táplálkozás
#Táplálkozás

Kevesebb evés a hosszú élet titka

2012.03.03.
1 perces olvasási idő

Az öregedést lassíthatjuk, ha kevesebb kalóriát viszünk be szervezetünkbe. E módszerrel leginkább az agy öregedésének sebessége fogható vissza bizonyos mértékig – állapították meg olasz kutatók.

Az étkezések során bevitt kalóriák csökkentése nem csak a mérlegre állva jelenthet sikerélményt – állapították meg az olaszországi Sacro Cuore Egyetem kutatói. A kalóriában kevésbé dúskáló étkezések hosszútávon ahhoz is érezhetően hozzájárulnak, hogy agyunk öregedése lassuljon.

Kevesebb étel – kevesebb betegség

A megállapítást Giovambattista Pani és kollégái tették, miután kísérleti egerekkel végeztek megfigyeléseket. A rágcsálók csak annyi ennivalót kaptak, amely 70 százaléka annak az adagnak, amelyet az egerek önszántukból fogyasztanának.

Az ilyen koszton élők esetében nem jelentkezett cukorbetegség vagy elhízás, s az Alzheimer-kór is jóval kevesebb alkalommal alakult ki, s az érintett kísérleti állatok jobb szellemi teljesítménnyel büszkélkedhettek, mint a náluk nagyobb adagokat fogyasztó társaik. A kutatók az adatok alapján azt állapították meg, hogy a kevesebb kalóriát fogyasztó résztvevők tovább éltek, s lassabban öregedtek.

Mi lassítja az öregedést?

Az olasz kutatók szerint a lassabb öregedés kulcsa az úgynevezett CREB1 molekula, amelyet a szervezet a kalóriaszegény diéta során fokozottan termel. A CREB1 számos agyi folyamatban – így a tanulás és emlékezés során – játszik kulcsszerepet. Pani és kollégái a kísérletek során azt állapították meg, hogy a CREB1 bizonyos enzimeket aktivál, amelyek az öregedés folyamata során fejtik ki hatásukat.

A tudósok a felfedezéstől azt remélik, hogy általa közelebb kerülhetünk az egészségesebb életvitelhez.

„Reményeink szerint hamarosan megtaláljuk annak a módját, hogy a CREB1 molekulát az emberek esetében is aktiválhatjuk, s ezzel leáldozik a koplaláson alapuló, szigorú diéták kora” – mondja a tanulmányt jegyző Pani.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)