Táplálkozás, étrend

#Táplálkozás #étrend

159 db cikk a témában

#tini. éhezés
2010.06.25.

Az éhezés káros és kóros hatásai

Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Ha ezt a bevihető energiamennyiséget csökkentjük, akkor az izomsejtek és vázizmok leépülésétől az immunrendszer meggyengülésén át, akár halálhoz is vezethet a megvonás.

#diéta
2010.06.18.

Diéta: Hétköznapi ételeinkkel nem megy

Ha szeretnéd tested zsírtartalmát csökkenteni, a mozgás mellett kiemelt figyelmet kell szentelni az étkezésnek is. A megszokott "alapvető" élelmiszerekkel nem fogsz eredményt elérni, lássuk, milyen alternatívái lehetnek a lakosság nagy részére jellemző, de egészségtelen ételeknek.

#vegetáriánus
2010.05.11.

A vegetáriánus étrend hatásai

Ha vegetáriánus vagy, vagy éppen azzá készülsz válni, a kiegyensúlyozott táplálkozásra nagy hangsúlyt kell fektetned. Noha a vegatariánizmusnak sok pozitív hatása van, kamaszoknak nem ajánlott a szigorú vegetáriánus étrend, mivel ebben az életkorban különösen sok proteinre és kalciumra van szükséged.

#vegetarianizmus
2010.01.14.

Egy zöldebb út: a vegetarianizmus

Lehet, hogy te is voltál már egy kis időre vegetáriánus. Esetleg azóta tartod magad a húsmentes étkezéshez? Mi vezetett arra, hogy ezt az életmódot válaszd? És milyen hatásai vannak a vegetarianizmusnak tágabban vett jólétünkre, a Föld egészségére?

#táplálkozás
2009.11.24.

A zsír is kell!

A gyermekek mindennapi étkezésében, étkeztetésében a zsiradékfogyasztás szempontjából igen lényeges a mennyiség és a minőség, a szervezet számára nélkülözhetetlen zsiradékok helyes arányú felhasználása, valamint a megfelelő ételkészítési technikák betartása.

Egészséges étrend gyerekek és kamaszok számára
#étrend
2009.09.10.

Egészséges étrend gyerekek és kamaszok számára

A gyerekek számára összeállított egészséges étrend ugyanazon az elven alapszik, mint a felnőttek étrendje. Minden embernek szüksége van ugyanazokra a típusú táplálékokra – például vitaminokra, ásványi anyagokra, szénhidrátokra, fehérjére és zsírra. Az eltérő korú személyek számára összeállított étrend csupán a speciális táplálékok mennyiségében különbözik.

#táplálkozás
2009.08.14.

Tanulmány a nyugati étrend hatásairól

Egy új felmérés bebizonyította, hogy a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A tejtermékek fogyasztása úgy tűnik, védelmet jelent a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel szemben. A metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) szindróma (tünetegyüttes) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti.

#táplálkozás
2009.08.12.

A kalória vagy a zsír mennyisége számít?

A kalória az ételek energiatartalmának mérőegysége, a mennyisége azt fejezi ki, hogy mennyi energia szabadul fel a szervezetben az ételben található tápanyagokból, például a zsírból, a proteinből, a szénhidrátból. A zsír egy olyan lényeges tápanyag, ami segít a testnek a zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K-vitamin) elnyelni, és szállítani őket, ráadásul a zsírnak még számos más funkciója is van.

#evés
2009.08.08.

Mi a baj a gyorskajával?

A gyors kaja amerikai találmány. A mai fiatalok körében nélkülözhetetlen, az amerikai kölykök szinte mind ezen nőnek fel. De mi történik a testünkkel ha csak gyors kaját eszünk?