kávé
#Táplálkozás

A jeges kávé veszélyei

2009.08.16.
1 perces olvasási idő

A nagy melegben igazán frissítő egy jó jeges kávé, ám utána jobb, ha kihagyod az ebédet, vagy egyenesen az edzőterembe mégy, mivel egyes jeges kávékkal annyi kalóriát juttatsz a szervezetedbe, mint egy teljes étkezéssel – figyelmeztet egy rákkutató alapítvány.

A World Cancer Research Fund a rák és az elhízás összefüggését vizsgáló kutatás keretében vizsgálta meg tüzetesebben egyes étteremláncok jeges kávéjának kalóriatartalmát. Azt tapasztalták, hogy a többség több mint 200 kalóriát tartalmaz, ám nem ritka a 450-500 kalóriás jeges kávé sem! Ez az érték különösen magas, ha figyelembe vesszük, hogy az ajánlott napi kalóriabevitel nők számára 1000 -1500 kalória.

Jeges kávé

A tény, hogy 400-500 kalóriás kávékat is lehet kapni, mindenképpen riasztó, hiszen ez egy főétkezés kalóriamennyisége kellene, hogy legyen, nem egy frissitő italé – mondta Dr. Rachel Thompson. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a rákos megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne, ha a túlsúlytól megszabadulnánk, hiszen az növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Thompson szerint semmi gond nincs azzal, ha időnként megiszol egy jeges kávét, ám figyelj oda, hogy azt cukor és szirup nélkül, illetve sovány tejjel kérd. Felejtsd el a tejszínhabot is! Az ínycsiklandó kinézetű, habos kávécsodák rendszeres fogyasztásával gyorsan túlsúlyos leszel, ami nem csak a rák, hanem egyéb súlyos betegségek (diabétesz, szív-és érrendszeri megbetegedések) kialakulásának kockázatát is növeli.

(Forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó cikkek