leégés
#Testi problémák

Paradicsommal a leégés és a ráncok ellen

2010.05.28.
1 perces olvasási idő

Tudósok úgy vélik, hogy azok az antioxidánsok, melyek a paradicsom piros színéért felelősek, megvédhetik a bőrünket a napégés ellen. Új kutatások szerint, ha sok paradicsomot eszünk, elkerülhetjük a napégést, ráadásul a ráncok kialakulását is lassíthatjuk vele.

A kutatás során önkénteseket vizsgáltak, akiknek az étrendjét kiegészítették különböző paradicsomból készült termékekkel. A 12 héten át tartó kutatás végén bebizonyosodott, hogy a tesztalanyok kevésbé hajlamosak a napégésre azoknál, akik nem esznek ennyi paradicsomot.

A Manchesteri Egyetem kutatói megállapították, hogy a tesztalanyok 33%-kal ellenállóbbak voltak a napégéssel szemben, mint az a csoport, amelyik nem evett paradicsomot. Ezek szerint a paradicsomevés hatása felér egy 1,3 faktoros napolaj használatával.

A kutatók változásokat figyeltek meg a tesztalanyok bőrén is, az öregedés, a ráncok kevésbé látszottak meg a bőrükön, mint a kutatás kezdetekor.

A tudósok szerint mindezért a paradicsom piros színét adó lycopene nevű antioxidáns a felelős, ami semlegesíti az UV sugarak hatására létrejött káros hatású molekulákat a bőrben. Azok a szabad molekulák, melyeket a lycopene semlegesít felelősek a ráncokért, és rosszabb esetben a bőrrák kialakulásáért is.

Ezt megelőző kutatások kimutatták azt is, hogy a főtt paradicsom sokkal több lycopene-t tartalmaz, mint a nyers paradicsom, például a pizzákra rákent paradicsom szósz, vagy a paradicsom leves nagyon gazdag lycopene-ben. A bőrben lévő prokollagén a bőr rugalmasságáért, fiatalságáért felelős, jobban termelődik a paradicsom-diéta hatására.

A Newcastle-i Egyetemen végzett kutatás szerint a lycopene megvédi DNS láncokat a nap káros hatásai ellen, ez is összefüggésben van a bőr öregedésével, avagy a bőrünk sokáig marad fiatal és rugalmas.

Tehát megéri paradicsomot enni!

(KamaszPanasz - G.V.)