karácsony
#Táplálkozás

7 lépés, melyet követve egészséges lehet a karácsonyi vacsid

2021.12.15.
1 perces olvasási idő

Végre kialakítottad a számodra megfelelő étrendet, rájöttél, hogy a cukor-, glutén- és tejtermék bevitel csökkentésével olyan tested lehet mint egy szupersztárnak. Aztán jön a karácsony...

A karácsonyi vacsora során otthon és a nagyinál is minden olyan finomságot látni fogsz az asztalon, amit kívánnál, szóval érdemes odafigyelned, hogy ne rombold le azt, amiért az elmúlt hetekben, hónapokban megdolgoztál!

Emlékezz, az nem megoldás, hogy semmiből sem eszel, mert ez esetben nem tudnád megfelelően élvezni a karácsonyt. Segítünk neked abban, hogyan találd meg az egészséges átmenetet.

1. Kezdd a napodat 1 liter vízzel, amint felkelsz

A hidratáció elősegíti és szabályozza a veséd, illetve májad által végzett méregtelenítést. Ne hagyj fel az ivással a nap hátralévő részében sem!

2. Készíts egy egészséges reggelit tojásból és quinoából

Ez a kombináció nem csak telíteni fog, de segít is abban, hogy stabil legyen a vércukorszinted a nap folyamán. Ezáltal a karácsonyi vacsorán kis adagokban megkóstolhatsz mindent, így elkerülöd azt, hogy túlzabáld magadat.

3. Vidd magaddal a kedvenc salátádat és egy tábla étcsokit

Ajánld fel a nagyszülőknek, nagynéniknek - bárkinél is legyen a családi összejövetel -, hogy besegítesz a főzésben, és te is viszel valamit! A lényeg az, hogy nem sunyiban, zárt ajtók mögött kell megenned, hanem felajánlhatod a közösbe, ahol az elvegyül majd az ételrengetegben. Senkinek sem kell tudnia, hogy azért hoztad, mert egészséges!

4. Figyelj az italodra

Figyelj arra, mit és mennyit iszol. Szépen lassan kortyolgasd el a karácsonyi teádat, vagy a rostos gyümölcslevedet - ezt esetleg higítsd fel szódával, hogy bűntudat nélkül fogyaszthasd!

5. Menj el sétálni vacsora után

Vagy szimplán játssz a rokon gyerekekkel, amíg mindenki más pihen. A lényeg az, hogy az evés utáni időszakban semmiképp se süppedj bele valamelyik fotelba, és pláne ne feküdj le a TV elé, mert ez a legrosszabb, amit magaddal tehetsz.

6. A célod legyen a visszafogottság

Annak tudatában, hogy követted az előző lépéseket, nyugodt szívvel fogyaszthatod a többi finom ételt, csak figyelj oda, hogy ne ess túlzásokba! Bármi is az, amit karácsony napján el akarsz fogyasztani, tedd magadévá, csak figyelj arra, hogy a következő napokban legyél visszafogottabb.

7. Érezd jól magadat

Utóbbi lépések után már csak egy dolgod van, ne feledd, hogy valójában mi a legfontosabb: élvezd a családoddal együtt töltött időt!

(Gy.P.F.)