tojás
#Táplálkozás

Miért érdemes tojást reggelizni?

2016.04.16.
1 perces olvasási idő

Ha tojással indítod a napod gabonapehely helyett, csökken az étvágyad a nap folyamán - legalábbis ezt állítja egy kutatás.

Azoknál a résztvevőknél, akik tojást fogyasztottak reggelire, később jelentkeztek az éhség jelei, mint azoknál, akik egy tál gabonapelyhet reggeliztek. A tudósok szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a tojásban lévő fehérjék jobban telítenek, mint a gabonapehelyben lévők.

Tudósok szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy a fogyókúra hatásosabb lehet-e akkor, ha az elfogyasztott fehérje típusát változtatjuk meg, ahelyett, hogy a mennyiségét csökkentenénk. A tanulmány szerint a jobb minőségű fehérjéket tartalmazó diéták növelik a jóllakottság-érzést, amitől a diéta jobban betartható és sikeresebb lesz. Egy tojás körülbelül 70 kalóriát tartalmaz, valamint 6 g fehérje, 5 g zsír és 186 mg koleszterin van benne.

tojásTojás vagy gabonapehely

A tanulmányban a kutatók 20 túlsúlyos ember étkezési szokásait kísérték figyelemmel, akik egy része tojást, másik része gabonapelyhet tartalmazó reggelit fogyasztott. Bár a reggelik eltérő minőségű fehérjét tartalmaztak, de a kalória-, a szénhidrát-, a fehérje- és a zsírtartalmuk mennyiségileg megegyezett.

A teszthét első és utolsó napján a résztvevők svédasztalos ebéden vettek részt. Ezeken a napokon a kutatók felmérték, hogy mennyire voltak a résztvevők éhesek vagy jóllakottak a reggeli, valamint az ebéd előtt és után, illetve, hogy mennyi kalóriát vettek magukhoz a svédasztalról. Vérmintákat is vettek tőlük, amelyekből meghatározták az éhségstimuláló és a jóllakottságérzetért felelős hormonok szintjét.

A résztvevők ezután kaptak 2 hét szünetet, amit egy második teszthét követett, amikor is felcserélték a csoport által fogyasztott reggelit: akik az első teszthét alatt tojást ettek, most gyabonapelyhet fogyasztottak, akik pedig korábban gabonapelyhet voltak kénytelnek fogyasztani, most tojást reggeliztek.

A kutatók úgy találták, hogy akik tojást reggeliztek, jóllakottabbnak érezték magukat ebéd előtt, és kevesebbet is ettek a svédasztalról, mint azok, akik gabonapelyhet fogyasztottak reggelire. A tojásfogyasztóknak az éhségstimuláló-hormon szintjük alacsonyabb volt, a jóllakottságérzetért felelős hormon szintjük pedig magasabb volt, mint a gabonapelyhet fogyasztó társaiké az alatt a 3 óra alatt, ami a reggeli és az ebéd között eltelt. Ez is azt támasztja alá, hogy kevésbé voltak éhesek, viszont annál inkább elégedettek voltak az étkezések között.

A kutatás alapján a tudósok arra következtetnek, hogy a hosszú távú fogyásra vonatkozó vizsgálatok során érdemes lenne a hangsúlyt a fehérjék minőségével való vizsgálódásokra fordítani, a mennyiség csökkentésével szemben.

(P.K.)