plasztikai sebészet
#Testi problémák

A kés alatt kiterülve - plasztikai sebészet fiatal korban

2009.02.28.
2 perces olvasási idő

Amikor meghallod a plasztikai sebészet kifejezést, ki és mi jut róla eszedbe? Az öregedés jeleit eltüntetni próbáló hollywood-i sztárok? A gyomruk, mellük, egyéb testrészeik méretén a TV műsorok sugalmazása alapján változtatni akaró emberek? Esetleg egy gyermek, akinek az állkapcsát kellett helyreállítani egy súlyos kutyaharapás után? Vagy talán egy, az anyajegyét lézersugárral kezeltető hölgy?

Csak mert az elnevezésben szerepel a „plasztik”, valami művi dologra utaló szó, a plasztikai műtét nem csak a mesterséges anyagokkal magukat felturbóztatni kívánó páciensekről szól. A beavatkozással a kellemetlenséget okozó testi elváltozásokon is lehet változtatni.

A rekonstrukciós, azaz helyreállító műtétek során születési rendellenességek – pl. nyúlajak, farkastorok, elálló vagy nagy fülek -, egyéb traumasérülések – pl. égés, kutyaharapás – korrekciója, műtéti beavatkozások nyomának eltüntetése történhet.

A kozmetikai, azaz esztétikai műtétek során átalakítják a páciens számára elégedetlenséget okozó testrészt. Ide tartoznak a mellnagyobbító, vagy – kisebbítő, orrformázó, zsírleszívó operációk. A nemkívánatos szőreltávolításhoz, vagy a súlyos sebhelyek eltüntetésekor alkalmazott kozmetikai lézeres műtétek során nincs szükség sem sebészkésre, sem metszésre.

A kamaszok viszonylag ritka esetben vállalkoznak plasztikai beavatkozásra. Ha mégis, azt többnyire orr- vagy fülplasztika, aknés bőrük kezelése, esetleg mellkisebbítés (!) miatt teszik.

A helyreállító műtétekkel súlyosabb elváltozásokat korrigálnak. Ám mi a helyzet a megjelenés megváltoztatása érdekében elvégzett esztétikai operációkkal? Ez lenne a jó döntés egy fiatal számára?

Az esztétikai műtét a külsődön kívül aligha fog rajtad bármit is változtatni. Az orvosok is csak a biztosra mennek, akárhogy is nézzük, mégis csak egy műtétről van szó: altatásról, sebgyógyulásról, egyéb esetleges súlyos következményekről. A sebészek el sem végzik addig a beavatkozást, amíg a jelentkező fejlődése az adott testi területen le nem zárult. Egy orrplasztika esetén ez a kor lányoknál 15-16 év, fiúknál általában 17 körül. Mellnagyobbításra nem vállalkozhat 18 évnél fiatalabb lány: az implantátumok csak 18 évnél idősebb nők testébe ültethetők be.

Mielőtt a plasztikai műtét gondolatával kezdenél játszani, vedd számításba, hogy a tested kamaszéveid során átalakulóban van. Idővel egy nagy orr is eltörpül, ahogy az arc végleges formája kialakul. Az alakod miatt aggódsz? A sebészi beavatkozást tökéletesen helyettesítik a megfelelően és rendszeresen végzett mozgásgyakorlatok. A médiából ismert gyomorgyűrűk csak extrém esetben jöhetnek szóba. A depressziós emberek általában rendkívül önkritikusak, torz énképükön a legügyesebb sebész kése sem tudna alakítani.

S nem utolsósorban tedd fel magadnak a kérdést: jobban szerethetővé válnál-e csinos, fitos orrocskával, feszes, lapos hassal, vagy esetleg 120-as mellbőséggel? Ha a barátod, barátnőd mégis önmagad átalakítására bíztat, akkor jobban teszed, ha útilaput kötsz a talpára...