#Testi problémák

Miért van a pasiknak erekciójuk ébredés után?

2010.01.04.
1 perces olvasási idő

Nagyon sok pasi ébred reggelente úgy, hogy erekciója van, amire a hajnali pénisz merevedés jelenség ad magyarázatot.

A hajnali merevedés az alvás REM fázisában (álomfázis vagy a nyugodt alvás időszaka, amikor éppen álmodsz) következik be, a REM alvás pedig ébredés előtt a leggyakoribb.


A férfiak pénisze ugyanis nemcsak a szexuális vágy és izgalmi állapot következtében merevedhet meg, hanem egy mély relaxáció miatt is, mint például az alvás REM fázisában.

Az erekció során vér áramlik a péniszbe. A férfiak pénisze – különösen a fiatal pasik esetében – akkor is megmerevedhet, ha nem éri különösebb ingerlő hatás. Ezt a jelenséget spontán merevedésnek nevezzük.

A férfiak tesztoszteron szintje a hajnali órákban, a nyugodt alvás időszakában a legmagasabb.

Számos elmélet született már a hajnali merevedésről, azonban egyiket sem tudták teljes mértékben bebizonyítani. Egyes teóriák szerint az éjjeli merevedés a szexuális jellegű álmok következménye. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a fiúknak és a férfiaknak többször is van erekciója alvás közben.

Vannak, akik azt gondolják, hogy a hajnali merevedés a vizelési ingerrel van összefüggésben. Ez azonban nem igaz. Csupán véletlen egybeesés, ha egyszerre van erekciód és pisilned is kell. Gondolj csak bele. Valahányszor pisilned kell, akkor megmerevedik a péniszed? Természetesen nem.

A fiúk természetesen megtanulják, hogy nappal hogyan szabályozzák merevedésüket. Az éjszaka folyamán, alvás közben azonban nem tudják kontrollálni az erekciót, és emiatt a pénisz gyakrabban telik meg oxigénnel telített vérrel.

Sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy az erekció nem csupán a szexuális vágyak „eszköze”, hanem annak is a bizonyítéka, hogy megnövekedett mennyiségű vér áramlik a péniszbe, ami a hímvessző megfelelő, egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.

Az éjszakai merevedés jelenség segítségével az orvosok könnyen meg tudják állapítani, hogy miért vált egy férfi impotenssé. Az impotencia kialakulásának hátterében két tényező állhat – pszichés alapú vagy vascularis (érrendszeri) faktorok.

Egy speciális berendezés segítségével – melyet a péniszre akasztanak – meg lehet figyelni, hogy az éjszaka folyamán történik-e erekció. Mivel éjjel pszichés tényezők nem akadályozhatják a merevedés bekövetkezését, ezért kizárásos alapon érrendszeri okok állhatnak annak hátterében, ha valakinek nincs éjszaka erekciója.

(KamaszPanasz - B.M.)