diéta
#Táplálkozás

Mi az a bolygóegészségügyi diéta?

2024.02.05.
2 perces olvasási idő

Könnyű azt gondolni, hogy az étrended nem tartozik senkire, csak rád. De az elfogyasztott ételek nemcsak a személyes egészségi állapotodra, hanem a bolygó egészségére is hatással vannak.

A mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30%-áért, az édesvízhasználat 70%-áért és a földhasználat közel 50%-áért felelős.

Mit jelent ez?

Az ultra-feldolgozott húsokban, finomított gabonákban, hozzáadott cukrokban és egészségtelen zsírokban gazdag étrend számos negatív egészségügyi hatással járhat, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos rákos megbetegedések fokozott kockázatát.

Ennek a kapcsolatnak köszönhetően az EAT-Lancet Forum szakértői létrehozták az emberi egészséget és a környezetet egyaránt támogató „diétát”, amelyet planetáris egészségdiétának (PHD) neveztek el. Ez a diéta elősegíti a növényi eredetű élelmiszerek nagyobb bevitelét, és korlátozza az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.

Ez a diéta arra ösztönzi az embereket, hogy töltsék meg a tányér felét gyümölcsökkel és zöldségekkel. A másik fele elsősorban teljes kiőrlésű gabonákból, növényi fehérjékből (bab, lencse, hüvelyesek, diófélék), telítetlen növényi olajokból, szerény mennyiségű húsból és tejtermékből álljon.

A Lancet Planetary Health folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint az étrend betartása az alacsonyabb üvegházhatású gázok kibocsátásával, a kisebb földhasználattal és az európaiak halálozási kockázatának csökkenésével jár majd.

A JAMA Open Network-ben közzétett adatok azt mutatták, hogy azoknál, akik a legszorosabban követték a planetáris egészségdiétát, csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a légúti megbetegedések miatti halálozás kockázata azokhoz képest, akik nem követték a bolygó diétát.

Emiatt a szerzők azt javasolják, hogy csökkentsd a vörös hús és a gabona fogyasztását, ami bevált módszer a föld- és vízhasználatra gyakorolt ​​hatás csökkentésére.

Egy 7753 amerikai gyermekből és felnőttből álló minta étrendi beviteli adatait felhasználva a kutatók azt javasolták, hogy ha mindenki felcserélné a magas szén-dioxid-tartalmú élelmiszereket alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívákkal, az Egyesült Államokban a teljes étrendi szénlábnyom több mint 35%-kal csökkenne. Ráadásul ezek a helyettesítések 4-10%-kal javítanák a fogyasztók általános étrendi minőségét is.

A tanulmány szerzői a következőket javasolják:

  • Marha- vagy sertéshús cseréje baromfira vagy vegetáriánus alternatívára.
  • Növényi alternatíva választása tej helyett.
  • A gyümölcslé helyettesítése gyümölccsel.

A szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb csökkenése akkor következik be, ha a „vegyes” ételeket, például a burritót és a tésztát növényi fehérjékből vagy más „alacsony szén-dioxid-kibocsátású” ételekből készítik bárány-, marha- vagy sertéshús helyett.

Még mindig van helyük az állati fehérjéknek

Nem kell teljesen lemondanod az állati fehérjékről, ha egészséges és környezettudatos akarsz lenni.

Az alacsonyabb környezeti lábnyomú állati eredetű termékek közé tartoznak a kishalak, a kagylók és a rovarok (akik bírják gyomorral), valamint a regeneratív állattenyésztési módból származó termékek. Illetve lehet mérsékelt mennyiségű húst fogyasztani az egészséges táplálkozás keretében.

A tojás, a sovány marhahús, a hal és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek a kiegyensúlyozott és egészséges étrend részét képezhetik számos fontos tápanyagnak, például a vasnak, a cinknek és a B12-vitaminnak köszönhetően.

Michelle Routhenstein, kardiológiai dietetikus szerint az állati eredetű termékektől mentes étrendből hiányozhat az EPA és a DHA, két fontos omega-3 zsírsav, amelyek jellemzően a halakban és a kagylókban találhatók meg.

Mindenképp érdemes dietetikussal egyeztetni egy személyre szabott étkezési tervet illetően, ha nem ehetsz vagy úgy döntesz, hogy nem fogyasztasz állati eredetű termékeket a táplálkozási hiányosságok pótlása érdekében.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)