diszkó
#Testi problémák

Mennyi ideig fog zúgni a fülem diszkó után?

2015.04.04.
1 perces olvasási idő

Pár napja voltam egy diszkóban, ott eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat. Mikor kimentem, azt tapasztaltam, hogy zúg, sípol a fülem. Van-e esély arra, hogy ez a nagyon pici sípolás is elmúljon, vagy ezzel együtt kell éljek? A szakértő válaszol.

Kedves Kérdező!

Ez a kínos zúgás állítólag a hazai lakosság 3-5 %-kát érinti! (És még csak nem is járt mindenki diszkóban). Egyes szerzők szerint egy átmulatott zajos éjszaka után a panasszal nem rendelkező fiatalok esetében is 3-4 napon belül múló belsőfüli károsodás jeleit lehetett kimutatni (otoakusztikus emisszió nevű vizsgálattal).

Amit most tehetsz:

1. Menj el egy audiológiai kivizsgálásra (fül-orr-gégészetre). Előtte gondold át, hogy történt-e veled fülkorábban valamilyen fejet érő trauma, elsősorban ütés vagy ütközés, esetleg vízbe merülés vagy ugrás alkalmával.

2. Kerüld a zajt!

3. Lehetőség szerint pihenj!

4. Ne fogyassz alkoholt és ne szedj halláskárosító (ototoxikus) gyógyszert (aszpirin, kinin, egyes vízhajtók, nehézfémek, egyes antibiotikumok)!.

5. Étrendi kiegészítők közül elsősorban a C-, az E- és a B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium és az esszenciális zsírsavak fogyasztását javaslom.

6. Zsírszegény diéta – a zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentésével – szintén javít a belső fül keringésén. A gingko biloba az agyi keringés serkentése által hat, ezért a belőle előállított készítmények szedése szintén hasznos.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

fül