy hormonális eltérések is okozhatják a pattanások megjelenését. Ha mindehhez hajhullás, hirtelen bekövetkező hízás, vagy túlzott szőrnövekedés is társul, a tapasztalt kozmetikus mindenképp javasolni fogja bőrgyógyász, vagy endokrinológus felkeresését. A bőrtünetek kezelésére természetesen emellett is figyelmet kell fordítani. A mindennapos bőrápolással és sminkeléssel kapcsolatban érdemes a problémás bőr kezelésére szakosodott kozmetikus segítségét kérni, aki az otthoni bőrápolás lépéseinek bemutatása mellett a termékek megválasztásában is segítségünkre lesz.

Tanácsok a szép bőrért

- Ha felmerül a gyanú, hogy a bőrhibák megjelenésének hátterében egyéb belső elváltozás is meghúzódhat, akkor először azt kell kezelni, majd ezzel párhuzamosan haladhat a bőr külső ápolása is.

- A bőrápolásban kerüljük a szélsőségeket, ne válasszunk divatból, keressük a bőrtípusunknak megfelelő, bevált termékeket.

  • A növényekből kivont, kéntartalmú készítmények előnyösen hatnak faggyúmirigy működést csökkentő, pórusösszehúzó és fertőtlenítő hatásuknál fogva. Használatuk során azonban duzzanattal, bőrpírral járó érzékenység is jelentkezhet, ezért javasolt előbb kis felületen bőrpróbát végezni.

  • A szalicilsav a pattanástalanító készítmények gyakori összetevője, emellett ránctalanító hatással is bír. Gyulladáscsökkentő, hámlasztó hatású, napi rendszerességgel alkalmazható.

  • Súlyos panaszok, eredménytelen kezelések esetében nyújthat segítséget a benzoil-peroxid. Bőrre kenve antibakteriális hatást fejti ki, a hatóanyagot tartalmazó készítmények receptkötelesek, bőrgyógyász írhatja fel. Nagyfokú hatékonysága mellett kellemetlen mellékhatása, hogy erősen szárít, fokozza a szabadgyökök termelődését a bőrben, ezáltal a bőr öregedését gyorsítja. Alkalmazását követően fontos a bőrt a megfelelő készítményekkel regenerálni.

  • A külső kezelések mellett a bőr belső ápolására is fordítsunk figyelmet. Az egészséges életmód pilléreinek tartott étkezési szokások, a vitamindús táplálkozás és a rendszeres, vérkeringést fokozó, így a méreganyagok kiürülését is serkentő testedzésre vonatkozó javaslatok követése a bőr állapotán is sokat javíthat.

Lelki egyensúly

A felnőttkorban jelentkező pattanások kialakulásában a lelki tényezők szerepe sem elhanyagolható. A szép bőr az elegendő alvással kezdődik, próbáljunk naponta legalább 7 órát szánni a nyugodt pihenésre. Figyeljünk a testünk jelzéseire, étkezési szokásaink megváltozása vitamin-, vagy ásványi anyag hiányt is jelezhet, de a fáradtságra utaló jeleket se hagyjuk figyelmen kívül.

A stressz szintén hozzájárul a bőrhibák megjelenéséhez, ha kizárni nem is tudjuk, de próbáljuk csökkenteni, vagy a kedvezőtlen hatásait ellensúlyozni például jógával, masszázzsal, relaxációval. Kerüljünk harmóniába önmagunkkal és a környezetünkkel is. Szeressünk és hagyjuk, hogy szeressenek, mert ez az érzés meglátszik a külsőnkön is.

www.dermatica.hu