nagyszülők
#Lélek

Mit csináljak nagyiéknál?

2024.07.11.
2 perces olvasási idő

Tizenévesen jobb programok is akadnak bőven, mint a nagyszülőkkel eltölteni az időt. A szokásos hétvégi látogatások, a szünidei programok végeláthatatlanul hosszúnak tűnhetnek. Mit lehet közösen csinálni?

Sokaknak terhes a nagymamával lenni, aki semmit sem ért abból, amit a fiatalok csinálnak. De ők is birtokában vannak olyan tapasztalatoknak, amiről te álmodni se mernél…

Kérd meg, hogy meséljen fiatalkoráról

Ez az időtöltés hasznos formája lehet, mert a nagyi úgy érzi, hogy foglalkoznak vele, aktívan érdeklődnek iránta. Van olyan dolog a tarsolyukban, amivel meglephetnek. Hogyan udvarolt papa mamának? Hogyan kérte meg a kezét? Hogyan éltek akkoriban? Milyen volt az anyukád vagy az apukád gyerekként? Az általuk tartott történelem óra is hasznosnak bizonyulhat. Még élnek nagypapák, akik részt vettek a második világháborúban. Még élnek nagymamák, akik remegve várták férjüket haza, vagy gyermekként az apjukat. Ezek azok az élmények és a tudás, ami halálukkal a sírba fog szállni. Nagyon sok mindent megtudhatsz saját magadról is, mert ezek az események a te életedet is befolyásolták. Az ő személyiségük a tiédre is hatással volt szüleiden keresztül.nagyszülők

Családfa

Egy-két nagyszülőt (különösen a nagypapákat) nagyon nehezen lehet szóra bírni. A hagyományos családapa kép nem engedte meg számukra, hogy elérzékenyülve meséljenek. Karácsonyi vagy szülinapi ajándéknak is kiváló lehet egy saját kézzel készített családfa. Ehhez nem kell mást tenni, csak kikérdezni a szülőket, nagyszülőket a rokonokról, az egész családról.

Ne csak azt mondják el, hogy ki kicsoda, hanem azt is, hogy kiről mit lehet tudni. Erről lehet készíteni egy kis jegyzetet és az elkészült fához lehet csatolni. A szűkszavú időseket nem lehet szóra bírni egy egyszerű kérdéssel (pl.: „Meséljen papa a gyerekkoráról. Jó volt, szegények voltunk, de jó volt”), de ha a családfát rajzolgatjátok közben, egy-két emléket önkéntelenül is el fog mesélni egy-egy személyhez kapcsolódóan.

Az új kütyük

Ők már nagyon nehezen tudják megtanulni a mobiltelefon, számítógép használatát. Sőt hova tovább, nem is feltétlenül értik, hogy miért van szükséged rá. Ezt a tényt jobb elfogadni, megváltoztatni a gondolkodásmódjukat, főleg nagyon idős korban nem lehet. Felesleges velük vitatkozni is, mert csak rosszul jöhetsz ki a vitából (tiszteletlen vagy az idősekkel, és a „bezzeg az én időmben” mondat is elkerülhetetlen.) A családfát egy program segítségével is megrajzolhatod, majd kinyomtatod nekik, akkor kézzel foghatóvá válik a munkád gyümölcse és a gép hasznossága is (Az interneten több ilyen program is elérhető, előnyük, hogy kép és információ is csatolható a nevekhez). Fényképeidet is megmutathatod neki, mesélhetsz te is magadról.

Az is jó ötlet, ha megkeresed valamelyik kedvenc régi filmjét, és közösen megnézitek. Lehet, izgalmas dolgokat mesél majd közben, esetleg neked is tetszik majd vagy talán még egy későbbi iskolai feladat során is feltudod használni.

Segítségnyújtás a ház körül

A fájó ízületek megnehezítik a mindennapi dolgokat. Egy-két apróság elvégzése megkönnyítheti az életüket. A nagymama receptjeit jó ellesni, mert nem lesz ott sajnos örökké, hogy sütögessen.

Csak egy-két dolgot emeltem ki, amit a nagyszülőkkel közösen lehet csinálni. Különbség van a között, hogy valakinek nagyvárosban vagy vidéken él a nagyszülője, hiszen vidéken tengernyi teendő akadhat egy ház körül, míg a nagyváros rengetegében több programra van lehetősége a nyugdíjasoknak. Sokak idős korukra már elvesztették barátaikat is. Nagyszerű lehetőség számukra a társaság pótlására a nyugdíjasklub. Utána nézhetsz, hogy a környéketeken milyen nyugdíjasklubok elérhetőek, milyen programokat kínálnak és első pár alkalommal elkísérheted a nagyit is. Ha eddig nem mozdult ki igazán, nehéz lesz rávenni, de megéri a fáradozást.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)