fiatal. alváshiány
#Testi problémák

Az alváshiány és elhízás összefüggése

2010.05.28.
1 perces olvasási idő

Azok a tinik, akik nem alszanak eleget, ki vannak téve az elhízás kockázatának.

Az elhízást számos életmódbeli dologgal kapcsolják össze, beleértve az alvást is. Kutatások összefüggésbe hozták az alváshiányt a magasabb testtömeg indexszel a felnőtteknél és a gyerekeknél, de ez a kapcsolat a tiniknél is igaz lehet.

Egy új kutatás kimutatta, hogy alváshiány és a magas testtömeg index kapcsolatban van egymással. A kutatók 723 kamaszt vizsgáltak meg – 15 éves volt az átlagéletkor – és mindenkinek adtak egy gyorsulásmérőt, ami a mozgást méri. A kutatás résztvevőit továbbá megkérdezték a hétközbeni és a hétvégi alvási szokásaikról, arról, hogy milyen gyakran vannak alvási problémáik és a kalóriafogyasztásukról is.

Összegezve, a kevés alvás kapcsolatban volt a magasabb testtömeg indexszel. Ezt a kapcsolatot észlelték a tinédzser fiúknál, akik kevesebbet alszanak hétközben és hétvégén. A lányoknál szintén a kevesebb hétvégi alvás a magasabb testtömeg indexszel valváshiányolt kapcsolatban.

Szintén szoros kapcsolat volt az alváshiány és a magas testtömeg index között az általános iskolásoknál és a középikkolás koru fiataloknál.

„Az alvás már régóta egy fontos egészségügyi tényezőként van számon tartva”, mondta egy szakértő. „Még csak most kezdjük felfedezni a kapcsolatot a túlsúlyosságban és elhízásban a felnőttek és gyerekek között.”

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

alvás