higiénia
#Testi problémák

A fiúk higiéniai nevelése a serdülőkorig

2011.05.16.
1 perces olvasási idő

Orvosként gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy a fiúgyermekek nem ismerik saját testüket, nincsenek tisztában a higiéniás szabályokkal, nem ismerik fel, hogy mi az a testük változása során, ami természetes, mi az, ami rendellenes, és szükséges-e vele orvoshoz fordulni.

A fityma letapadásának kérdése

A fityma sejtes letapadása nem kóros dolog, a fitymát erőszakkal feltépni nem szabad, sőt tilos, mert hegesedéshez vezet, óvatos tornáztatása 4 hónapos kortól javasolt. A lényeg, hogy a húgycső-nyílás szabad legyen, tehát a vizelet akadálytalanul távozhasson. A fitymának 3 éves korra kell teljesen hátrajönnie, ha ez nem sikerül, akkor gyermeksebészeti szakrendelés felkeresése szükséges.

A smegma nem kóros, hanem természetes jelenség

A növekedés során a fityma a makktól spontán elválik, és a pubertás kor végére fityma normális esetben könnyen hátrahúzhatóvá válik a makkról. Ennek elősegítője a felgyülemlett smegma. A smegma a faggyúmirigyek váladéka, nem kóros, hanem élettani jelenség, nem szabad a gennyel összetéveszteni. Erőszakos eltávolítása még veszélyes is lehet. A fiúgyermek esti fürdetésekor elegendő a makkról a fityma óvatos hátrahúzása, a makk fürdővízzel történő lemosása.

A serdülőkorban jelentős változások következnek be

A kamasz fiúk érzékenyen reagálhatnak testük változására, sok esetben szégyellőssé válnak. bár ilyenkor már egyedül végzik a tisztálkodást, de fontos elbeszélgetni a kamasz fiúval is az intim higiéniáról. Hívjuk fel figyelmét a napi rendszeres tisztálkodás jelentőségére, a makk fityma alatti területének tisztántartására, a herék rendszeres önvizsgálatára. Sajnos a hererák fiatalkorúakat is gyakorta érint, tapintási lelete a hereállományában növő fájdalmatlan kemény göb, ha ilyet észlel, akkor feltétlenül kerüljön sor urológiai szakvizsgálatra.

Sok fiú ijesztőnek találja, ha a nemi hormonok hatására növekedésnek indulnak a faggyúmirigyek a péniszen, az intim testrészek fokozottan szőrösödni kezdenek. Sok esetben ezzel a kérdéssel orvoshoz fordulnak, és szüleiknek sem merik elmondani problémájukat, felesleges szorongás alakulhat ki náluk. Hívjuk fel a gyermek figyelmét arra, hogy ilyen változásokra számíthat. Jobb ezt még kiskamaszkorban megtenni, nehogy később emiatt önbizalomhiány, betegségtudat alakuljon ki a gyermeknél.

(Dr. Csuth Ágnes családorvos)