light
#Táplálkozás

Mit nekünk a light, ha reng tőle a háj

2009.04.11.
2 perces olvasási idő

A light, tehát kalóriaszegény termékek fogyasztása is elhízáshoz vezethet, mivel a mesterséges édesítőszerek jobban felerősítik az éhségérzetet – derült ki nemrégiben egy amerikai tanulmányból.

Az amerikai Purdue Egyetem kutatói állatkísérleteikben bebizonyították, hogy a kalóriák nélküli édes íz jelentősen fokozza az éhségérzetet. A kísérletben részt vevő állatok közül azon példányok, amelyek cukortartalmú táplálékot fogyasztottak, látványosan kisebb étvággyal rendelkeztek, mint azon társaik, amelyek édesítőszerrel készült ételt kaptak. A kutatók megállapítása tehát ellent mond annak az általánosan elfogadott véleménynek, amely szerint a kalóriaszegény édesítőszerek a legjobban egészségünk szempontjából.

A kísérlet során a patkányok egyik csoportjának szacharinnal, a másiknak glükózzal kiegészített joghurtot adtak. Emellé mindkét csoport bőven kapott más jellegű táplálékot is. A szacharint fogyasztó példányok látványosan több kalóriát vettek magukhoz a kiegészítő táplálékból, mint azon társaik, amelyek a természetes édesítőszert – glükózt – tartalmazó joghurtot fogyasztották el.

Mesterséges édesítőszer = felesleges kalóriatöbblet

A vizsgálódás során egyértelműen bebizonyosodott, a mesterséges édesítőszert fogyasztó állatok több zsírt halmoztak fel szervezetükben, mint a természetes anyagokat kapott társaik. Ráadásul az így kialakult testsúlytöbblettől nem is tudtak megszabadulni.

A kutatók a tanulmány befejeztével egyöntetűen úgy vélik, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása könnyen a kalóriák feletti kontroll elvesztésével járhat, mivel az édesítőszer ízérzete módosul, és az amellett elfogyasztott táplálék miatt felesleges kalóriákkal jár.

Divattá vált a light

Ez lehet a magyarázat arra is, hogy amióta az édesítőszerek fogyasztása trenddé vált, a magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztása is újra elfogadott – olvasható a Behavioral Neuroscience című szaklapban. Bár a kísérletben kifejezetten szacharint használtak, a szakemberek abból indulnak ki, hogy a vizsgálat más mesterséges édesítőszerrel is hasonló eredményt hozna.

„A kutatás tanulsága egyáltalán nem meglepő” – kommentálja a tanulmányt Alexa Leonie Meyer, a bécsi Táplálkozástudományi Intézet szakértője. „Eddig is köztudott volt, az édesítőszerek használata esetében a fogyasztókon néha olyan hirtelen jött és erős éhségérzet vett erőt, hogy nem tudtak mit tenni, enniük kellett. A legtöbb esetben pedig így több kalóriát vittek be szervezetükben, mintha kávéjukat édesítőszer helyett cukorral fogyasztották volna el. A művi édesítőszerekkel félrevezetjük szervezetünket. Az édes íz után testünk úgy véli, a vércukorszint is változni fog, ám ez nem következik be és a közben termelődött inzulin nem talál lebontandó cukrot. A hirtelen jött, rosszullétszerű éhség emiatt alakul ki.” – magyarázza Meyer.

A táplálkozási szakemberek a természetes édesítőszerek fogyasztását ajánlják – természetesen azért nem minden mennyiségben.

(Forrás: Fókuszban a Nő)