szépségápolás
#Testi problémák

Szépségápolási termékek: allergiás vagy rájuk?

2010.08.09.
2 perces olvasási idő

Érzékeny bőr? Lehet, hogy bőrproblémád visszavezethető egyre, a most következő kilenc leginkább bőrproblémákat előidéző összetevő közül. A mostani cikkünk a WebMD és a Marie Claire újság segítségével jött létre.

„Azt hiszem, hogy a nők több mint a fele gondolja, hogy érzékeny bőrrel rendelkezik.” – mondja Dr. David Bank, bőrgyógyász. „Sok időt töltenek a megfelelő szépségápolási szer kiválasztásával, és általában mindig azt próbálják megtalálni, ami a lehető legkisebb utóreakciót váltja ki.”

A kozmetikumok által kiváltott utóreakciókat kontakt dermatiszisznek nevezzük. Ezeket két csoportba oszthatjuk. Vannak allergiás reakciót kiváltó és irritáló hatású mellékhatások. A különbség az, hogy míg az irritáló hatású reakciók csak a bőrre terjednek ki, addig az allergén reakciók az immunrendszer elégtelenségét váltják ki, így a probléma sokkal komolyabb.

Sokan utaznak szerte a világban, és bizony sokan tapasztalják, hogy egyes helyek teljesen más hatással vannak a bőrünkre és a szervezetünkre. Így például lehet, hogy Sanghaj-ban a szennyezett levegő miatt piros a bőrünk, ha pedig mondjuk, Brazíliába megyünk, akkor pedig a magas páratartalom lesz a bőrpír okozója.

Nos, ezek ellen sajnos nem tudunk semmit tenni, maximum annyit, hogy hazajövünk. Azonban azt, hogy mit rakunk a bőrünkre, már igenis meg tudjuk válogatni. Ezért nem árt tudnunk az alábbi, leginkább bőrproblémákat okozó összetevőről. Így sokkal könnyebben ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbbet.

Ftalátok

A szépségipar által az egyik leggyakrabban használt anyag volt szerte a világon (ma már Európában betiltották). Legtöbbször körömlakkokban használják, a rugalmassága növelése érdekében. Nemrégiben, azonban kutatók rákkeltő hatásúnak titulálták, és szerintük ennek az anyagnak a használata lehet az oka a születési rendellenességek egy részének, és az ekcémás problémák jelentkezésének is. Emellett allergénhatású is. Szerencsére Európában betiltották használatát, így nekünk csak akkor kell ügyelnünk erre az anyagra ha Európán kívülre utazunk huzamosabb időre.

Shea-vaj

Először is a Shea egy kelet-indiai illipe-olajfa. Ami teljes mértékben káros egészségünkre. Különösen azok számára, akik valamilyen diófélére allergiásak. Az érdekes dolog igazából az, hogy ez egy teljesen természetes növény, mégis rengeteg problémát okozhat a szépülni vágyóknak, így ha lehet tartsuk magunkat távol tőle.

Triklozan

Az influenza szezon és a nemrégiben lezajlott sertés-influenza alatt különös figyelmet szenteltünk a kézmosásnak. Sokszor a szokottnál sokkal alaposabban mostunk kezet, azonban lehet, hogy pont ezért kiütések keletkeztek a kezünkön. Nos, ha a jövőben is előfordul az ilyesmi, akkor az lehet, hogy pont a szappan miatt volt. Ugyanis egyes szappanok tartalmazhatnak triklozant. A triklozan pedig allergén reakciókat válthat ki. Így, ha problémáid adódnak próbálj ki másfajta triklozan-mentes szereket. Ha ez sem segít, fordulj szakemberhez.

Perui balzsam

Illata tulajdonképpen az elsőszámú kontakt dermatitiszt kiváltó anyagok között van. Mivel fototoxikus összetevőket tartalmaz, így ha napfény éri az adott felületet, könnyen bőrproblémák jelentkezhetnek. Sajnos ez az anyag sok parfümben megtalálható, így lehet, hogy bőrproblémáid oka pont ez az anyag.

Próbálj illatanyag-mentes kozmetikumokat választani, ha a balzsam allergén reakciókat vált ki. Ne ijedj meg, ez nem egyenlő azzal, hogy valami szagmentes. A szagmentes tulajdonképpen azt jelenti, hogy esetlegesen kellemetlen anyagokat tartalmazhat. Az illatanyag-mentes pedig azt, hogy nem tartalmaz mesterséges illatanyagokat. Tehát nem kell aggódnod.

(Cs.B.)