depresszió
#Táplálkozás

14 étel, ami segít leküzdeni a depressziót

2021.01.29.
3 perces olvasási idő

Szomorúnak, depressziósnak és elkeseredettnek érzed magad? Ez az őszi-téli időszakban gyakran előfordulhat. A jó hírünk az, hogy rengeteg olyan étel van, ami segít leküzdeni a depressziót.

Javítsd közérzeted a megfelelő ételekkel

Mángold

A mángold egy ritkán használt zöldség, ami magnéziumban rendkívül gazdag. Ez a tápanyag fontos része olyan biokémiai reakcióknak, amelyek növelik az energiát az emberi testben. Egy ausztráliai tanulmány 2012-ben kimutatta, hogy a kevés magnézium-bevitel összefüggésben állhat a depresszióval.

Édesburgonya

A B karotin és a B6 vitamin is megtalálható az édesburgonyában. Mindkettő a mentális egészségért felel, mi több, a B6 vitamin hangulatjavító is. Használják olyan emberek kezelésére is, akik hangulatingadozástól szenvednek.

Koktélparadicsom

Amellett, hogy ezek a paradicsomok nagyon cukik, és remek összetevői a salátáknak, megelőzhetik a depressziót is. A bennük található likopin antioxidánsokban gazdag, amelyek köztudottan hangulatfokozók. A normál paradicsomokban ez szintén megtalálható.

Próbáld meg úgy sütni őket, hogy csak megráncolódjon a vékony héjuk, és adj hozzá olívaolajat! Ez segít, hogy több likopint bocsásson ki, és jobban felszívódjon a szervezetedben.

Fűvel táplált marha

A legelőn tartott tehenek tényleg a boldog étkezésekre lettek kitalálva. Húsuk sokkal gazdagabb omega3-ban, mint gabonával etetett társaiké, segítve a hangulatingadozás csökkenését. Plusz, ez a marhahús kiváló forrása a kreatinnak és az aminosavnak, amely megelőzi a depressziót nőknél. Szakértők szerint a kreatin abban is segít, hogy gyorsabban forogjon az agyad, és könnyebben átlásd a problémákat. Ezt azzal éri el, hogy növeli az agyban felhasználható energiát. Eredményeképp a problémák sokkal kisebbnek tűnnek.

Kék burgonya

A kékburgonya nem olyan termék, amelyet bármely élelmiszerboltban megtalálsz. Antocianinokat tartalmaz. Ezek erős antioxidánsok, amelyek biztosítják a neuron-védő tulajdonságokat, például csökkentik a gyulladások kockázatát, javítják a memóriát. Mi több, a héjban lévő jód fenntartja a pajzsmirigy egészségét.

Pulyka

Hallottál már valaha a pulyka kómáról? A pulyka nagy mennyiségű triptofánt tartalmaz, amely lebomlik, és szerotoninná alakul, ami nyugodt érzéseket kelt benned, és segít elaludni. De ne feledd, ha a triptofán eléri az agyadat, szénhidrátot is kell bevinned a szervezetedbe.

Spenót

A spenót egy sokoldalú zöldség, rengeteg egészséges tulajdonsággal, de tudtad, hogy az agyaddal is csodákat tesz? Amellett, hogy vasat tartalmaz, a spenót folsavban gazdag, amitől boldog leszel. Mi több, a folsav támogatja a vörösvérsejtjeidet és az immunrendszeredet is.

Stresszes vagy? Tea és sajt

Kamillatea

A teázás a legjobb orvosság stresszes időszakban. Nemrégiben készült egy tanulmány, amelyben szorongásos tünetekkel élő felnőttek 8 hétig kamilla kivonatot kaptak. Az eredmény szerint nyugodtabbak lettek, mint azok, akik placebot kaptak. Plusz a kamillatea segíti a megfelelő alvást, így a test megkapja a megérdemelt pihenést, amely ahhoz kell, hogy megküzdjön a stresszel vagy depresszióval.

Teljes kiőrlésű gabona

Vannak jó szénhidrátok, és vannak rosszak, ám előbbi segít megküzdeni a depresszió és a szorongás tüneteivel. Ez az egyik oka, amiért nem szabad félned a szénhidrátoktól. A teljes kiőrlésű termékekben boldogság-esszencia van, emellett energiát biztosít és véd a székrekedéstől. Nem tudsz szívből nevetni, ha kimerült vagy. A teljes kiőrlésű gabonában található szelén feltölti az immunrendszert és kivédi a betegségeket.

Sajt

A sajt boldoggá tesz, ha egészséges mértékben fogyasztod. A benne található cink az egyik legfontosabb ásvány, amire szükséged van, hogy elhárítsd a depressziót. A testünk nem termel elég cinket, de a sajt kiváló forrása. Többek között javítja a hajszerkezetet, szépíti a bőrt, és segít a sejtfejlődésben is.

Vörös bab

A bab sütés, vagy főzés nélküli fogyasztása felfúvódást okozhat, de kiváló forrása a proteinnek. Több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya. A proteinben megtalálható aminosav és vas segít harcolni a mentális rendellenességekkel. Ahogy a mondás tartja: az egészséges agy egyenlő a boldog aggyal. A bab többek között remek forrása a magnéziumnak is. Ez az ásvány fontos szerepet tölt be a test energiatermelésében.

A magnéziumhiány fáradtságot, kimerültséget okozhat. Ha edzel, akkor jobb, ha tudod, hogy a verejtékkel sok magnéziumot vesztesz.

Egy bögre fehérbab 135 milligrammot tartalmaz ebből, egy bögre fagyasztott borsó pedig 33-at.

Banán

Ha legközelebb levertnek érzed magad, egyél annyi banánt, amennyit csak bírsz. Energiát biztosít, segít a sejtek fejlődésében, és irányítja az idegrendszered egészségét. Ha mérges vagy, ideges, depressziós vagy levert, akkor kevés B-vitamin van a szervezetedben. Menj, és vegyél néhány banánt, hiszen ez lehet a napi B-vitamin forrásod!

Cékla

Rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz, amelyek felelősek a depresszió megelőzéséért: uridin, folsav és magnézium is van benne. Ezek az ásványok fokozzák a hangulatodat, mivel ingerületátvivő anyagként működnek.

Osztriga

Az osztriga kiváló forrása a jódnak, a cinknek, a szelénnek, és ezek mind segítik a pajzsmirigy működését. Igazából, ez a mirigy segít a boldogság stimulálásában, és felelős az egészséges testsúlyért is.

(KamaszPanasz - R.P., www.lifespan.com)