teafaolaj
#Testi problémák

Teafaolaj és egészséges bőr

2024.04.05.
2 perces olvasási idő

A teafaolaj egy Ausztráliában őshonos fa kivonata. Az ausztrál bennszülöttek évszázadokon át használták a teafaolajat külsőleg. Hagyományosan helyileg alkalmazzák antiszeptikus és gombaellenes hatása miatt. Mire jó még?

Mire használják a teafaolajat?

Egy tanulmány kimutatta, hogy a teafaolaj ugyanolyan hatású, mint a pattanások kezelésére szolgáló 5 százalékos benzol-peroxid.

Tanulmányok azt igazolják, hogy a teafaolaj hatásos:teafaolaj

  • az ínybetegségekre,
  • a hüvelyi fertőzésekre,
  • a korpásódásra,
  • a körömgombára,
  • a lábgombára.

A teafaolajat korábban ajánlották ugyan külsőleg a herpesz kezelésére (herpes labalis), de ennek hatásossága nem bizonyított. Laboratóriumi vizsgálatok részben kimutatták, hogy a teafaolaj hatásos a MRSA (meticilin-rezisztens-staphylococcus-aureus) ellen is. Ez a staphylococcus fertőzés egy fajtája, ami a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló. Bár ezek a vizsgálatok ígéretesnek bizonyultak, még több kutatást kell végezni annak érdekében, hogy hatásossága teljesen bebizonyosodjon. A teafaolaj antibakteriális, valamint gomba- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik.

Mennyi teafaolajat ajánlott használni?

A teafaolajat csak külsőleg szabad használni, lenyelni nem szabad. Mivel a teafaolajos kezelés hatásossága még nem bizonyított, nincs rá megállapított mennyiség. A tanulmányokban különböző koncentrációjú teafaolaj-kivonatot használtak a kutatók, ez a megfigyelt személy egészségi állapotától függött.

Például, egy 5 százalékos teafaolaj tartalmú gélt aknés bőrre, egy 10 százalékos teafaolajat tartalmazó krémet lábgombásodásra, a 100 százalékos teafaolajat pedig körömgomba ellen használtak.

Ha teafaolajat szeretnél használni, tartsd be a címkén lévő utasításokat vagy kérdezd meg az orvosodat a használatáról!

A teafaolajat tartalmazó krémekkel könnyen felpuhíthatók a bőrkeményedések, nyugtatja a viszkető bőrt, enyhítheti a rovar- és szúnyogcsípéseket.

A teafaolaj fertőtlenítő hatása pattanásos és aknés bőr esetén is jól alkalmazható. Helyileg közvetlenül is használható, néhány cseppet tegyél egy fülpiszkálóra vagy kis vattapamacsra, ezzel kezeld le az érintett területet, majd vízzel öblítsd le az arcod.

Fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságának köszönhetően tisztítószerként is alkalmazhatjuk – ráadásul otthonunkban még az illat is kellemes lesz utána.

Pár csepp teafaolaj a samponodhoz adagolva elősegítheti a hajnövekedést, ráadásul a korpa ellen is hasznos.

Lehet-e az ételekből természetes úton a teafaolajat magamhoz venni?

Nem lehet, mert nincs olyan természetes tápanyagforrás, mely teafaolajat tartalmazna. Mivel a teafaolaj mérgező, nem szabad lenyelni!

Milyen kockázati tényezője lehet a teafaolaj használatának?

A teafaolaj egyes esetekben allergiás reakciókat válthat ki, melyek súlyosak is lehetnek. A teafaolaj okozhat bőrpírt, viszketést, hólyagokat, illetve súlyos esetben ekcéma vagy égési sérüléshez hasonló bőrproblémát okozhat. Nagy mennyiségű teafaolaj használata súlyos mellékhatásokat okozhat.

Csak külső használatra! A teafaolajat soha nem szabad lenyelni, és kerülni kell azt, hogy a szembe jusson! Még kis mennyiségű teafaolaj lenyelése is súlyos reakciót, súlyos bőrkiütést, émelygést, zavartságot, kómát okozhat.

(KamaszPanasz - M. T., webmd.com)

Kapcsolódó címkék

bőrhaj