nagyszülők
#Lélek

Mit csináljak nagyiéknál?

2019.06.26.
2 perces olvasási idő

Tizenévesen jobb programok is akadnak bőven, mint a nagyszülőkkel eltölteni az időt. A szokásos hétvégi látogatások, a szünidei programok végeláthatatlanul hosszúnak tűnhetnek. Mit lehet közösen csinálni?

Sokaknak terhes a nagymamával lenni, aki semmit sem ért abból, amit a fiatalok csinálnak. De ők is birtokában vannak olyan tapasztalatoknak, amiről te álmodni se mernél…

Kérd meg, hogy meséljen fiatalkoráról

Ez az időtöltés hasznos formája lehet, mert a nagyi úgy érzi, hogy foglalkoznak vele, aktívan érdeklődnek iránta. Van olyan dolog a tarsolyukban, amivel meglephetnek. Hogyan udvarolt papa mamának? Hogyan kérte meg a kezét? Hogyan éltek akkoriban? Milyen volt az anyukád vagy az apukád gyerekként? Az általuk tartott történelem óra is hasznosnak bizonyulhat. Még élnek nagypapák, akik részt vettek a második világháborúban. Még élnek nagymamák, akik remegve várták férjüket haza, vagy gyermekként az apjukat. Ezek azok az élmények és a tudás, ami halálukkal a sírba fog szállni. Nagyon sok mindent megtudhatsz saját magadról is, mert ezek az események a te életedet is befolyásolták. Az ő személyiségük a tiédre is hatással volt szüleiden keresztül.nagyszülők

Családfa

Egy-két nagyszülőt (különösen a nagypapákat) nagyon nehezen lehet szóra bírni. A hagyományos családapa kép nem engedte meg számukra, hogy elérzékenyülve meséljenek. Karácsonyi vagy szülinapi ajándéknak is kiváló lehet, egy saját kézzel készített családfa. Ehhez nem kell mást tenni, csak kikérdezni a szülőket, nagyszülőket a rokonokról, az egész családról.

Ne csak azt mondják el, hogy ki kicsoda, hanem azt is, hogy kiről mit lehet tudni. Erről lehet készíteni egy kis jegyzetet és az elkészült fához lehet csatolni. A szűkszavú időseket nem lehet szóra bírni egy egyszerű kérdéssel (pl.: „Meséljen papa a gyerekkoráról. Jó volt, szegények voltunk, de jó volt”), de ha a családfát rajzolgatjátok közben egy-két emléket önkéntelenül is el fog mesélni egy-egy személyhez kapcsolódóan.

Az új kütyük

Ők már nagyon nehezen tudják megtanulni a mobiltelefon, számítógép használatát. Sőt hova tovább, nem is feltétlenül értik, hogy miért van szükséged rá. Ezt a tényt jobb elfogadni, megváltoztatni a gondolkodásmódjukat, főleg nagyon idős korban, nem lehet. Felesleges velük vitatkozni is, mert csak rosszul jöhetsz ki a vitából (tiszteletlen vagy az idősekkel, és a „bezzeg az én időmben” mondat is elkerülhetetlen.) A családfát egy program segítségével is megrajzolhatod, majd kinyomtatod nekik, akkor kézzel foghatóvá válik a munkád gyümölcse és a gép hasznossága is (Az interneten több ilyen program is elérhető, előnyük, hogy kép és információ is csatolható a nevekhez). Fényképeidet is megmutathatod neki számítógépen, mesélhetsz te is magadról.

Segítségnyújtás a ház körül

A fájó ízületek megnehezítik a mindennapi dolgokat. Egy-két apróság elvégzése megkönnyítheti az életüket. A nagymama receptjeit jó ellesni, mert nem lesz ott sajnos örökké, hogy sütögessen.

Csak egy-két dolgot emeltem ki, amit a nagyszülőkkel közösen lehet csinálni. Különbség van a között, hogy valakinek nagyvárosban vagy vidéken él a nagyszülője, hiszen vidéken tengernyi teendő akadhat egy ház körül, míg a nagyváros rengetegében több programra van lehetősége a nyugdíjasoknak. Sokak idős korukra már elvesztették barátaikat is. Nagyszerű lehetőség számukra a társaság pótlására a nyugdíjasklub. Utána nézhetsz, hogy a környéketeken milyen nyugdíjasklubok elérhetőek, milyen programokat kínálnak és első pár alkalommal elkísérheted a nagyit is. Ha eddig nem mozdult ki igazán, nehéz lesz rávenni, de megéri a fáradozást.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)