sajt
#Táplálkozás

Biztonságos penészes sajtot enni?

2025.12.08.
1 perces olvasási idő

A penészes sajt biztonságos fogyasztása a sajt típusától és az egészségi állapotodtól függ. Nézzük, mi tévhit és mi az igazság.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ételen látható penész rosszullétet okozhat, mivel egy megromlott dolog elfogyasztása megbetegíthet. A penészes sajtnak azonban vannak árnyaltabb sajátosságai.

Bizonyos penészfajták elengedhetetlenek egyes sajtok előállításához, mivel a baktériumokat egyedi ízek, textúrák és megjelenések létrehozására használják.

Néhány példa a teljesen biztonságosan fogyasztható penészes sajtokra:

  • Roquefort
  • Gorgonzola
  • Stilton
  • Brie
  • Kék sajt

Ezeket a gyártás során hozzáadott specifikus penésztörzsekből készítik.

Ha azonban bolyhos zöld penészt észlelsz a túrón vagy más lágy sajtokon, az a romlás jele, és kerüld el az elfogyasztásukat.

A kemény sajtok penészedése általában nem jelent problémát. Az olyan sajtok, mint a cheddar és a parmezán, akkor is biztonságosak, ha penészes foltot találunk rajtuk. Mivel ez a fajta sajt nagyon száraz, a baktériumok nehezebben szaporodnak rajta. Ha a penész nem túl mély, körbevághatjuk a foltot (kb. egy hüvelyknyit – anélkül, hogy a kés hozzáérne a tényleges penészhez).

De ha kétségeid vannak, dobd ki a penészes sajtot!

Ne feledd: a „szaglás teszt” nem megbízható, és nem szabad kétes sajtot rágcsálni. Az olyan kórokozókkal való szennyeződés, mint az E. coli, a Listeria és a szalmonella, mind ételmérgezéshez vezethet.

Az élelmiszerbiztonság különösen fontos, ha gyenge az immunrendszered vagy terhes vagy. Ebben az esetben ragaszkodj a penészmentes sajthoz.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)