teafaolaj
#Testi problémák

Teafaolaj és egészséges bőr

2014.09.19.
1 perces olvasási idő

A teafaolaj egy Ausztráliában őshonos fa kivonata. Az ausztrál bennszülöttek évszázadokon át használták a teafaolajat külsőleg. Hagyományosan helyileg alkalmazzák antiszeptikus és gombaellenes hatása miatt.

Mire használják az emberek a teafaolajat?

Egy tanulmány kimutatta, hogy a teafaolaj ugyanolyan hatású, mint a pattanások kezelésére szolgáló 5 százalékos benzol-peroxid.

Tanulmányok azt igazolják, hogy a teafaolaj hatásos:teafaolaj

  • az ínybetegségekre
  • a hüvelyi fertőzésekre
  • a korpásódásra
  • a körömgombára
  • a lábgombára

A teafaolajat korábban ajánlották ugyan külsőleg a herpesz kezelésére (herpes labalis), de ennek hatásossága nem bizonyított. Laboratóriumi vizsgálatok részben kimutatták, hogy a teafaolaj hatásos a MRSA (meticilin-rezisztens-staphylococcus-aureus) ellen is. Ez a staphylococcus fertőzés egy fajtája, ami a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló. Bár ezek a vizsgálatok ígéretesnek bizonyultak, még több kutatást kell végezni annak érdekében, hogy hatásossága teljesen bebizonyosodjon.

Mennyi teafaolajat ajánlott használni?

A teafaolajat csak külsőleg szabad használni, lenyelni nem szabad. Mivel a teafaolajos kezelés hatásossága még nem bizonyított, nincs rá megállapított mennyiség. A tanulmányokban különböző koncentrációjú teafaolaj-kivonatot használtak a kutatók, ez a megfigyelt személy egészségi állapotától függött.

Például, egy 5 százalékos teafaolaj tartalmú gélt aknés bőrre, egy 10 százalékos teafaolajat tartalmazó krémet lábgombásodásra, a 100 százalékos teafaolajat pedig körömgomba ellen használtak.

Ha teafaolajat szeretnél használni, tartsd be a címkén lévő utasításokat vagy kérdezd meg az orvosodat a használatáról!

Lehet-e az ételekből természetes úton a teafaolajat magamhoz venni?

Nem lehet, mert nincs olyan természetes tápanyagforrás, mely teafaolajat tartalmazna. Mivel a teafaolaj mérgező, nem szabad lenyelni!

Milyen kockázati tényezője lehet a teafaolaj használatának?

- Kockázatok: A teafaolaj egyes esetekben allergiás reakciókat válthat ki, melyek súlyosak is lehetnek. A teafaolaj okozhat bőrpírt, viszketést, hólyagokat, illetve súlyos esetben ekcéma vagy égési sérüléshez hasonló bőrproblémát okozhat. Nagy mennyiségű teafaolaj használata súlyos mellékhatásokat okozhat.

- Csak külső használatra! A teafaolajat soha nem szabad lenyelni, és kerülni kell azt, hogy a szembe jusson! Még kis mennyiségű teafaolaj lenyelése is súlyos reakciót, súlyos bőrkiütést, émelygést, zavartságot, kómát okozhat.

Tekintettel arra, hogy még nincs bizonyíték a teafaolaj használatának a biztonságáról, gyermekeknek, illetve terhes-, és szoptatós kismamáknak nem ajánlott.

(M. T., webmd.com)

Kapcsolódó címkék

bőrhaj