szúnyog
#Testi problémák

Természetes szúnyogriasztók

2015.08.11.
1 perces olvasási idő

A szúnyogriasztók többsége felesleges vegyi anyagokat tartalmaz, amely az érzékenyebb szervezetre akár rossz hatással is lehet, ám a jó hír, hogy természetes anyagokkal is megszabadulhatunk a kellemetlen betolakodóktól.

A nyár a sok kellemes élmény mellett bizony egy-két apró kellemetlenséget is tartogathat. Ilyenek például a picike, de annál idegesítőbb szúnyogok. Egy jó kerti sütögetés, csillagnézés vagy sátorozás alkalmával nem ők a legkellemesebb vendégek. Amilyen aprók, olyan zavaróak, és a piros, viszkető foltok sem éppen divatos kiegészítők.

SzúnyogcsípésA szúnyogriasztók nem mindig hatásosak, és a környezetre, illetve a szervezetre káros anyagokat tartalmazhatnak. A KamaszPanasz összegyűjtötte a legjobb természetes szúnyogriasztókat, így a nyarad csípésmentes maradhat.

Néhány dolog, amit jobb elkerülnöd

A szúnyogok nem véletlenszerűen támadnak, vannak olyan dolgok, amik vonzzák őket, ezeket érdemes elkerülnöd a nyáron.

Izzadás

A testünk különböző illatanyagokat bocsát ki, amelyeket mi ugyan nem érzünk, de a szúnyogok imádnak. Éppen ezért, ha sportolunk vagy más miatt izzadunk, akkor érdemes rendszeresen lezuhanyozni, vagy célszerű beszerezni frissítő törlőkendőket. Továbbá a nyári hónapokba a helyes táplálkozással nem csak a derekunkat karcsúsíthatjuk, hanem az apró állatok számát is csökkenthetjük. Kerüljük a nagyon sós vagy vörös húsokból készült ételeket.

Sötét ruhák

Hihetetlen, de igaz, a szúnyogok lesből támadnak, és van, amikor ki is figyelik az 'áldozataikat'. Általában azok szenvedik ezt meg, akik sötét színű ruhát viselnek. Éppen ezért nyári estéken érdemes világos ruhába öltözni.

Édes illatok

Érdemes minél kevesebb édes illatú parfümöt használni, hiszen ezzel is elkerülhetjük a csípéseket. Nyárra a könnyedebb, citrusos illatokból készült parfümöt válasszunk.

Természetes szúnyogriasztók

Bioboltokban érdemes beszerezni néhány illóolajat. Ezeket a bőrünkre is kenhetjük (parfüm helyett is tökéletes), vagy párologtatóba téve a szabadtéri vacsoránk mellől űzhetjük el vele a szúnyogokat.

Mindent a szúnyogcsípésről
A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek. Milyen betegségeket terjedhetnek a szúnyogok közvetítésével? Tovább a cikkhez

A leghatásosabbak:

  1. Citronella olaj
  2. Citrom- és eukaliptusz olaj keveréke
  3. Fahéjas illatok
  4. Citromfű olaj
  5. Borsmenta olaj
  6. Geránium és cédrus olaj

Ezekkel a kis trükkökkel kellemesebb lehet a nyári szünet.

(KamaszPanasz - Gy. R.)